Genel yayın yönetmeni çalışanların oylarıyla seçildi

0
49

Uzun bir süredir ekonomik sıkıntı yaşayan Fransız Liberation gazetesinde yönetim değişti. Ünlü Fransız yazar ve düşünür Jean Paul Sartre’ın kurucusu olduğu gazetenin yeni genel yayın yönetmeni Laurent Joffrin oldu. Liberation’da gene yayın yönetmenliği koltuğuna aday olan gazeteci çalışanların güvenoyunu almak zorunda. Türk basınına çok uzak olan bu geleneğin kendi içinde de ilginç yönleri var. Buna göre, yüzde 34’ün üzerinde kabul oyu alan kişi genel yayın yönetmenliği görevine başlayabiliyor. 

Hakim hissedarların adayı olarak seçime giren Joffrin’e geçen çarşamba günü yapılan oylamada 112 evet (yüzde 52.8), 100 hayır (yüzde 47.2) oyu çıktı. 14 çalışan ise boş oy kullandı.

18 Nisan 1973’te kurulan Liberation, aşırı sol yayın çizgisini ertesi yıl gazetenin yönetimine gelen Jean Paul Sartre ve Serge July’yle birlikte terketti. Gazete o yıllardan bu yana merkez sol veya sosyal demokrat çizgide yayın yapıyor. Okur profili ağırlık olarak sol görüşü benimseyenlerden oluşuyor.

Finansal sıkıntılar yaşadı
1990’lı yılların ortalarına kadar oldukça başarılı bir grafik çizen satışlarını sürekli artıran gazete, 2000’lı yıllara doğru finansal sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu dönemde sık sık hissedar ve yönetim değişikliği yaşadı. 2005’te ünlü Rotschild ailesinden Edouard de Rotschild gazeteye ortak oldu ve daha fazla sermaye koymayı vaad etti. Ancak başta July olmak üzere gazete yönetimiyle aralarında sürekli sorun çıktı. Rotschild gazete alınan kararlara yeterince katılamadığından şikayetçiydi. Bu dönemde gazete iflas noktasına geldi ve maaş ödemelerini durdurdu.

2006 Haziran’ında Serge July, çalışanlara bir açıklama yaparak “Rotschild’ın gazeteye yeni sermaye koyacağını, ancak bunun tek şartının kendisi ve genel müdür Louis Dreyfuss’un gazeteden ayrılması olduğunu” açıkladı. Gazetede büyük bir şok yaşandı ancak her iki isim de Haziran sorunda gazeteden ayrıldı. Bu ayrılığın ardından Fransız entellektüelleri arasında önemli fikir tartışmaları yaşandı. Le Monde’da yayınlanan “Paranın ideolojisi yoktur” başlıklı bir yazıya Rotschild “Liberation’un moral, enetellektüel ve finans desteğine iytiyacı var. Ağıtlara ihtiyacı yok” cevabını verdi. Gazete o dönemden bu yana 100 binin hemen üzerindeki tirajıyla yaşam savaşı veriyor.

Halen Liberation’un en büyük iki ortağı yüzde 26.6’şar payla Edouard de Rotschild ve Bruno Ledoux. Ledoux Paris’in Beranger sokağında bulunan gazete binasının da sahibi. Gazetede, İtalyan La Repubblica gazetesinin kurucularından Carlo Carocciolo’nun varisleriyle, ünlü Fransız yazar ve düşünür Bernard Henry Levy’nin de hissesi bulunuyor. Çalışanların kurduğu birliğin hisseleri ise 1990’lı yıllardaki yüzde 20’lerden  yüzde 1’in altına inmiş durumda. Liberaton 2010 ve 2012 yıllarında devletten 10’ar milyon Euro’nun üzerinde maddi destek aldı. Fransa’da devlet hemen hemen tüm gazetelere doğrudan veya dolaylı olarak yardım yapıyor.