Fatih Erkoç lenfoma kanserine yakanlandı, lenfoma kanseri nedir?

0
125

Fatih Erkoç lenfoma kanserine yakalandığını açıkladı. “Life Time Magazin” programına konuşan Fatih Erkoç, hastalığı nasıl fark ettiğini anlattı:

Hastalığımı öğrenmem biraz şans ederi oldu, pek bir şey hissetmiyordum, kötü bir şey yoktu vücudumda. Antalya’da bir otele gidip hafta sonları program yapıyordum. Orada masaj yapan Filiz Hanım ‘Sırtınızda bir şişlik var’ deyince Antalya dönüşü ultrason ve tomografi çektirdim, hastanede parça alıp baktılar. ‘Lenfoma başlangıcı’ dediler. Doktoruma göre iyileşme şansı olan bir hastalıkmış, kemoterapi almaya başladım. Moralim yüksek, pek takılmıyorum, 6 ay kemoterapi devam edecek. Şimdilik Bodrumda sahne çalışmalarım devam ediyor, kendimi iyi hissediyorum” dedi.

Lenfoma Kanseri nedir?
Lenfoma, bağışıklık sisteminin parçalarından biri olan lenfatik sistemden köken alan kanserleri anlatan genel bir terimdir. Lenfomalar; lenf bezi kanseri olarak bilinirler ancak organlarda da lenf bezini tutmadan hastalık ortaya çıkarabilir.

Lenfomaların birçok farklı alt tipi olmasına rağmen temel olarak iki tipi vardır:

Hodgkin lenfoma (Hodgkin hastalığı): Kanserler arasında tedaviye en iyi cevap verenlerden birisidir. Diğer lenfoma türlerinden Reed Sternberg hücrelerinin varlığı ile ayırt edilir.

Non-Hodgkin lenfoma (veya Hodgkin lenfoma dışındaki tüm lenfomalar): Amerika’daki Lösemi ve Lenfoma Derneği’nin (Leukemia & Lymphoma Society) verilerine göre 2009 yılında yaklaşık 601.180 kişi lenfoma ile yaşamış veya remisyon dediğimiz tam düzelme görülmüştür. Bu sayının yaklaşık 148.460 kişisini Hodgkin lenfomalı hastalar ve yaklaşık 452.720 kişisini de non-Hodgkin lenfomalı hastalar oluşturmaktadır. 2009 yılı içindeki tüm lenfoma tanılarının %11,4’ünün Hodgkin lenfoma vakaları olduğu hesaplanmıştır.