2030’un yeni megakentleri

0
179

2030’un yeni megakentleri

Hızlı kentleşme, küresel ekonomik geleceğimizi şekillendiren başlıca güçlerden biri. Euromonitor’ın araştırması, gelecek yıllarda mega manzaranın nasıl değişeceğini gözler önüne seriyor. Araştımaya göre, bugünden on yıldan fazla bir süre içinde, gelişmekte olan ülkelerde 5 olmak üzere toplam 6 yeni megakent olacak.

Chicago

Chicago, gelecek yıllarda 10 milyon nüfusa ulaşacak. 2030’da ise, tüm yeni mega şehirlerin en büyük GSYH’sı 596 milyar $ olacak. (2017 sabit fiyatlarıyla)

Bogota

Kolombiya’nın başkenti Bogota, ilerleyen yıllarda Rio de Janeiro, São Paulo, Mexico City, Lima ve Buenos Aires gibi megakentlerin saflarına katılacak ve 109 milyar dolarlık (2017 sabit fiyatlarıyla)  bir ekonomiye sahip olacak.

Luanda

Angola’nın başkenti Luanda, en hızlı büyüyen nüfusa sahip olsa da, 29.8 milyon nüfusuyla  Mısır’ın başkenti Kahire kadar büyük bir megakent olamayabilir.

Chennai

Hindistan’ın doğusundaki Bengal Körfezi’nde bulunan Chennai, 2030 yılına kadar bütün yeni megakentlerin en yoğunu olacak.  Chennai ekonomisi 50 milyar $ (2017 sabit fiyatlarıyla) olacak ki bu Chicago ekonomisinin sadece 1/12 si seviyesinde.

Bağdat

Irak’ın başkenti Bağdat, 8 milyona yakın nüfusa sahipken etkileyici nüfus artış hızı sayesinde, 2030 yılında çift hanelere ulaşacak.

Darüsselam

Luanda kadar hızlı büyüyen Darüsselam, 6 yeni megakentin en hızlı büyüyen (ve en küçük) GSYH’sine sahip.