​FT: Siyasi deprem belirsizliğe neden olabilir

0
21

Yeni bir hükümet kurulmasını beklemenin uzun sürebileceğini yazan Financial Times’a göre, “AK Parti acı veren koalisyon hükümeti sürecine, erken seçimlere ya da her ikisine birden hazırlanıyor ve en muhtemel ortak da Milliyetçi Hareket Partisi olacak.”

Gazeteye göre, Türkiye kendisini siyasi statükonun sonuna göre ayarlarken, yanıt arayan yeni bir soru ortaya çıktı: Acaba ülkeyi yükselen piyasaların yıldızı haline getiren ekonomik modelin parlak günleri eskide mi kaldı?

Birçok ekonomistin hali hazırda düşük olan büyüme düzeylerinde bir yavaşlama olacağını tahmin ettiğine dikkat çekilen haberde, yatırımcıların ekonominin dengesizliği ve iç tüketime aşırı derecede bağımlı olmasından şikayetçi olduklarını hatırlatıyor.

13 milyar dolarlık yükselen piyasa borcunu yöneten Aberdeen Asset Management’ten Viktor Szabo, Türkiye’nin kaypak dış finansmana bağımlılığı konusunda gazeteye yaptığı yorumda, “Büyüme daha yüksek olursa o zaman da dış dengelerle sorunlar yaşarsınız. Eğer dış dengeler iyiye giderse, o zaman da büyümeyle ilgili sorunlar yaşarsınız” dedi.

Financial Times, Türkiye’nin artık rekabeti artırıcı, tasarrufları artırıcı ve ihracatı yukarı doğru itici reformları yapacak güçten yoksun bir hükümetle yönetileceği gerçeğini kabul etmesi gerektiğini ileri sürüyor ve tüm bunların dışardaki yatırımcılar için acil meseleler olduğuna dikkat çekiyor.

Seçimlerin ekonomiye etkileri konusunda bir değerlendirme yapan Szabo, “Seçim sonuçlarından sonra beklenen dalgalanmalar ve belirsizlikler göz önünde bulundurulursa, büyük miktarlarda risk almak zor olacak” dedi.