Girişimcilere ‘perakende’ fırsatı

0
42

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından bu yıl 3 Ekim’de dördüncüsü düzenlenecek olan Perakende Teknolojileri Konferansı’nda “meet&tech” oturumunda 60 teknoloji girişimcisi perakende yöneticileri biraraya gelecek. Sektöre yönelik çözümlerini anlatacak olan girişimciler, perakende şirketleriyle çalışma imkanı bulabilecek. Teknolojideki hızlı değişim perakende sektörünü de değiştiriyor. Perekade sektörü geleceğin tüketicisi Y ve Z kuşağının davranışlarına göre yeniden şekilleniyor. Örneğin, günümüzün hızlı yaşantısı nedeniyle mağazada alışveriş yapan tüketiciler, uzun kasa kuyruklarını gördüğünde alışverişten vazgeçiyor. Mağazalar ise buna çözüm olarak cep telefonu, tablet veya ödeme noktalarıyla müşterinin hayatını kolaylaştırma çözümlerini artırıyor. Yine internetten aldığı bir ürünü mağazadan teslim alma uygulaması olan click&collet yaygınlaşıyor. Teknolojiyi kullanarak nasıl daha verimli iş yapılacağına kafa yoran Kategori Mağazacıları Derneği de düzenlediği konferansla profesyonellerle girişimcileri biraraya getiriyor. Amaç teknolojiye yön veren yeni trendlerin firmaların verimliliğine katkıda bulunması. Temmuzda Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanlığı görevine seçilen MediaMarket İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım ile hem konferansı hem de perakede sektörünü konuştuk.
 
-Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanlığı’nı üstlendiniz. Ajandanızda neler var?
Kayıtlı organize perakendeciliğin, ekonomideki payını artırmaya devam eden KMD, mevzuat çalışmaları, eğitim, istihdam gibi birçok konuda çalışmalar yapıyor. Örneğin, İSMEK işbirliğiyle gerçekleştirilen Perakende Okulu’nda sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacı için eğitimler veriliyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’yla birlikte gerçekleştirdiğimiz projeyle mesleki yeterlilik belgelendirmesi yapıyoruz. Satış elemanı, satış sorumlusu ve çözüm uzmanlarının yetiştirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Bu programlar iş arayanlarla eleman arayanları buluşturuyor. Bu eğitimlere devam edeceğiz. Sektörün nabzını tutan bir dernek olarak bütün mevzuat çalışmalarına katılmaya devam edeceğiz. Sektör için çıkacak düzenlemeler konusunda aktif rol oynamak istiyoruz. Örneğin, yazar kasaların değiştirilmesi konusundaki çalışmalarda en az maliyetle dönüşüm yapılması konusunda çalışmalar yaptık. Şimdi de kozmetikte taksit için düzenleyici kurumlarla görüşmeler yapıyoruz. Ekim ayında da sektörümüzü biraraya getiren Perakende Teknolojileri Konferansı’nı düzenleyeceğiz.
 
-Derneğiniz perakende sektöründe ne kadarlık bir büyüklüğü temsil ediyor?
Kategori Mağazacılığı Derneği üyeleri, mobilya, ev geliştirme, teknoloji, kişisel bakım, kozmetik, aksesuar, hobi, kırtasiye, sinema, eğlence gibi gıda ve hazır giyim dışındaki şirketleri temsil ediyor. 5 bini aşkın satış noktasında hizmet veren üyelerimiz 135 bin kişiye istihdam yaratıyor. Üyelerimizin 2016 yılı cirosu yüzde 9,3 artışla 70 milyar TL’yi buldu. Bu yıl da ciroda enflasyonun üzerinde bir artış bekliyoruz.
 
Konferansın katılımcıları kimler, ne amaçlıyorsunuz?
Konferans sektörümüzü ve çözüm ortaklarını biraraya getiriyor. 400’ü aşkın katılımcı bekliyoruz. Dijitalleşmeyle birlikte teknolojiyi daha verimli, güvenli ve yenilikçi kullanmamız gerekiyor. Bu nedenle sektörün tüm paydaşlarını biraraya getiriyoruz. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik konferansın açılış konuşmasını yapacak. Sektörümüzün profesyonellerinin konuşmaları bulunuyor. Bu yıl ilk kez yapılacak olan meet&tech bölümünde, 60 teknoloji girişimcisi, perakande yöneticileriyle tanışarak kendilerini anlatacaklar. Böylece konferans, yeni iş bağlantılarının, işbirliklerinin gerçekleştirilmesine de katkısı olacak. İşleri verimli yapabilmek için araç olalım istiyoruz. Ayrıca, yeni fikirleri hayata geçirebilecek iş ortakları bulunsun diyoruz.
 
– E-ticaret sektörünüzü nasıl etkiliyor?
Günümüzde tüketiciler bir ürünü istedikleri yerde satın alarak, istediği yere teslimat istiyor. Perakedeciler olarak hem farklılaşmak hem de tüketicilerimizin taleplerini hızlı karşılamak için teknolojiyi kullanıyoruz. Mağazalarımız değişiyor. Tüketiciyi içeride tutmak ve satış yapmak için firmalar farklı yöntemler geliştiriyor. Dijitalde büyük fırsatlar sunuyor. Müşteri bir yandan ürünü görmek, test etmek istiyor. Bu durum mağazaların önemini artırsa da sadece mağazalarla hizmet verme şansımız yok. Bu nedenle mağazalar e-ticarete başlıyor, e-ticaret şirketleri mağaza açıyor. Buna çoklu kanalın doğru formülasyonu diyoruz. Dolayısıyla, e-ticaret mağazaların rakibi değil. Ayrıca, internet sayesinde mağaza içine sığamayacak kadar ürünü müşteriye sunma şansımız var.