Futbolcu transfer piyasası nasıl uçuşa geçti?

    0
    27

    “Günümüzde futbolcu bir tür yatırım aracı, getirisi olan bir sermaye olarak görülüyor.” Bu söz spor ekonomisti Pierre Rondeau’ya ait.

    “Le Figaro”da yer alan analiz haberde, bu durumun yatırımcıların idol olarak tanımlanan oyuncuları transfer edebilmeleri için futbol kulüplerine akıttıkları astronomik rakamlardan kaynaklandığı ifade ediliyor. Dünyada bu tür belli başlı örnekler, 2008 yılında BAE kaynaklı bir grup tarafından satın alınan Manchester City, 2005 yılından beri iki Amerikalı iş adamına ait olan Manchester United, 2011 yılından beri Katarlı bir fonun bünyesinde yer alan Paris Saint-Germain ya da 2003 yılında Rus milyarder iş adamı Roman Abramoviç’in satın aldığı Chelsea olarak sıralanıyor.

    Bu yatırımcıların mali gücü o kadar büyük ki, söz konusu dört kulüp son beş yılda transfer pazarında en az 2,7 milyar euro civarında bir para harcamaktan çekinmedi. Tabii buna paralel olarak, oyuncuların fiyatlarında da artış meydana geldi. Analistlere göre, yıldız futbolcularını satışa çıkaran kulüpler yeni yatırımcıların çok büyük paralar ödeyebileceklerini hesaplıyorlar. Bundan dolayı da futbolcunun gerçek fiyatının çok üzerinde paralar talep edebiliyorlar.

    Nitekim 2012 yılında dünyada en pahalı 200 transferin toplam değeri 1,8 milyar euro’yu aşarken, 2013 yılında bu miktar 2,6 milyar euro, 2015’te 3 milyar euro ve 2016’da da 3,4 milyar euro oldu.

    Ancak yıllardır futbolcu pazarında fiyatların düzenli olarak artması salt, futbol dünyasına “yeni zenginler”in girmesiyle açıklanamaz. Bu denklemde televizyon yayın haklarının satışından elde edilen baş döndürücü rakamlar da önemli rol oynuyor. Yine bu alanda da İngiltere ligi başı çekiyor. Nitekim 2016 yılında İngiliz kulüpleri toplamda, ulusal TV yayın haklarından 2,3 milyar euro, uluslararası yayın haklarından ise 1 milyar euro’yu aşan bir kazanç elde ettiler.

    Sonuç olarak yayın haklarından, reklamlardan, ticaretten elde edilen gelir futbol ekonomisinin küreselleştiği ve düzenli olarak büyüdüğünün göstergesi. Bu arada, Asya ve Kuzey Amerika pazarları da futbolda fethedilmesi gereken yeni pazarlar olarak görülüyor.