Fitch 3 şirketin ve 18 bankanın görünümünü düşürdü

0
24

Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu görünümünü 19 Ağustos’ta ‘durağan’dan ‘negatif’e indirmesine paralel olarak bugün de 18 Türk bankasının ve 3 şirketin görünümlerini ‘negatif’e revize etti. 
   
Fitch Ratings, T.C. Ziraat Bankasi A.S. (Ziraat), Turkiye Halk Bankasi A.S. (Halk), Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. (Vakif), Istanbul Takas ve Saklama Bankasi A.S. – (Takasbank), Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S.(TSKB), Turkiye Kalkinma Bankasi A.S. (TKB) ve Turkiye Ihracat Kredi Bankasi AS’nin (Turk Eximbank) görünümlerinin ‘negatif’e revize edilmesinin, hükümetin destek sağlama kabiliyetinde bir kötüleşme yaşanmamış olasılığının artmasını yansıttığını belirtti.  
   
Fitch ayrıca bu bankaların görünümlerinin revize edilmesinin, kötüleşen bir faaliyet ortamının etkilerine bağlı olarak bankaların yaşayabilirlik notlarının düşürülmesi potansiyeli bulunmasını yansıttığını vurguladı. 
   
Fitch, yabancı sahipli olan Turkiye Garanti Bankasi A.S. (Garanti), ING Bank A.S. (INGBT), Turk Ekonomi Bankasi A.S. (TEB), Finansbank A.S. (Finansbank), ICBC Turkey Bank A.S. (ICBC Turkey), Burgan Bank A.S. (Burgan), Alternatifbank A.S. (ABank),Kuveyt Turk Katilim Bankasi A.S (Kuveyt Turk) ve Turkiye Finans Katilim Bankasi AS’nin(Turkiye Finans)görünümlerinin ‘negatif’e indirilmesinin ise Ülte Tavanı notunda bir indirim olasılığının artmasını yansıttığını ifade etti.
   
Fitch ayrıca, Turk Telekomunikasyon A.S. (Turk Telekom), Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell) ve Coca Cola Icecek A.S.’nin notlarını teyit ederken görünümlerini ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi.
   
Fitch. Turkcell ve Türk Telekom’un yabancı ve yerel para cinsinden notlarını Türkiye’nin kredi notları ile sınırlandığını belirtirken, Coca-Cola İçecek’in yabancı para cinsinden notunun Türkiye’nin BBB olan Ülke Tavanı notu ile sınırlı olduğunu vurguladı.