Fitch: Gelişmekte olan piyasaların notları baskı altında

0
27

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in küresel görünüm raporunda, gelişmekte olan ülkelerin kredi notlarının aşağı yönlü baskılandığını belirtilerek, Yunanistan’ın Eurodan çıkma (Grexit) olasılığının hala önemli bir risk olduğu kaydedildi.

Fitch tarafından hazırlanan küresel görünüm raporuna ilişkin bilgilendirme notunda, gelişmekte olan ülke notlarının düşük emtia fiyatları, jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olası faiz artışı ve yapısal büyüme zorluklarından dolayı aşağı yönlü baskılandığı ifade edildi.

Varil fiyatı 2014 yılının haziran ayı ortalarında 115 dolar olan petrolün hali hazırda 60 dolar seviyesinin altında seyretmesinin geçen yılın dördüncü çeyreğinden bu yana dört büyük petrol ihracatçısının notlarının indirilmesine neden olduğuna işaret edilen raporda, “2015 yılında brent petrolün varil fiyatının ortalama 65 dolara yükselmesini ve 2017 yılında 80 dolara ulaşmasını bekliyoruz. Fakat eğer petrol fiyatlarında toparlanma olmazsa daha fazla negatif eylemin yapılması mümkün” değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, Euro Bölgesi’ne ilişkin beklentilere de yer verilerek, “Avrupa’da tahvil piyasasında yaşanan düzeltme, piyasanın likidite şartlarını yansıtıyor. Düzeltme aynı zamanda gelecekte özellikle Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası arasındaki para politikası farklılıkları oluştukça bir küresel piyasa oynaklığının işareti de olabilir” denildi.
 
“GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE NOTLARINDA GELECEK DÖNEMDE NEGATİF EYLEMLER GÖRÜLEBİLİR”
Fed’in olası faiz artışının gelişmekte olan ekonomilerin makroekonomik ve dış finansman baskılarını artıracağı belirtilen raporda, gelişmekte olan ülke notlarında gelecek dönemde negatif eylemlerin görülebileceği kaydedildi.

Fitch raporunda, “Yüksek cari açığı, vadesi yaklaşan dış borçları, düşük döviz rezerv tamponları, döviz cinsinden yüksek borç yükü, kırılgan makroekonomik politika çerçeveleri ve zayıf temelleri olan ülkeler, Fed’in olası faiz artışına karşı en hassas ülkeler olacak” öngörüsünde bulunuldu.

Jeopolitik risklerin yüksek olduğu belirtilen raporda, Rusya ve batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin bozulmasının politik alanda önemli bir kayma oluşturduğunu vurgulandı.

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve düşük petrol fiyatlarının resesyona, döviz rezervlerinin azalmasına, finansal oynaklığa ve reytinglerin düşmesine neden olduğu belirtilen raporda, “Ortadoğu’daki politik istikrarsızlığın da kötüleşebileceği” tahmininde bulundu. 
 
“YUNANİSTAN’DA KURTARMA PAKETİNİN UYGULANMASI ÜZERİNDE RİSKLER VAR” 
Fitch raporunda, “Son dönemde üçüncü bir kurtarma paketiyle ilerleme kaydedilmiş olsa da Yunanistan’ın Euro Birliği’nden çıkması (Grexit) hala önemli bir risk. Son kurtarma planı üzerinde tamamen anlaşıldığını farz etsek bile önümüzdeki aylarda planın uygulanması üzerindeki riskler yüksek olacak. Olası bir Grexit finansal piyasa oynaklığını tetikleyebilir. Fakat çıkışın başka bir ülkenin de çıkışına neden olacağına veya sistemik bir kriz oluşturacağına inanmıyoruz ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerin uzun vadeli büyüme potansiyellerinin azaldığı, bu durumun toplamda ülke notlarına negatif yönde baskılayacağı kaydedildi.