​Gelişen ülke paralarında 15 yılın en kötü satışı

0
29

Gelişen piyasa para birimleri, 2000 yılından bu yana en uzun süreli haftalık kayıp dönemini genişletiyor. Malezya varlıkları gerilerken, Türk Lirası üst üste 3. günde de rekor düşük seviyeyi gördü. Rusya rublesi ve hisseleri petrol ile birlikte değer kaybediyor.

DOLAR NEDEN REKOR KIRIYOR?

20 gelişmekte olan ülke para birimini takip eden gösterge yüzde 0.3 geriledi. Malezya ringgiti 1998’den bu yana en düşük seviyeye indi. Tayvan doları yüzde 0.9 zayıfladı. Para birimi göstergesi, Fed’in faiz artırımı beklentileri ve yuanın beklenmedik şekilde devalüe edilmesi ile üst üste 8. haftada da düşüş gösterdi. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 4 yılın en düşük seviyesine geriledi, tahviller düşüş kaydetti.Kopenhag’daki Nordea Bank A/S analistlerinden Anders Svendsen, “Çin’in devalüasyonu gelişen piyasa para birimlerini yılın geri kalanında şekillendiren bir faktör olacak. Devalüasyon, Çin otoritelerinin ekonomik durumdan endişeli olduğuna yönelik net bir işaret olarak görülüyor” dedi.

MALEZYA PARASINDA ÇÖKÜŞ TEHLİKESİ

Svendsen, gelişen ülke paralarının 2015’in geri kalanında zayıf seyri sürdürmesini bekliyor.

Yatırımcılar, EPFR Global’ın raporuna göre, gelişen piyasa fonlarından üst üste 5. haftada da para çektiler. Tahvillerde Pazartesi günü gerileme görüldü. Malezya tahvilleri Asya’daki denklerinden daha düşük bir performans sergilerken, Türk tahvilleri gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde düşüşlere öncülük etti.