Goldman Sachs’tan gelişen ülkeler için 2017 yorumu

0
23

ABD’de başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ardından gelişmekte olan piyasalar için 2017 yılının nasıl geçeceği merak konusu.

Pek çok yatırımcı büyüme, para politikası, döviz kuru hareketleri ve enflasyonun gidişatıyla ilgili sorulara cevap bulmaya çalışıyor. Tüm bu başlıklarda ciddi bir belirsizlik söz konusu. Bazıları çoktan kararlarını verdiklerinden, varlıklarını gelişmekte olan piyasalardan çekip ABD’ye yönlendirdiler.

Gelişmekte olan ülkelerin 2017 yılı ekonomik görünümünü mercek altına alan Goldman Sachs geniş bir perspektiften baktığında, ekonomik büyüme ve enflasyonun hızlanacağını düşünüyor.

Para politikası bağlamında da, ABD dolarının önümüzdeki yıl gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında ciddi değer kazanması beklendiğinden, merkez bankalarının çoğunun faiz oranlarında indirime gideceği öngörülüyor.

ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in ekonomik büyümesinin ise 2016 yılındaki yüzde 6,7’ye kıyasla biraz yavaşlayıp yüzde 6,5 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.

Aynı zamanda yuan’ın da sert bir şekilde zayıflayıp, gelecek 12 ayda dolar karşısında 7.3’e gerileyeceği tahmin ediliyor.