Fed faiz kararını açıkladı

0
47
Uluslararası piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın da ‘Faiz artırımı yapmayın’ uyarılarında bulunduğu ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. Dün başlayan toplantı bugün sona erdi ve Fed faiz kararını açıkladı. FED’in bu akşam TSİ 22:00’da açıkladığı kararda 25 baz puan artış ifade edildi. Böylelikle faizler yüzde 2.25-2.50 aralığına yükselmiş oldu. Böylelikle Fed, yıl içinde dördüncü kez, Trump göreve geldiğinden beri ise altıncı kez faiz artırımına gitmiş oldu.
Fed’in faiz artırım kararı ise Fed üyelerinden 10’a 0 oyla alındı. Diğer yandan piyasaların gözü  Fed’in vereceği 2019 yılına dair mesajlardaydı. 
İşte Fed’in toplantı sonrası mesajları; 
2019 YILI İÇİN FAİZ ARTIRIMI TAHMİNİ 3’TEN 2’YE İNDİ
Piyasada dikkatler beklenen faiz artırımından çok politika yapıcıların 2019 yılındaki sıkılaştırma temposuna ilişkin tahminlerinde değişiklik olup olmayacağı üzerinde yoğunlaşmıştı. Fed yetkililerinin 2019 yılı için faiz artırımı tahmini 3’ten 2’ye indi. Fed’in Aralık toplantısı öncesinde yetkililerin faiz patikasına ilişkin (Eylül) tahminlerini gösteren noktasal grafikte medyan beklentisi 2019 için üç faiz artırımını işaret ediyordu.
Fed’in açıklamasında risklerin önemli ölçüde dengeli olduğu belirtilirken ekonomik faaliyetlerin güçlü bir şekilde arttığına ve istihdam artışının güçlü olduğuna dikkat çekildi. Harcamalardaki artışın güçlü, yatırımların ılımlı olduğu belirtildi. Fed’in nötr fonlama faizi yüzde 3’lük önceki tahminden yüzde 2.8’e geriledi. Nötr faiz tahminlerinin aralığı ise değişmeyerek yüzde 2.5 – 3.5 oldu. Yetkililerin medyan tahminlerine göre fonlama faizine ilişkin beklenti 2019 için yüzde 2.9, 2020 için yüzde 3.1, 2021 için yüzde 3.1 oldu. Açıklamada, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin bir miktar değiştiği ifade edildi. Manşet enflasyon ve çekirdek enflasyonun yüzde 2 civarında kaldığının altı çizildi.