Global hamle

0
46

Dünyanın en önemli küresel finans merkezlerinden Londra’da halka arz edilen Global Ports Holding, hedeflerini büyüttü. Kuşadası’ndan Barselona’ya, Singapur’dan Venedik’e 14 limanın işletmesini yapan Global Ports Holding, liman sayısını beş yıl içinde 30’a, daha sonra ise 50’ye çıkarmayı planlıyor. Bu da şirketin orta vadede hizmet verdiği yolcu sayısının 7,8 milyondan 30 milyona çıkması anlamına geliyor. Londra’da yılın en büyük halka arzlarından birine imza atmanın gururunu ve mutluluğunu yaşayan Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, bu halka arzla lig atladıklarını söylüyor. Türkiye’nin siyasi, diplomatik, askeri ve iktisadi alanlarda zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Kutman, “Böylesine zorlu bir süreçte, Türkiye’nin başarısını, gücünü iktisadi alanda da güçlü bir şekilde uluslararası arenaya taşımanın verdiği gurur ve memnuniyet, bizler için özel bir anlam taşıyor” diyor.

Global Ports Holding’in toplam 62,8 milyon hissesinden 24 milyon adedi ihraç edilirken, halka arz büyüklüğü 177,6 milyon sterlin yani yaklaşık 230 milyon dolar oldu. 7,40 sterlinlik halka arz fiyatına göre şirketin toplam değeri ise 464,7 milyon sterlin yani yaklaşık 602 milyon dolar ediyor. Halka arz edilen hisselerin yüzde 10,8’i İngiltere’de yerleşik 3 bin 935 adet bireysel yatırımcıya, yüzde 89,2’si ise 55 adet kurumsal yatırımcıya tahsis edilmiş.

Kutman, halka arzda bireysel yatırımcılara öncelik verdiklerini söylüyor.
Yaklaşık iki yıl önce şirketin Türkiye’de de halka arzı planlanmıştı. Ancak, yeterli talep gelmediği için vazgeçilmişti. Bu konuda Mehmet Kutman, şirketin şu anda daha iyi bir yere geldiğini ve uluslararası bir halka arz yaptıklarına dikkat çekiyor. Kutman, “Global Ports bugünlere bir anda gelmedi, 2004’ten bu yana liman altyapısı alanında önemli adımlar attı. Bugün yarattığımız benzersiz bu iş modelinin küresel arenada talep görmesi, bizleri mutlu etti, cesaretlendirdi, gücümüze güç kattı” diyor.

Dünyada yaklaşık 700 liman olduğu belirtiliyor. Ancak, kruvaziyer turizmi açısından önemli liman sayısının 150 olduğu biliniyor. Kutman, en önemli 250 arasındaki bütün limanların hedeflerinde olduğunu söylüyor. Şirketin nakit sorunu olmadığını da ekliyor. 

Bu yeni dönemde organik büyümedeki başarılarını sürdürmeye kararlı olduklarını vurgulayan Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın da, “Yatırımlarımızın yanı sıra yaptığımız geliştirmelerle sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirmek ve kruvaziyer turizmine katkıda bulunmak istiyoruz. Bununla birlikte güçlü bir şekilde sürdürdüğümüz inorganik büyümede ise lider kruvaziyer liman işletmecisi olarak ilk hamle avantajımızı temel alan Avrupa, Karayipler ve Asya’daki liman operasyonlarımızın kapsamını genişletmeye odaklandık” diyor. Sayın’ın verdiği bilgiye göre, Global Ports Avrupa’da dokuz, Karayipler’de yedi, Asya’da dört olmak üzere birçok yatırım alternatifiyle ilgileniyor.

Sekiz ülke, 14 liman ile “dünyanın en büyük liman işletmecisi” olduklarını belirten Emre Sayın şöyle devam ediyor: “Ancak sadece nicelikle sınırlı ‘en büyük’ ifadesi, Global Ports’u tarif etmek için yeterli kalmıyor. Zira bizim niteliğimiz de benzersiz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz, farklı ülke ve coğrafyalarda iş yapmamızdan kaynaklanan zengin kültür mozaiğimiz ile benzersiz bir bilgi birikimine sahibiz.”
 
