Frank Sinatra 100 yaşında

0
50

ABD’li şarkıcı ve oyuncu Frank Sinatra’nın doğumunun 100. yılı dolayısıyla dünya çapında anma etkinlikleri düzenleniyor.

Ünlü sanatçının doğumunun 100. yılı dolayısıyla, “Sinatra and Friends” müzikali Türkiye’de ilk kez, kasım ayı sonunda Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde sahnelenmişti.

Dünyaca ünlü isimlerden Lady Gaga da geçtiğimiz günlerde Las Vegas’ta gerçekleştirilen “Sinatra 100” isimli Yıldızlar Grammy konserinde sahne alarak, “New York New York” şarkısını yorumladı.
Celine Dion ve Quincy Jones gibi isimlerin katıldığı gecede Gaga, Sinatra’nın kıyafetini andıran bir kostümle sahne aldı.

Londra’daki Proud Sanat Galerisi’nde de sanatçının daha önce yayımlanmamış fotoğrafları sergilenerek, bazı fotoğrafları hayranları için satışa sunuldu.

Frank Sinatra 
Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesi olan sanatçı, 12 Aralık 1915’te New York’ta doğdu. İtalyan göçmeni, Sicilyalı ustabaşı ve amatör boksör Antonino Martin Sinatra ile Natalie Della Garaventa ailesinin tek çocuğu olan sanatçı, 1931’de liseden ayrılarak müzik kariyerine başladı.

Ünlü sanatçı, sinema oyuncusu olarak da büyük başarı kazandı. 1937’de kendi kurduğu ‘”Hoboken Four” adlı toplulukla amatör bir yarışmada birincilik kazanan Sinatra, grubu eşliğinde söylediği “From the Bottom of My Heart” şarkısıyla ilk plağını yaptı.

Frank Sinatra, 31 Aralık 1942’de New York radyosunda “Your Hit Parade” adlı radyo programında solo olarak söylediği şarkılarla ülke çapında ünlendi. Pürüzsüz ve esnek bariton sesiyle dikkat çeken sanatçı, sinemadaki ilk önemli rolünü “Higher and Higher” filminde canlandırdı. Sanatçı, 1940’lı yıllarda çeşitli müzikal filmlerde rol aldı.
“From Here Eternity”de şarkı söylemeden canlandırdığı “Angelo Maggio” rolüyle “En İyi Yardımcı Oyuncu Oscar”ını da kazanan sanatçı, filmde söylediği “Strangers In The Night” şarkısıyla da liste başı olup “Altın Plak” aldı.

İlerlemiş yaşına rağmen 1990’lı yıllarda hala konser veren sanatçı, 9 Grammy, 60 film, 578 yayınlanmış şarkı ve bin 800 kayıt bıraktı. Sanatçı, “My Way”, “Strangers In The Night”, “Something Stupid”, “All The Way”, “The Lady is a Tramp”, “I’m A Fool To Love”, New York New York” , “Witchcraft” ve “How Insensitive” gibi ünlü şarkılara imza attı. 

Sanatçı, 14 Mayıs 1998’de hayata veda etti.