Fed başkanlarından faiz açıklaması

    0
    13

    Kansas City Fed Başkanı Esther George, faiz oranlarının yavaş ancak kendinden emin şekilde artmasını istediğini, bunu yapmanın ABD’nin ekonomik büyümesine fren koymak istediği anlamana gelmediğini söyledi.

    Bankacıların katıldığı bir forumda konuşan George, Fed’in faiç oranlarını şimdi yavaş şekilde artırmaya başlayarak gelecekte faizleri daha hızlı artırmak zorunda kalmanın önüne geçeceğini savundu.

    George, bu ay yapılan FOMC toplantısında faizlerin değiştirilmemesi kararına muhalefet eden 3 üyeden biri olmuştu.

    ‘FED FAİZ ARTIRIMINI ERTELEYEREK EĞİRİNİN GERİSİNDE KALIYOR’
    Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinde sağlanan ilerlemeye işaret edene Fed’in faiz artırımlarını ertelememesi gerektiğini, faiz artırımını ertelemenin eğrinin gerisinde kalınması riski yarattığını söyledi.

    Mester, “Statüko her zaman caziptir. Eğer her veri beklentimize paralel oluşana kadar beklersek kesinlikle eğrinin gerisinde kalırız” diye konuştu.

    ‘DÜŞÜK FAİZLER BÜYÜK OLASILIKLA BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK’
    Chicago Fed Başkanı Charles Evans, zayıf büyüme, yaşlanan iş gücü ve zayıf verimliliğin ABD ekonomisinin önümüzdeki yıllarda da düşük faiz oranlarına saplanıp kaymasına yol açabileceğini ve Fed’in enflasyon hedefine ulaşmakta zorlandığını söyledi.

    Finans sektöründen faiz oranlarının daha yüksek olması yönünde gelen baskıya da karşı çıkan Evans, “Faizlerin artmasının hızlı şekilde gerçekleşmesi muhtemel değil, bu Fed’in hatası değil” diye konuştu.

    Evans, “Düşük faiz ortamı sadece ABD’ye özgü değil, düşük faiz ekonominin temel göstergelerinin desteklediği global bir olgu” diye konuştu.
     
    ‘ARALIK AYI ARTIŞ İÇİN UYGUN’
    Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD ekonomisinin öngörülen yönde hareket etmeye devam etmesi halinde Aralık ayındaki FOMCtoplantısının faiz artırımı için uygun bir zaman olacağını söyledi.
       
     “Eylül ayındaki toplantıda bir faiz artırımı yapısaydı bundan  rahatsız olmazdım” diye konuşan Harker, istihdam piyasasında ne kadar atıl kapasite kaldığını ve Fed’in yüzde 2 enflasyon hedefini ne zaman ve ne kadar aşağı konusunda üyeler arasındaki görüş ayrılığınedeniyle faizlerin değiştirilmemesi kararı alındığını belirtti. 
       
    Harker, “Şu an ile Aralık arasında, yeterli veriyi toplayacağımızıdüşünüyorum. Eğer gidrişatta bir değişiklik olmaz ise Aralık ayının bir faiz artırımı için uygun olacağını öngörüyorum” dedi.