FT Anketi: Fed 2016’da 50 baz puan faiz artıracak

0
35

Küresel piyasalar Salı günü başlayacak ve iki gün sürecek Fed toplantısına odaklanırken, ekonomistler Fed’in bu toplantıda faizleri sabit tutacağını öngördü.

Financial Times’ın anketine katılan 53 üst düzey ABD ekonomisi ile ilgilenen ekonomist Fed’in bu toplantısında faizleri sabit tutacağını öngörürken, bununla birlikte küresel ekonomideki belirsizliğin Haziran ayındaki normalleşmenin önünde duramayacağını belirtti.

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 70’inden fazlası Fed’in Haziran toplantısında faizleri artıracağı öngörüsünde bulundu. Haziran’dan sonra beklentinin en yüksek olduğu ay ise Eylül oldu. 

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 60’ından fazlası Fed’in bu yıl toplamda 50 baz puan faiz artışına gideceğini tahmin etti. Ankete göre çok kısıtlı da olsa faizlerin indirileceği yönünde de bir beklenti söz konusu. 
Ankete katılan ekonomistlere Fed’in önümüzdeki 12 ay içerisinde faizleri negatif faiz alanına çekme olasılığı da soruldu. Ekonomistlerin yüzde 60’ından fazlası bu ihtimalin yüzde 10’dan daha az olduğunu belirtirken, yaklaşık yüzde 30’u da bu olasılığın yüzde 10-20 arasında olduğunu ifade etti. Ekonomistlerin çoğunluğu ABD ekonomisi için negatif faizin işlevsel olmayacağı görüşünde. 

Financial Times anketine katılan ekonomistlerin önemli bölümü Fed’in enflasyon hedeflemesi konusunda ise karamsar. Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 50’den fazlası önümüzdeki 12 ay içinde Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefinin gerçekleşmeyeceğini belirtti.