Globalde ve yerelde ‘açık ara’ ilerliyor

0
144

TÜRKIYE’NIN ÖNDE GELEN entegre güvenlik şirketlerinden Kale Endüstri Holding’in CEO’su Zeki Şafak Ozan, Nisan 2017’den beri Kale Endüstri Holding’e ait tüm şirketlerin yönetim süreçlerine liderlik ediyor. Kendisiyle röportaj için biraraya geldiğimiz yer Kale Endüstri Holding’in 39 yıldır bulunduğu Güngören’deki yönetim ofisini taşıdığı Vadistanbul. Yaklaşık 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip yeni genel müdürlük binasındayız. Vadistanbul’a yaklaşık 150 milyon TL yatırım gerçekleştirilmiş.

Yeni ofis, holdingin sürdürülebilir büyüme vizyonunu destekliyor. Eğitim ve konferans salonlarında ürün ve hizmet deneyimi, satış gibi aksiyonlar içi 450 metrekarelik shoowroom yer alıyor. Kale Endüstri Holding bu sene
65. yılını kutluyor ve Türkiye’nin sanayileşme sürecine tanıklık eden köklü holdinglerden biri. Anahtardan kilide, çelik kapıdan iş yeri kasasına geniş bir ürün paletine sahip. Marka algısını Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın “tek entegre güvenlik” şirketi olarak tanımlayan stratejide gelecek dönemin en mühim konularından biri nesnelerin birbiri ile konuşması yani Endüstri 4.0 yani Big Data…

Ürünlerin kullanıldığı tüm kullanım alanları düşünüldüğünde ortalamada sektörün yüzde 60’ının üzerinde bir alanda Kale’nin güvenlik ürünleri kullanılıyor. Türkiye’deki kilit sektöründe pazar payı yüzde 90, Kale Kilit’in tüketicideki bilinirlik oranı ise yüzde 95.

Sektörde pazar payı ölçümü olmamakla birlikte, 8 şehirde 3.150 kişiyi kapsayan Türkiye’nin Güvenlik Alışkanlıkları Araştırması’nda her 10 haneden 8’inde Kale Kilit ürünlerinden birinin kullanıldığı belirtilmektedir.
Günde 150 bin adet kilit ve 80 bin adet silindir üretim kapasitesinden söz etmek mümkün. Holding tek başına Türkiye kilit ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiriyor ve her yıl düzenli olarak 86 ülkeye ihracat yapıyor. Son 12 yıldır ise kendi alanında ihracat şampiyonu.

Genç CEO’nun ajandası bu deneyimler üzerine kurgulanan sürdürülebilir stratejileri içeriyor. Globalleşme stratejisi, yeni yatırımlar ve uluslararası iş ortaklıkları için  atılan  adımlar büyük. Son iki senede yüzde 20’nin üzerinde gelen büyüme gelecek dönem hedefi yüzde 30 bandına taşımış. Organik ve inorganik büyüme fırsatları, satınalmalar gündemde. Ozan, «Kilit ve silindir portföyümüzü her yıl yeni ve teknolojik ürünler ile zenginleştiriyoruz. 13 adet dünya patenti ile 62 ülkede ürünlerimizi koruma altına aldık ve 51 adet faydalı modelimiz mevcut” diyor.

Ozan’ın gündemindeki önemli konulardan biri, dijital dönüşüm. 2014 yılında 380 dönüm arazi üzerinde kurulan ve yaklaşık 120 bin metrekare kapalı alana sahip Avrupa’nın en büyük entegre  kilit üretim tesisi Çerkezköy’de bu dijital çözümlere liderlik   ediyor. Çerkezköy Kapalı Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrika, son teknoloji otomasyona dayalı, modern altyapıyla üretim gerçekleştiriyor. Her yıl toplam gelirin yüzde 2’si Ar-Ge’ye ayrılıyor. Dijital dönüşüm konusunda Ozan, “Ar-Ge konusunda kendi mühendislerimizle önemli çalışmalar yapıyoruz. Dünyada bu alanda çok ciddi fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. 26 mühendis arkadaşımız ve 50 kişilik bir ekibimiz var. Entegre ve akıllı sistemlerle bütüne yayılan iş süreçlerini devreye aldık. Holdingte
genç mühendis arkadaşların önerilerini dinliyor ve fikirlerin hayata geçmesini sağlıyoruz. Ayda iki kere önerilerin üzerinden geçiyoruz. Onları ödüllendiriyoruz” diyor.

