Global tahvil piyasalarında güzel günlere veda zamanı

0
31

Global tahvil piyasalarında son 30 yıldır hakim olan boğa gidişatı büyük bir gürültüyle sona yaklaşıyor.

Bloomberg’te yer alan haberde, Bloomberg Barclays Global Aggregate Toplam Getiri Endeksi’nin kasım ayında yüzde 4 oranında gerileyerek, ölçümün başladığı 1990 yılından beri en kötü düşüşe tanık olduğu belirtildi.

ABD’deki ekonomik ivme Donald Trump’ın seçim zaferiyle birleşince-vergi kesintisi vaadi ve 1 trilyon dolarlık altyapı yatırım harcamaları-yatırımcılar neredeyse rekor düzeyde düşük getiri sağlayan tahvillerden kaçıp hisselere yönelmeye başladı.

Otuz yıldır tahvil piyasasına damgasını vurmuş olan boğa görünümünde sona gelindiğine dair yorumlar spekülatif değil: Federal Rezerv’in faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor ve bunu yılda bir kereden daha fazla yapması halinde de, enflasyonun tırmanışa geçeceği ve küresel merkez bankalarının da daha az sayıda menkul varlık satın alabileceğine dikkat çekiliyor. Yatırımcılar Trump’ın galibiyetinin ardından iki hafta içinde ABD tahvil fonlarından 10,7 milyar dolar çektiler; bu da Amerikan borsa endekslerinin rekor kırdığı 2013 yılından beri en büyük kaçış olarak değerlendiriliyor.

14 milyar dolarlık bir portföye sahip Avustralya, Sydney’deki Nikko Asset Management’ın baş global stratejisti Roger Bridges, “pek çok insan artık boğa piyasasının sonuna gelindiğini düşünmeye başladı” diyor ve trendleri takip etmenin her zaman yararlı olduğunu vurguluyor.