​Gedikli ve Ertem’den kur yorumu

0
77

Cumhurbaşkanı Başdanışmanları, Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecini devam ettirmesi gerektiğini düşünüyorlar.
 
Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Cemil Ertem, Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda elinin rahat olduğunu belirtirken, Bülent Gedikli, faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
 
NTV’ye açıklamalarda bulunan Ertem, Merkez Bankası’nın bu belirsizlik ortamında çok kararlı adımlar attığını ve atmaya devamedeceğini belirtti. 
 
Ertem, Türk Lirası’nın olması gerekenden değerli olduğunu ifade etti. Ertem, sanayici için asıl önemli konunun dövizde önünü görüp doğru fiyatlama yapabilmesi olduğunu vurguladı.
 
Ertem, Türk Lirası’nın aşırı değerli olup olmadığı konusunda şunları söyledi:
 
“Bence şu seviyeler Türk Lirası değerli. Bunu tabii piyasa şöyle demesin herkes Cemil Ertem Türk Lirası değerli dedi diye ama reel efektif döviz kuruna baktığımızda dolar bazında hesapladığımızda bu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla burada Türk Lirası ne kadar değerli ne kadar değersiz diye de düşünmememiz lazım. Çünkü piyasa dinamikleri bunu belirliyor.”
 
Cemil Ertem, dövizdeki yükselişlerin Türk firmaları için bir risk oluşturmadığını da kaydetti.

“KURDA RAKAM TELAFFUZ ETMEMEK GEREK”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Merkez Bankası’nın elinin rahatladığını ve şartların kolaylaştığını ifade ederek, “Bir oran telafuz etmek istemiyorum ama bana göre faiz indirimlerinin devam etmesi lazım, Dünya ekonomisi bunu gerektiriyor.” dedi.
 
Kurda bir rakam telafuz edilmesinin doğru olmadığını belirten Gedikli NTV’ye yaptığı açıklamada, “Fakat fazla aşağı gelmesine de müsaade etmemek lazım. Kurlar belli bir yere doğru geldi, burada istikrar kazandığı takdirde zaten sorun çözülmüş olacaktır.” dedi.
 
Gedikli, faizin bir süre sonra mesele olmaktan çıkacağını ifade ederek, “Biz yakında faizi hiç konuşmuyor hale geleceğiz. Belki bu yıl sonuna kadar.” şeklinde görüş belirtti.
 
Ertem ve Gedikli, hükümetin erken seçim diye bir gündemi olmadığını söylediler.