Fed’in 2019’da faiz artırımlarına ara verme beklentisi güçleniyor

    0
    34

    Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşları, Aralık ayında neredeyse kesin gözüyle bakılan çeyrek puanlık faiz artırımını gerçekleştirdikten sonra muhtemellen faiz artırımlarına devam etme konusunda daha temkinli bir tutum takınacak.

    Yavaşlayan küresel ekonomiye ilişkin endişeler, ABD’de mali teşviklerin azalması ve volatil finans piyasaları, hepsi birden, yetkililer gelecek ay faizi nötr (ekonomiyi ne genişleten ne de daraltan faiz) bölgeye yaklaştıdıktan ya da getirdikten sonra daha temkinli bir duruşa geçebileceklerini işaret ediyor. 

    Yatırımcılar halihazırda, kısmen politika yapıcıların son bir haftadaki daha güvercin tonlu yorumlarından dolayı, merkez bankasının gelecek yıl kaç faiz artırımına gideceğine ilişkin bahislerini düşürmüş durumda. Ancak gelecek ayki toplantıda faiz artışı yüzde 70’in üzeri gibi güçlü bir olasılıkla fiyatlanıyor. 

    Columbia Threadneedle Investments fon yöneticisi ve sabit getirili menkul kıymetler küresel başkan yardımcısı Gene Tannuzzo, “Aralık ara vermek için muhtemelen çok erken, ancak bunu gelecek yılın ilk yarısında açık bir biçimde görebiliriz,” dedi ve “Piyasalar, hem büyüme ve hem de faiz artırımları konusunda, daha düşük ve daha yavaş için kendilerini ayarlamak durumundalar” şeklinde görüş bildirdi.

    Hisse senetleri için olumlu
    Bu durum muhtemelen, rekor zirvelerin ardından gelen sert satış dalgası sonrası zemin bulmakta güçlük çeken hisse senedi piyasası için iyi bir haber. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, ABD-Çin ticaret savaşından teknoloji hisselerindeki yüksek değerlemeleri ilişkin şüphelere, bir dizi endişeden dolayı Eylül ayı zirvesinden bu yana yüzde 10 düştü. Şirket tahvil faiz farkları genişlerken, yatırımcılar riskten daha fazla uzaklaşır oldu.

    Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri Eylül ayında, medyan tahminlerine göre, 2019 yılında üç faiz artırımı öngörmüşlerdi. Yetkililer bu tahminlerini 18-19 Aralık’taki toplantıda güncelleyecek. 

    Hisse senetlerinin düşmesi ve Almanya ve Japonya ekonomilerinin son çeyrekte daralması ile birlikte, Federated Investors Inc. kıdemli portföy yöneticisi Donald Ellenberger, “Fed’in 2019 yılı için üç faiz artırımı beklentisini geri çekmesi beni şaşırtmayacak” dedi.

    Insight Investment’ın kıdemli fon yöneticisi Gautam Khanna ise, finans piyasalarında son dönemde görülen volatilite artışının muhtemelen Fed’i 2019 yılı faiz artırım planlarını tekrar değerlendirmeye yönelteceğimi söyledi. Khanna, bu ayın başında, Fed’in Eylül ayında işaret ettiği gibi, 2019’da üç faiz artırımına gitmesini bekliyordu.

    Kollektif olarak, para piyasası türev kontratlarında, traderlar, 2019 yılı için birin hafif üzerinde faiz artırımı bekliyor, yani 2019 yılında 0.33 yüzde puanı faiz artırımını fiyatlıyor. Bu oran ayın başında 0.50 yüzde puanı seviyesindeydi.

    Dört faiz artırımı bekleyen de var
    Ancak uzun süredir Fed’i gözlemleyen uzmanlardan bazıları, sağlam iç ekonomi ve ve aşırı düşük işsizlik oranının daha yüksek faizi gerektirmesinden dolayı, 2019 yılında dört faiz artırımı yönündeki tahminlerini koruyorlar.
    Bu gözlemcilerin arasında JPMorgan Chase & Co.’dan Michael Feroli, Goldman Sachs Group Inc.’den Jan Hatzius ve Bank of America Merrill Lynch’ten Ethan Harris yer alıyor. 26 yıllık Fed emektarı ve Deutsche Bank Securities’in baş ekonomisti Peter Hooper da şimdilerde dört faiz artırımı bekliyor. Ancak Hooper, bu beklentisinin enflasyondaki son gevşek seyir dikkate alındığında değişebileceğini kaydetti.

    Powell, 28 Kasım’da New York Ekonomi Kulübü’nde yapacağı konuşmada Fed’in düşüncelerini dile getirme şansına sahip olacak. Powell, geçen hafta Dallas’taki konuşmasında, ABD ekonomisine yönelik olumsuzlukları dile getirerek, merkez bankasının faiz artırım kampanyasına gelecek yıl ara vermesine yönelik bir senaryo için zemin hazırladı. 

    PGIM Fixed Income baş ekonomisti Nathan Sheets, Powell’ın gelecek yıldan itibaren her Fed toplantısından sonra basın toplantısı düzenleme kararı almasının, ara vermek için FOMC’ye daha fazla esneklik sağlayacağını, zira komitenin gelecek toplantısında faiz artırmak için gerçekçi bir seçeneğe sahip olacağını belirtti.

    Fed şimdilerde iki toplantıda bir basın toplantısı düzenliyor ve yatırımcılar genellikle, Fed yetkililerinin defalarca her toplantının önemli olduğuna dikkat çekmelerine karşın, basın toplantısı düzenlenmeyen FOMC toplantılarında politika kararı alınmayacağı varsayımını taşıyor.