Faizsiz kredi dönemi başlıyor

0
18

Ekonomiye hibe yerine faizsiz kredi desteği aktarılmasına yönelik çalışma başlatıldı. Sabah’ın haberine göre, Başbakan Yardımcısı Elvan, “Destek de yararlanan da 10 kat artacak” dedi. Bunun yanı sıra özellikle Doğu ve Güneydoğu’da kalkınma ajanslarınca verilen destekler yakın takibe alınarak, terör örgütüne yakın işletmelerin desteklerden yararlanması önlenecek. 

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, çiftçiden esnafa kadar birçok kesime yönelik devlet desteklerini yeniden düzenleyeceklerini açıkladı. Devlet destekleriyle ilgili altyapı çalışmalarını değerlendiren Elvan, üretimi artıracak, reel sektörü büyütecek, yatırımları teşvik edecek yeni bir yapılanmaya gidileceğini belirtti. Yeni dönemde hibe yerine cazip, sıfır faizli kredi sistemine geçmek istediklerini söyleyen Elvan, “Böylece 100 milyon yerine 1 milyar lira kullandırıp, desteği 10 katına çıkarmış olacağız” dedi. 

ÖNCELİK KOBİ’LERDE
Devlet desteklerine ilişkin veri toplama ve izleme altyapısı çalışmalarının bu yıl tamamlanması hedefleniyor. Lütfü Elvan, üretim ve istihdamın artırılması, firmaların maliyet yükünün hafifletilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Elvan’ın verdiği bilgilere göre yeni dönemde KOBİ’lerin devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı yararlanması sağlanacak. Katma değeri yüksek ekonomi dikkate alınacak. Orta ve ileri teknoloji ürünleri için yatırım destek programı oluşturulurken, işgücü ve vergi teşviklerinin artırılması, girişimciye nakdi yardım konusunda yeni adımlar atılacak. Ayrıca enerji yatırımlarına da daha fazla kaynak ayrılması üzerinde çalışılıyor.

KREDİLERE “TERÖR” TAKİBİ
Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da kalkınma ajanslarınca verilen destekler yakın takibe alındı. Terör örgütüne yakın isim ve işletmeler hiçbir şekilde devlet desteklerinden yararlanamayacak. Yardımların isim isim kimlere verildiğine, gerekçesinin doğru olup olmadığına, terör örgütüyle bağlantısına da bakılıyor.

SİGORTACILIKTA YENİ DÖNEM
Sigortacılık sektörünün yüzünü güldürecek bir adım atacaklarını söyleyen Lütfü Elvan, yeni dönemde işlemlerin basitleştirileceğini belirtti. Sigorta acentesi açmak için hem Hazine hem de belediyeden izin alma zorunluluğu sona erecek. Elvan, “İzinlerin tek merciden alınması yeterli olacak” dedi.