Fitch: Erken seçim belirsizliği uzatıyor

0
16

Fitch Ratings, Türkiye’de seçimlerin yenilenmesi kararının alınmasını Türkiye’nin yurtiçi ve yurtdışı politika zorluklarının aşırıya kaçmasına tehlikesi yaratan siyasi belirsizliği sona erdirmekten çok sürüp gitmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. 

PKK ile barış sürecinin çökmesi ve Suriye’lye askeri operasyonların başmamasının bu siyasi belirsizlik süreciyle biraraya gelmesinin Türkiye’nin orta vadeli risk profimli için negatif olabileceği uyarısında bulunan Fitch, “Eğer Türkiye’de çatışma ortamı tırmanır  veya ülke uzun süreli bölgesel çatışmanın içine girer ise risk profili için negatif olur” değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye’de siyasi riskin uzun süreden bu yana ülkenin kredi notu üzerinde baskı yararttığını belirten Fitch, seçim sürecinin uzun sürmesi ve 2013 yazındaki Gezi olayları gibi çeşitli siyası şokların ekonomik performansın baltalanmasına yardım ettiğini de vurguladı.

Anketlerin yapılacak yeni seçimlerin Haziran ayındakine benzer sonuçların çıkacağına işaret ettiğini belirten Fitch, “Bu durum, ekonomik büyümeyi kademeli şekilde yeniden canlandıracak ve cari işlemler açığının fonlama büyüklüğünü azaltacak ve kalitesiniiyileştirevcek sağlam yeniden dengelenmeyi destekleyecek reformlara vesile olacak bir siyasi sonucun çıkmayabileceğine işaret ediyor”değerlendirmesini yaptı. 

Fitch, AKH hükümetinin formüle ettiği bir reform programının uzayan seçim süreci ile uygulamaya yönelik seçeneklerinin azalabileceğni ifade eden Fitch, gelişmekte olan piyasa para birimlerinde son dönemde görülen, Türk Lirası’nı tüm zamanların en düşük seviyesine indiren, satışın Türkiye’nin yatırımcı algılamalarındaki değişime karşı kırılganlığını yeniden ön plana çıkardığını, portföy ve kısa vadeli sermaye girişlerinin açık finansmanındaki rolünü yansıttığınıvurguladı.

Para politikası çerçevesinde noksanların Türkiye’nin göreceli olarak zayıf politika bütünlüğü ve kreditilisinin uzun süredir devam eden işareti olduğunu ifade eden Fitch, TCMB’nin 18 Ağustos sonrası ortasında ortaya koyduğu yol haritasının detaydan yoksun olduğuna ve TL’ye sınırlı destek sağladığına işaret etti. 

Pozitif açıdan bakıldığında siyasi kördüğümün kamu finansmanı açısında yakın bir risk oluşturmadığına inandıklarını belirten Fitch, Ekonominin daha da zayıflaması durumunda ılımlı şekilde gevşek mali duruş için baskı olabileceğini vurgulayan Fitch, ancak mali sıkılığa siyasi bağlılığın geniş tabanlı göründüğünü de belirtti. 

Fitch, Türkiye’nin siyaset ve politika risklerinin çarşamba günü Hong Kong’da yapılacak konferansta tartışılacak başlıkladr arasında yer alacağını da ifade etti.