Komünist Çin’de neden çok milyarder var?

0
1148

1)Çin’de kaç milyarder var?

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, dünyanın en zengin 500 kişisinin 38’i Çin’de. Genel olarak, küresel zenginlik araştırma şirketi Wealth-X, dünyadaki 2,754 milyarderden 680’inin (yüzde 25) ABD’de ve 338’inin (yüzde 12) Çin’de olduğunu belirtti.

Çin Komünist Partisi neden insanların zenginleşmesine izin veriyor?

Partinin temel görevleri arasında Çin halkının büyük çoğunluğunun çıkarlarını gözetmek yer alıyor.. Deng, ünlü “Yoksulluk sosyalizm değildir” sözü ile toplumun geçim kaynaklarını iyileştirmek için bazı kesimlerin zengin olmalarının sorun olmadığını söyledi.Reformlarının başlatılmasından bu yana Çin’de 700 milyondan fazla insan yoksulluktan kurtuldu.

3)Parti, Çin’de komünizm sistemi olduğunu umursamıyor mu?

Partinin anayasası, “en yüksek ideal ve nihai hedef, komünizmin gerçekleşmesidir” diyor. Ancak bunu başarmak için bir zaman dilimi verilmiyor. 

4) Çin’de komünizm neye benziyordu?

Çin, komünizmi modern bir ütopya olarak görüyor: Herkes kolektif olarak üretim araçlarına sahip olacak, tüm vatandaşlar ortak fayda için çalışacak, herkes eşit olacak ve servet ihtiyaca göre dağıtılacaktı. Gerçekçi olsun ya da olmasın, parti oraya ulaşmak için gereken gelişim aşamalarını belirledi.

5) Xi’ye göre sosyalizm ne anlama geliyor?

Xi, geçen yıl yaptığı konuşmada sosyalist modernleşmenin, Çin’in inovasyonda küresel bir lider olduğu ve Çin kültürünün dünya çapında daha fazla cazibe sahibi olacağı anlamına geldiğini söyledi.

6)Parti, kişisel serveti destekliyor mu?

Parti, özel sektör ve girişimci ruhu ekonomik büyümenin ve iş yaratmanın itici gücü olarak desteklese de kişisel servet konusunda kararsız görünüyor. Xi, zengin ve fakir arasında, komünizm sistemine aykırı olan  yüksek gelir eşitsizliğinin azaltılması gerektiğini söylüyor.