Elektronik, mekanik ve mekatronik alanlarda 26 kişilik uzman Ar-Ge mühendisi ve toplamda 50’yi aşkın Ar-Ge çalışanıyla yeni projeleri hayata geçirmek için çalışmalar devam ediyor. Ozan, “Mekatronik mühendisliği oldukça önemli. Dünyamız mekanik ve elektroniğin evlendiği gelişim alanlarına doğru kayıyor. Biz de bu anlamda mekatronik mühendislerimizi kendimiz yetiştirmeyi önemsiyoruz” diyor.

Ozan özellikle tedarik ziniciri ve endüstriyel yapının, Endüstri 4.0 ve yapay zeka ile de birleşerek sinerjiye dönüşmesiyle ilgili alanlara odaklı. Sözlerini, “Tesislerimizin datalarını anlık alarak, sistemde birbirleriyle konuşan modellemeyi hayata geçirdik. Bunu tüm tesise yayacağız. Dataların toplanması ve proses edilmesi öncü bakım gibi başlıklar planlamamızda. Makinalarımızı nesnelerin interneti sistemiyle evlendirdik. Bir sonraki aşama, tedarik zinciriyle evlendirme. Big Data dediğimiz bu geniş konuda zor da olsa güzel sonuçlar alacağız. Endüstri 4.0 yolculuğu zorlu bir yolculuk ama bunu başaracağız” diyor.

GLOBALDE TÜRKIYE’YI temsil ettiklerini söyleyen Ozan, Avrupa ile geliştirdikleri iletişimden bahsediyor. Avrupa’nın üretim ve yüksek teknoloji ile ilgili ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir dünya
markası olarak Kale Endüstri Holding’in, en iyi şekilde Türkiye’yi temsil ettiğini söylüyor ve “Büyük marka olarak liderlik edeceğimiz alanlar var. Türkiye’de sektörün ve kanalların yapılanmasıyla ilgili gidilecek yollar var. Biz dünyada bizim gibi şirketlerin biraraya geldiği Federasyonda 27. ülke olarak Türkiye’yi temsil ediyoruz” diyor.
Ozan’ın bahsettiği global başarı yerelde de sürüyor. Kale Anahtarcılar Kulubü, Türkiye’de 10 binin üzerinde anahtarcıyı kapsayan önemli bir proje olarak dikkat çekiyor. Bu ilginç proje, 2015 yılında “Kale Anahtarcılar Kulübü”nün kurulmasıyla hayata geçmiş. Sektörde bir ilk. Kale Anahtarcılar Kulübü’nün amacı anahtarcılık alanında sosyal network oluşturmak ve sektörün standartlarını yükseltmek. Kilit sektöründe güçlü olunan bir diğer alan da otel kilitleri ve kabin kilitleri. 700 üyeye ulaşan kulüp adına yeni dijital teknolojiler gündemde. Anadolu’ya götürülecek imkanların başında dijital ortamdaki eğitimler var.

Avrupa’da 18 yılını geçirmiş bir yönetici ve başarılı bir lider Ozan. Deneyimlerini şirkette yeni hedeflere aktarırken “24 yıl çalıştığım profesyonel bir şirketten buraya geçtiğimde, aynı bakış açısını ve profesyonelliği bulmak benim için çok önemliydi” diyor. Başarının sırrını açıklarken dikkat çektiği konu, 1953 yılında Sadık Özgür tarafından atılan şirket ilkeleri üzerine oluyor. Tahtakale’de bir atölyede, karyola borusu ve gaz ocağı üreterek iş hayatına atılan Sadık Özgür, Türkiye ekonomisinin o dönemdeki zorlu şartları altında ilk yerli kilit imalatını gerçekleştiren girişimcilerden biri.

Üretilen ürünlerin kalitesi kısa zamanda sektörde kabul görerek, artan talep yeni yatırımları teşvik eder ve 1957’de Bahçelievler, Eski Londra Asfaltı üzerinde 1.640 metrekarelik bir atölyede artan işçi sayısı ve makine teçhizatı ile üretime devam eder.

Ozan, şirket kurucusu Sadık Özgür’ün en büyük mottosunun ürün paletinin dağıtım kanalının özellikle Türkiye’ye çok benzeyen ülkelere açılarak gerçekleşmesi olarak anlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Dağıtım kanalları ve alışkanlıklar genelinde hızlı şekilde pazara girme fırsatı bulan Kale Kilit markası, Rusya’da, İran’da pazarın lideri oldu. Bu da çok hızlı ve etkin bir yapılanmayı beraberinde getirdi. Kilit alanında sadece Türkiye’nin değil, önemli bir bölgenin de tedarikçileri arasındayız. Önemli olan neyi iyi yaptığınız kadar neyi yapmak istemediğinizi de bilmeniz. Bu da çok önemli bir strateji. Biz Kale Endüstri Holding olarak belli bir iddia koyacağımız yerlerde olmak istiyoruz sadece. Sayıdan çok yaptığımız işin kalitesine odaklıyız.”
 
TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI, Türkiye’nin güvenli yaşamak konusunda tutum ve davranışlarını anlamak ve güvenli yaşamak konusunda bilinç oluşturmak üzere kapsamlı bir tüketici araştırması. Kale Endüstri Holding bu araştırmayı çok önemsiyor çünkü elinde güçlü pazar araştırmasıyla tüketiciyi yakın takibe alıyor. Türkiye’nin Güvenlik Alışkanlıkları Araştırması’nın, Futurebright Araştırma şirketi işbirliği ile gerçekleşmiş. Araştırmayı Türkiye’yi temsil eden 8 ilde (İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Samsun, Malatya, Gaziantep) ev ve işyeri özelinde 3 bin 150 kişiyle yüz yüze ile görüşerek gerçekleştirilmiş. Sadece büyük şehirlerde değil, Anadolu’da ve özellikle sıcak iklimin olduğu şehirlerde güvenlik önem kazanıyor. Raporda, bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde, 0,8222 endeks değeri ile ilk sırada Artvin yer alıyor. Dünyada güvenlik konusu ülkelere göre kültürlere göre farklılık gösteriyor diyen Ozan, kendi yaşamından da örnek veriyor. “Ailemle beraber Atina’da yaşıyorum. Her Cuma evdeyim. Pazartesi ise Türkiye’de. Yunanistan bir dönem dünyanın en güvenli ülkesiydi. Ekonomik krize girince, sermaye kontrol altına alındı. İnsanlar bankalardan paralarını çekti ve evde saklamaya başladı. İşte o andan itibaren Yunanistan’da herkesin evine hırsız girdi. Evlerden  nakit çalındı. Kısaca güvenlik konusu sadece Türkiye’ye özgü bir konu değil. Kale Endüstri Holding olarak güvenlik konusunda kişilerin kendilerini emniyette hissedeceği teknolojiyi ve ürünü ve ürün gruplarını sunuyoruz tüketiciye” diyor.

2013 yılında Kale Güvenlik Sistemleri’nin kurulması ile birlikte, holding bünyesinde entegre güvenlik zinciri devreye alındı. 55 bin abonesi var. 2020 hedefi, 100 bin aboneye ulaşmak. 2018 başında gerçekleştirilen “Siz Yoksanız Biz Varız” iletişim kampanyasının ardından Kale Alarm müşteri talebinin üç kat artması yatırımlar konusunda cesaret vermiş. Bu alanda ilk lansman, “Ekstra Defans” isimli ürün ile oldu. Ekstra Defans, yüzde yüz yerli Ar-Ge ve milli yazılımla geliştirilen, silindir ile alarmın birbiriyle konuşturulduğu bir ürün.
Bu konuda sözü Zeki Şafak Ozan, Kale Endüstri Holding Pazarlama Direktörü Billur Burkutoğlu’na veriyor. Burkutoğlu, ürünü anlatırken, “En önemli özelliği alarm kapı açıldıktan sonra değil, kapı açılmadan silindir kırıldığında çalıyor yani diğer tüm sistemlerden farklı olarak hırsızı eve ayak basmadan, kapıda durduran bir ürün. Bu sayede hırsız kilidi kırmayı başarırsa bunu algılayıp hem 110 dBA ses seviyesindeki kendi alarmını devreye sokarak çevreye sesli uyarıda bulunuyor, hem de özel paneli sayesinde tüm alarm sistemini tetikliyor. Diğer yandan silindir kırıldığında, silindirin yalnızca ön kısmı kopuyor. Böylece kullanıcı, kilit kırılmış olsa bile anahtarını kullanarak içeri girebiliyor” diyor.

Ekstra Defans’ın öne çıkan bir diğer özelliği ise günlük hayatın koşturması içerisinde yaşanan kapıda anahtar unutma derdine ve bu nedenle olabilecek kötü niyetli girişimlere son vermesi. Anahtarın silindirde 10 saniye ve daha uzun kalması durumunda, silindir 100 dBA ses seviyesinde öterek kullanıcıyı uyarıyor. Bu sayede Türk insanının ev ve işyerlerinde en çok korktuğu konular arasında gösterdiği anahtarı kapı üzerinde unutma korkusuna da çözüm oluyor.

