​Finansbank’ta küçük yatırımcıyı neler bekliyor?

0
96

ALB Forex Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk, Finansbank’ın el değiştirmesi sonrasında küçük yatırımcıyı nelerin beklediğini yazdı.

İşte Öztük’ün analizi:

“2006 yılında %46’sı Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece’e satılan Finansbank’ın National Bank of Greece’e ait olan,yüzde 99.81 payının tamamının 2.7 milyar euroya Katarlı QNB tarafından satın alındığı haberi çok konuşuldu. Söz konusu satış haberinin ardından hisse fiyatında görülen yükselişler bugün yerini satış baskısına bıraktı. Finansbank hisseleri bugün itibariyle 5,87 TL fiyat ve 17 milyar 610 milyon TL piyasa değeri ile işlem görüyor. Düzenleyici kurumlardan onayın ardından satın alma işleminin 2016’nın ilk yarısında tamamlanması beklenirken, fiyatlar da sakinleşti.

Bu çerçevede azınlıklara doğacak ayrılma hakkı gündeme geliyor. Ayrılma hakkının temel amacı, önemli kararlara bağlı değişiklikler sebebiyle, ortak olduklarından farklı bir duruma dönüşecek şirkette, azınlık pay sahiplerinin ortak olarak kalmak istememelerinin kabul edilmesi ve bir zarara uğramaksızın ilişkinin bitirilmesidir. Ayrılma hakkı özellikle, şirkete yatırım yapanların, şirkette alınan bu kararlarla ortaya çıkan temel değişikliklerle, yatırımlarının geleceğinin belirsizleşmesini önlemek bakımından onları koruyucu bir nitelik arz etmektedir.

Anonim şirketlerin çoğunluk pay sahipleri tarafından yönetilmesi, azınlık pay sahiplerinin menfaatlerinin çoğunluğa karşı korunmasını mecburi kılmaktadır. Bu bakımdan, menfaatlerin korunmasında azınlık pay sahiplerine bazı hakların tanınması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda halka açık anonim şirketlerden pay sahiplerinin ayrılma hakkı düzenlenmiştir. Sermaye Piyasa Kanunu m.24’de öngörülen ayrılma hakkı, önemli nitelikteki bazı genel kurul kararlarına muhalif kalan pay sahiplerine, paylarını adil bir değer (fair value) üzerinden ortaklığa satma hakkıdır. Bununla birlikte azınlık paylarına ilişkin bu gibi; satın alma, birleşme, bölünme vb. gibi durumlarda hakim ortak ortaklıktan çıkarma hakkını kullanmak isteyebilir. Her iki durumda da ortakların ayrılma hakkına ilişkin adil bir değer hesaplanır.

Ortaklıkların payları için ayrılma hakkı kullanım fiyatı, işlemin ilk defa kamuya açıklandığı tarihten önceki, açıklanan tarih hariç olmak üzere, otuz gün içinde borsada oluşan düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması olarak hesaplanır.

Finansbank paylarına ilişkin azınlık ortakların ayrılma haklarını kullanmak istemeleri veya hakim ortağın ortaklıktan çıkarma çağrısını yapması durumu söz konusu bugün tarihli gerçekleşmiş olsaydı tebliğde belirtilen değerleme yöntemlerinden en yüksek olanı tercih edilmiş olacaktı. Hesaplamalar sonrası 1 aylık aritmetik ortalama 5.92 ayrılma fiyatı olacaktı.

Tebliğe göre hesaplanan olası ayrılma/ortaklıktan çıkma fiyatları

Bunun paralelinde son 1 ay içerisinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalamasına göre, toplam 1 TL nominal bedelli Finansbank payı için; 5,92 TL

Son altı ay içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalamasına göre, toplam 1 TL nominal bedelli Finansbank payı için, 4,45 TL

Son bir yıl içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalamasına göre, toplam 1 TL nominal bedelli Finansbank payı için, 3,74 TL

Son beş yıl içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalamasına göre, toplam 1 TL nominal bedelli Finansbank payı için, 3,27 TL şeklinde hesaplanmıştır.”