Gelişmekte olan ülkelerden kaçış sürecek

0
26

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), FED’in ‘kalkış’a hazırlanmasıyla gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının devam edeceği uyarısında bulundu.

Gelişen ülke borsalarından para çıkışının 2008 krizinden bu yana zirveye ulaşmasının ardından gelişmekte olan ülkelerde para çıkışının sürebileceği uyarıları geliyor.

IIF Asya Pasifik Direktörü Jean-Charles Sambor, CNBC’ye yaptığı açıklamada, gelişmekte olan piyasalar içerisinde en zayıf olanlarından büyük miktarda hisse senedi ve tahvil tarafında çıkışın devam edebileceğini belirtti. Sambor, ”Gelişmekte olan piyasalar daha da acı çekecek” diye konuştu.

Orta Doğu ve Latin Amerika’ya atıfta bulunan Sambor, zayıf makro göstergeleri zayıf olan gelişen ülkelerin en kırılgan ülkeler olduğunu söyledi.

EPFR verilerine göre, 11 Haziran ile sona eren haftada gelişmekte olan ülke borsalarından 9,3 milyar dolar para çıkışı oldu.

”KAÇAN PARA ABD VE AVRUPA’YA GİDECEK”

Amerikalı ünlü yatırım danışmanı Dennis Gartman, gelişen ülkelerden çıkan paranın direkt olarak Amerika ve Avrupa’ya gideceğini söyledi. Gartman, gelişen ülkelerden para çıkışını endişe unsuru olarak görmediğini, çünkü bunun gelişmiş piyasaları destekleyeceğini ifade etti.