Galaksiler çarpıştı, yıldız ve gaz tsunamisi ortaya çıktı

0
48

Gök bilimciler, 114 milyon ışık yılı uzaklıkta iki galaksinin dış sarmallarının sürtündüğünü, bunun yıldız ve gaz tsunamisine yol açtığını bildirdi.

Ohio Üniversitesinden astronomlar, Şili’nin kuzeyinde Atacama Çölü’nde bulunan Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi’ni (ALMA teleskobu) kullanarak, IC 2163 galaksisinin komşusu NGC 2207 ile sürtüştüğünü, bu küçük çaplı çarpışmanın yıldız ve gaz tsunamisine neden olduğunu görüntüledi.
Çarpışmanın IC 2163 içinde oluşturduğu dev dalganın göze benzer şekiller ortaya çıkardığı belirtildi.

Sonuçları “Astrophysical Journal” dergisinde yayımlanan çalışmayı yürüten ekibin lideri doktor Michele Kaufman, “Bu tür galaksi çarpışmaları olağan dışı bir şey değil, ancak çok az sayıda galakside göze benzer ya da merceksi yapıların var olduğu biliniyor.” değerlendirmesini yaptı.

Galaktik gözlerin, galaksinin ömründe çok kısa süreliğine, yani on milyon yıldan biraz fazla varlığını koruduğu belirtiliyor.

Kaufman ve ekibinin, bu sıra dışı galaksi çiftini incelemeyi sürdüreceği, Hubble teleskobuyla görülen yıldız kümelerinin kütlelerini, yaşlarını ve konumlarını, ALMA’nın gözlemlediği moleküler bulut özellikleriyle karşılaştıracağı kaydedildi.