Euro Bölgesi’nde enflasyon beklentilere paralel

    0
    14

    Euro Bölgesi’nde geçen ay yıllık enflasyon, yüzde  1,1’le piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşti.

    Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı nihai verilere göre,  19 üyeli Euro Bölgesi’nde Aralık 2016’da yıllık enflasyon yüzde 1,1 olarak  ölçüldü. Piyasa beklentisini karşılayan yıllık enflasyon, daha önce yayımlanan  öncü veriyi de teyit etti. Bölgede aralık ayında enflasyon aylık bazda ise yüzde  0,5 yükseldi.

    Tek para birliğinde aralık ayında nihai çekirdek enflasyon da   beklentileri ve öncü veriyi karşılayarak yıllık yüzde 0,9 arttı.

    Euro Bölgesi’nde aralıkta yıllık enflasyona en fazla yukarı yönlü etki  sırasıyla taşıt yakıtları, sebze ve kalorifer yakıtından gelirken, gaz, telekomünikasyon ve kişisel bakım ürünleri en fazla aşağı yönlü etkiyi  yaptı.

    AB’DE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 1,2’YE YÜKSELDİ
    28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) ise yıllık enflasyon kasım ayındaki  yüzde 0,6’dan aralıkta yüzde 1,2’ye çıktı.

    AB’de aralıkta negatif enflasyon oranları eksi 0,5’le Bulgaristan,  eksi 0,2 ile İrlanda ve eksi 0,1’le de Romanya’da kaydedildi. AB’de aralık ayında  en yüksek yıllık enflasyona sahip ülkeler yüzde 2,4’le Estonya, yüzde 2,2 ile  Belçika ve yüzde 2,1’le de Çek Cumhuriyeti ile Letonya olarak kaydedildi.

    Bir önceki ayla kıyaslandığında AB’de aralık ayında yıllık enflasyon  bir ülkede azalırken, bir ülkede değişmedi ve 26 ülkede arttı.