YENİKAPI’YA SEKİZ RIHTIMLI LİMAN 
Kruvaziyer limanlarının bulundukları şehirlerin ekonomisine önemli katkıları olduğu biliniyor. Örneğin, kruvaziyer turizminin Barselona’ya 2 milyar dolarlık katkısı bulunuyor. Ancak, İstanbul’un kruvaziyer turizminden yeterince pay alamadığı her fırsatta dile getiriliyor. Bu konuda, “İstanbul dünyanın kruvaziyer merkezi olabilir” değerlendirmesinde bulunan Mehmet Kutman şöyle diyor: “Merkez olmak için çok önemli avantajları ve potansiyeli var. Ama gönül isterdi ki, İstanbul’da düzgün bir kruvaziyer limanı olsun.”

İstanbul’un üçüncü havalimanıyla “kavşak” konumunun güçlenmesi bekleniyor. Diğer yandan, otel-yatak kapasitesi yüksek olan İstanbul’un albenisi de tartışılmaz. Ancak, kruvaziyer gemilerinin yanaşabileceği bir limana sahip değil. Böyle bir liman için en uygun yerin Yenikapı’da olabileceğini dile getiren Kutman, “İstanbul’un gerçek anlamda bir kruvaziyer limanına ihtiyacı var. Şu anda öyle bir limanımız yok. Sekiz rıhtımlı bir liman gerekir. Ama elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Yoksa bu avantajı Çinlilerin satın aldığı Pire Limanı’na kaptıracağız” diyor. Kutman, Yenikapı’ya bir liman yapılmasının gündeme gelmesi durumunda ilgileneceklerini ifade ediyor. Kutman, “Zarar etsek bile girmek zorundayız” diye ekliyor.

Kruvaziyer gemileri haftada yolcu başına bin 750 dolar civarında bir gelir elde ediyor. Bunun bin 250 doları biletten, 137 doları da limana gelinen anda yapılan harcamalardan elde ediliyor. Tabii bir de ekstralar var. Her işletmecinin bu fırsatları kullanmak istediği biliniyor. Barselona’da elektrikli bisiklet kiralamaya başlayacakları örneğini veren CEO Emre Sayın, “Bilet parası kadar limanın yarattığı eko-sistem de önemli” diyor. Bu kalem ne kadar yüksek olursa kruvaziyer işletmecisi o limana gelmek istiyor. Bu konuda Kuşadası’nı örnek veren Sayın, ancak bu yılı “algı” nedeniyle kaybettiklerini söylüyor. Gemi işletmecileri gelmek istemelerine rağmen, güvenlik gibi Türkiye’ye yönelik kaygılar nedeniyle yolculardan gelen talepte düşüş var. Emre Sayın, “2018 yılı için şimdiden kolları sıvamak lazım” diyor.
 
Akdeniz’deki pazar payı yüzde 25
Global Ports Holding, Türkiye’deki en yoğun kruvaziyer yolcu trafiğine ev sahip olan Kuşadası’ndaki Ege Ports’un yanı sıra Antalya’daki Port Akdeniz ve Muğla’daki Bodrum Kruvaziyer Limanı’nı işletiyor. Şirket yurtdışında ise İspanya’da Akdeniz destinasyonunun en gözde limanı Barselona Kruvaziyer Limanı ile Malaga Kruvaziyer Limanı’nı, Karadağ’da Port of Adria’yı (Bar Limanı), Lizbon, Singapur, Valletta ve Dubrovnik kruvaziyer limanlarını işletiyor. İtalya’da en çok ilgi çeken turizm merkezlerinden ve en önemli indi/bindi limanlarından Venedik Kruvaziyer Limanı ile birlikte, Ravenna, Cagliari ve kruvaziyer limanlarını operasyonel yapısına katan Global Ports, ayrıca Portovenere’de kruvaziyer yolcularına karaya ulaşım hizmeti veren La Spezia Cruise Facility şirketini de bünyesine ekledi. 700’ün üzerinde çalışanı bulunan şirketin, Asya Pasifik ve Akdeniz’deki güçlü varlığı ile yaklaşık 7,8 milyon yolcuya hizmet vererek, Akdeniz’deki pazar payını yüzde 25’e ulaştırdı. Türkiye’de Port Akdeniz (Antalya) ve Karadağ’da Port of Adria (Bar Limanı) ile ticari liman işletmeleri faaliyetlerinde toplam 1,5 milyon ton kargo ve 215 bin TEU konteyner elleçledi.