FED kararı öncesi bilinmesi gerekenler

0
32

ABD Merkez Bankası (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki günlük toplantısının ardından Çarşamba günü Washington saati ile 14.00’da (TSİ 21.00’da) para politikası kararını açıklayacak. İşte FED kararı öncesi bilinmesi gereken önemli noktalar;

YELLEN’IN AÇIKLAMALARI
Fed Başkanı Janet Yellen, 15 Temmuz’da ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ekonominin politika yapıcıların beklediği gibi gelişme göstermesi halinde gösterge federal fon oranının bu yıl içinde bir zamanda artırılmasının uygun olabileceğini söyledi.

Fed Başkanı Janet Yellen, ekonomide herşeyin rayında gitmesi halinde 2015 yılı içinde bir faiz artırıma gidilebilceğini tekrarlamıştı.

FAİZLERİN EYLÜL’DE ARTACAĞI DÜŞÜNCESİ REVAÇTA
BlackRock CEO’su Larry Fink, Fed’in faiz oranlarını Eylül ayında artıracağına inandığını söyledi. Fink, “Eğer Fed Eylül ayında faiz artırmaz ise şaşırırım” diye konuştu.

CNBC’ye konuşan Fink, Yunanistan’ın içinde bulunduğu durumun Avrupa’da daha büyük zayıflığa yol açması halinde ise Fed’in daha çekingen davranabileceğini de ifade etti.
 
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Eylül’de faiz artışı ihtimalinin yüzde 50’den fazla olduğunu söyledi.

Fox Business Network’e konuşan Bullard, Amerikan ekonomisinin artık acil durum politika hamlelerine ihtiyacı olmadığını belirtti. Sıkılaşma konusunda ihtiyatlı davranılması gerektiğini kaydeden Bullard “Her toplantıda yeniden değerlendirilmeli” ifadesini kullandı.

Citigroup analisti Neela Gollapudi’nin ilettiği raporda, şirketin gerçekleştirdiği ankete göre Eylül ayında bir faiz artışı beklentisi yüzde 60 olarak gerçekleşti. Haziran ayında gerçekleştirilen ankette veri yüzde 50 şeklindeydi.

FED’in FAİZ ARTIRMAK İÇİN SEBEPLERİ
Ünlü fon yöneticisi Muhammmed El-Erian, faiz artırımının sebeplerini şöyle sıraladı;

Zamanlama: Yellen bugün itibariyle bildiklerine dayanarak, Fed’in faiz artırımı döngüsünü bu yıl, belki de Eylül ayında, başlatacağı eğilimindeydi. Faiz oranlarını daha agresif bir şekilde artırma şansı bulabileceği 2016 yılı yerine, Yellen, yeni ekonomik verilerin de desteği ile birlikte, bu yıl başlayacak ve kademeli bir şekilde devam edecek yunmuşak ve nazik bir artırım kampanyasını yürütütecek.
 
Gerekçe: Ücretlerdeki artışın çok yavaş kalmasına karşın, Yellen, güçlü istihdam yaratımına bağlı olarak, işgücü piyasasının daha da düzeldiğini düşünüyor. İç talepteki ılımlı büyüme ile birleştirildiğinde, daha parlak bir istihdam tablosonun, ilk çeyrekte hayalkırıklığı yaratan büyümenin ardından, süregelen sıçramayı desteklemesi bekleniyor. 
 
Yalnızca dönemsel değil: Yellen, ABD ekonomisinin dönemsel sorunlardan daha fazlası ile karşı karşıya olduğu fikrine ısınıyor görünüyor. Ilımlı verimlilik büyümesi ve durgun arz tepkiselliğini de içeren yapısal sorunları dikkate alarak, Yellen, inatçı bir şekilde Fed’in hedefi altında seyreden enflasyon konusunda daha az endişe duyabilir.
 
Uluslararası çerçeve: Yunanistan krizi bir endişe kaynağı olmasına karşın, Yellen, bunun etkilerinin yalnızca aşağı yön ile sınırlı olduğuna inanmıyor. Fed Başkanı, ayrıca, Avrupa için yukarı yönlü risk de görüyor.
 
Format: Yellen, bunun geleneksel bir çevrim olmayacağı konusuna ek işaretler verdi. Geleneksel bir formattan ziyade, muhtemelen yeni bir bir dur-kalk çeşidi izlenecek. Önceki Fed başkanları, istenen faiz seviyesine ulaşılana kadar, her toplantıda faiz artırımına gitmeyi tercih ettiler. Yellen daha koşullara bağlı bir yaklaşım uygulayacak.
 
Durma noktası: Yellen, ayrıca, faiz artışlarının politika faizinin tarihi ortalamaların hemen altına gelmesi ile duracağı fikrine de ısınıyor. Ancak Yellen bu konuda fazla detay vermedi.
 
Küresel sapma: Doların güçlülüğüne ilişkin endişeler yeniden ortaya çıkıyor, ancak bunlar bu yıl faiz artırımı çevriminin başlatılmasına bir engel olarak tanımlanmadı. Bu safhada, Yellen, kısırlı parasal genişleme politikası ile birlikte, Fed’in diğer merkez bankalarından (özellikle Avrupa Merkez Bankası’ndan) daha bilefazla sapması konusunda aşırı endişeli değil.
 
GELİŞEN PİYASALARDAN ÇIKIN UYARISI
Danske Fonu, yatırımcılara “Fed harekete geçmeden gelişen piyasalardan çıkın” uyarısında bulundu.

Danimarka’nın en büyük bankası Danske Bank A/S’nin emeklilik fonu birimi Danica böyle bir pozisyon aldığını belirtti. Yaklaşık 50 milyar dolar değerinde varlık yöneten fon, “Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlaması ile gelen değişim piyasalarda hareket eden her bir parçayı gölgeleyecek. Yüksek getirili ancak likit olmayan piyasalar bu gerçekleştiğinde içinde olunması kötü olacak yerler arasında yer alacak.” değerlendirmesi yaptı.