Fikri Işık’tan Sınai Mülkiyet Kanunu açıklaması

0
65

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nın TBMM’nin ilgili komisyonundaki görüşmelerinin bu hafta tamamlanacağını öngördüklerini söyledi.
   
Işık, “Bu önemli tasarıyı, en kısa zamanda, Genel Kurul gündemine de taşıyarak yasalaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.
   
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2016 yılı Mart ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi:
   
“2016 yılı Mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 artmıştır. Arındırılmamış rakamlara göre artış %4,7 olmuştur. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,5 azalmıştır.
   
Açıklanan verilere göre sanayi üretimi 2016 yılının ilk çeyreğinde takvim etkilerinden arındırılmış rakamlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre  %4,8 artmıştır. Büyümenin asıl olarak ölçüldüğü arındırılmamış rakamlarla bakıldığında ise ilk çeyrekteki artış %5,6 olarak gerçekleşmiştir.
   
Türkiye 2015 yılının son çeyreğinde görülen hızlı büyümesini 2016 yılının ilk çeyreğine de taşımıştır. Her ne kadar Mart ayı sanayi üretim rakamları, geçen yıl Mart ayının yüksek baz oluşturması nedeniyle, önceki aylara göre bir miktar yavaşlamış olsa da, sanayi üretimi ve özellikle de imalat sanayinin performansı, yıl için yaptığımız öngörüler doğrultusunda gerçekleşmektedir. Küresel piyasalarda ve bölgemizde yaşanan birçok gelişmeye rağmen, sanayi büyümesinin güçlü seyretmesi çok önemli bir başarıdır.
   
Yılın ikinci çeyreğinden itibaren Avrupa Birliği pazarlarının büyümesinin daha da hızlanması, Türkiye’nin ihracat performansını, dolayısıyla da sanayi üretimini artıracaktır. Üstelik bu pazarlara yapılan ihracat artışı sadece nicelik olarak değil üretilen ürünlerin niteliğine de yansıyacaktır. Avrupa Birliği pazarından gelecek olan talep, ürettiğimiz ürünlerin teknoloji seviyesinin artmasına katkı sağlayacaktır.
   
Mart ayında sanayi üretimindeki artışı, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün üretimi bir miktar yavaşlatmıştır. Ana sanayi grupları bazında en büyük artış sermaye malları üretiminde gerçekleşmiştir. Bu olumlu gelişme, Türkiye’deki risk ve yatırım iştahının artığını gösteriyor.
   
Bu yıla başlarken enflasyonun izleyeceği seyir önem arz ediyordu. Nisan ayı itibariyle enflasyonun da beklentilerden daha iyi bir seyir izlediği görülüyor. Yani Türkiye bir yandan sanayi eliyle büyürken bir yandan da risk unsurlarını azaltıyor, büyümenin kalitesini artırıyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili aldığı kararları da bu perspektiften değerlendirmek gerekir.
   
Bakanlık olarak, Türkiye’deki iş ve yatırım ortamını iyileştirecek, üretimde nitelik artışını sağlayacak çalışmalara odaklanmış durumdayız. Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nın TBMM’nin ilgili komisyonundaki görüşmelerinin bu hafta tamamlanacağını öngörüyoruz. Bu önemli tasarıyı, en kısa zamanda, Genel Kurul gündemine de taşıyarak yasalaştırmayı hedefliyoruz. Üretim Reform Paketi ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Çok önemli düzenlemeler içerecek olan bu paket, sanayicilerimizin özellikle arsa temini, finansmana erişim ve fabrika yapımıyla ilgili yaşadıkları sorunlara köklü ve yenilikçi çözümler getirecektir.