Gizli kahramanlar olarak anlatılan bir diğer ürün grubu da Kale Çelik Kapı. Kale Endüstri Holding, 1994 yılında Türkiye’nin ilk çelik kapısını üreterek bu sektörün oluşmasını sağladı, bugün Çelik Kapı, yaygın olarak kullanılıyor. Kale Çelik Kapı, sektörün oluşmasını sağlayan marka olarak jenerik marka. 2015 yılında ilk ve tek 6. seviye kapı üretimini gerçekleştirdi. Kapılarda güvenlik seviye 4. seviyeye kadar üretilirken 5. ve 6. seviye kapı zırhlı kapı statüsünde.

RÖPORTAJ SIRASINDA LİDERLİK stratejileriyle şaşırtan Ozan, şirketteki ilk 100 gününü anlatırken bir kez daha şaşırtıyor. Kale Endüstri Holding’e geldiğinde çalışanlara kendini anlatmak üzere bir sunum hazırladığını söylüyor. Genelde CEO’ların bunu çok tercih etmediklerini söylüyorum. Bu konuda Ozan, “Bu benim için çok önemli bir konu. İşe başladığımda kendimi tanıtmak için bir sunum hazırladım. 1.5 saat süren sunumda 20 görsel kullandım. İlk işe giriş deneyimimi hikayeleştirdim” diyor.

Kendisini yani “yöneticilik” anlayışını anlatırken bir görsel üzerinde durduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Sunum yaparken bir orkestra görseli kullandım. Ekibime; ‘Bir orkestra hayal edin’ dedim. Senfoniyi icra eden yedi enstrüman ve orkestra şefinin olduğunu düşünün dedim. Bu orkestrayı yöneten şef, yedi enstrümanı da en iyi bildiğini söyleyen veya çalan biri olsun. İşlerini iyi yaptığını söyleyen yedi kişiyle beraber şef sahneye çıkıyor. Perdeler kapalı, seyirciler görmüyor icracıları… Şef icra sırasında sıkıntı olan ve yanlış çalan enstrümanı eline alıyor ve çalıyor. Orkestrada sürekli birilerinin yerine geçiyor ve konseri alkışlarla tamamlıyor.

İşte ben böyle bir şef değilim. Benzer örneği başka açıdan düşünürsek…

Yine aynı sahnedeyiz. Bu kez her enstrümanı en iyi çalan ya da öyle olduğunu söyleyen bir şef yok. O esntrümanları en iyi çaldığını söyleyen kişiler ya da dışardan alınmış ama ahengi bozmayan
yedi kişi var. İcraya başlıyorsunuz. Bu kez perdeler açık. Konser sırasında bazen piyanoyu çalan bazen de kontrabası çalan arkadaşı şef konser sonrasında işaret ediyor ve alkışlatıyor.

İşte o şef benim…
Çünkü ben sahnede tek olmayı sevmem. İddiam şudur. O orkestraya en ahenkli tınıyı çaldırmak için elimden geleni yaparım. Farklı sesi çıkarırım. Benim kalite anlayışım, kaliteli ürün değil kaliteli hayattır. Her şeyi en iyi şekilde ve kaliteli yapmak önemlidir.”

GELECEK DÖNEM HEDEFLER İÇİN DE Ozan, kalitenin peşinde olduğunu söylüyor. İhracat rakamının ciro içindeki oranı yüzde 35.

2020 hedefi yüzde 50. Avrupa ile ilgili olarak İngiltere ve Almanya’yı ihracat yapılan ülkeler arasına almak istiyor. En çok ihracat yapılan ülkeler, Rusya, Ukrayna, İran, ırak, Suudi Arabistan ( öncü ülkeler) ve Balkan ülkeleri. 1280 mavi yaka, 497 beyaz yaka ve 386 kadın çalışanı olmak üzere toplamda yaklaşık 1800 kişiden oluşan Kale Endüstri Holding, Fortune 500 performansını devam ettiren şirketlerden biri.

CEO Zeki Şafak Ozan röportaja başlarken, üst kattaki ofisini sadece misafirler için kullandığını söylüyor ve “Genelde aşağıda arkadaşların arasındayım. İlk geldiğimden beri bir yılda çalışanlarımla yemekler yedik ve birbirimizi tanıdık. Yönetici olarak iş hayatında insanlara dokunmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” diyor.