Fitch, en kırılgan üç ülkeyi açıkladı

0
53

Fitch Ratings, 2017 yılında gelişmekte olan piyasalardaki güçlü büyümeyi destekleyen, zayıf dolar ve yükselen emtia fiyatlarının şimdi  etkilerini yitirmeye başladığını bildirdi. Fitch, bugün yayınladığı  raporda, bu etkinin azalmasının faiz oranları yükseldikçe ve merkez  bankası para politikası daha az genişlemeli hale geldikçe gelişmekte  olan piyasa ihraççılarının daha zorlu ekonomik ve finansal şartlarla  karşı karşıya bırakacağını vurguladı.

Gelişmekte olan piyasa borçlanma kağıtları stoğu son 10 yılda 5 trilyon dolardan 19,3 trilyon dolara yükseldi. Bu borcun yarısından  fazlası 11 trilyon dolar Çin’e ait. 2007’de Çin’in borcu 1,5 trilyon  dolar seviyesindeydi.

“Eğer gevşek finansal şartlar beklenenden daha keskin şekilde sıkılaşır ise, gelişmekte olan piyasa borçlanmaları baskı altına girer” değerlendirmesini yapan Fitch’in Kredi Piyasası Araştırma Ekibi Başkanı Monica Insoll, “Yabancı yatırılları giderek daha fazla yerel para  cinsinden tahvil aldılar, hem fais hem de kur kazancı amaçladılar.

Eğer yatırımcıların gelişmekte olan piyasa risk iştahları tersine  döner ise, bir taraftan sermaye çıkışları kurlar veya döviz rezervleri  üzerinde baskı yaratırken, diğer taraftan ihraççılar bir kendi yurt içi  piyasalarında bile refinansman zorlukları ile karşı karşıya kalabilirler”  dedi. 
   
Borç hacimleri ve yatırımcı ilgisi baz alınarak seçilen 20 gelişmekte olan piyasanın incelendiği raporda, para politikasında  sıkılaşmanın kamu, bankacılık ve şirketler üzerindeki kırılganlıkları  değerlendirildi. En kırılgan ülkelerin Ukrayna, Türkiye ve Arjantin olduğu belirtilirken, analizlerin daha yüksek kredi notuna  sahip ülkeler için riskler olduğunu ortaya çıkardığı da vurgulandı. 
BAE, Katar, Peru ve Kazakistan’ın dış borçlanma menkul kıymetlerine  bağımlılıklarının yüksek olduğu belirtildi.