Evans: Para politikası göründüğü kadar genişlemeci değil

    0
    24

    Chicago Fed Başkanı Charles Evans, düşük doğal faiz oranının para politikasının göründüğü kadar genişlemeci olmadığı anlamına geldiğini söyledi.
       
    “Cari para politikası tarihi standardlara bakıldığında görüldüğü kadar genişlemeci değil” diye konuşan Evans, ekonomistler tarafından istihdam piyasasını tam istihdamda ve enflasyonu istikrarda tutan faiz oranı olarak ifade edilen ‘nötr-doğal’ faiz oranında düşüklüğün zayıf işletme yatırımları ve düşük verimlilik büyümesinden kaynaklandığını vurguladı. 
         
    Evans, Fed’in yüzde 2 enflasyon hedefinin üzerine çıkması riskinin düşük olduğunu belirtirken, yüzde 2 hedefine ulaşılması olasılığının da para politikası kurallarının işaret ettiğinden daha küçük olduğunu savundu. 
       
    Fed’in politikalarını faiz oranlarını daha hızlı artırma yönünde değiştirmesi halinde bunun piyasaları korkutacağı yönündeki endişeleri de reddeden Evans, uzun vadeli yatırımcıların beklenmedik bir sıkılaştırmadan korkmayacaklarını belirtti. Evans ayrıca, faiz artırım patikası ilk etapta beklenenden daha hızlı olsa bile artırımların kademeli şekilde geleceğini de vurguladı.