Euro’nun küresel ağırlığı azaldı

0
21

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) raporuna göre, euro’nun uluslararası finans piyasalarındaki rolünde bir gerileme meydana geldi.

Banka yetkililerine göre, bu gerilemenin en önemli nedeni euro bölgesinde yaşanan siyasi belirsizlikler. Ancak artık siyasi arenadaki  riskler azaldığından, euro’nun bundan sonra daha olumlu bir tablo çizmesi bekleniyor.

Öte yandan, raporda Çin’in para birimi yuanın ise özellikle IMF’nin SDR (özel çekme hakkı) sepetine eklenmesinin ardından güçlü bir döviz olarak ortaya çıktığına dikkat çekiliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın rezervinde halen yarım milyar euro’ya eşdeğer bir kaynak var.

Bununla birlikte, euro her şeye rağmen dünyada doların ardından, yen ve yuanın çok önünde, en çok kullanılan döviz niteliğinde. Euro’nun uluslararası ödemelerdeki payı 2015 yılında yüzde 29,4’ken 2016’da yüzde 31,3’e yükseldi.  Ayrıca merkez bankaları tarafından rezerv para olarak kullanılma oranı da altı yıllık gerilemenin ardından 2016 yılında hafifçe yükseldi.

Buna karşılık, uluslar arası borçlanmadaki payı ise yüzde 22’den yüzde 19’a gerileyerek, rakibi dolar karşısında mevzi kaybetti.