Euro Bölgesi’nde enflasyon arttı

    0
    26

    Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayınladığı rapora göre; Nisan ayında Euro Bölgesi final enflasyon verisi piyasa beklentisine paralel aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 1,9 artış kaydetti.

    2017 yılı Mart ayında yüzde 1,5’lik artış görülmüştü. Ülke bazında incelediğimizde, 2017 yılı Nisan ayında tüketici fiyat endeksinde yıllık bazda en fazla artışın yaşandığı ülke Estonya (yüzde 3,6) oldu. En fazla artışın yaşandığı diğer ülkeler sırasıyla, Litvanya yüzde 3,5, Letonya yüzde 3,3 ve Belçika yüzde 2,7 olarak takip edildi. Nisan ayında İzlanda yüzde 0,9 azalış ile tüketici fiyat endeksi azalan tek ülke oldu. 

    Yıllık bazda tütün grubu yüzde 1,8, enerji grubu yüzde 7,6, işlenmemiş gıda grubu yüzde 2,2 ve hizmet grubu yüzde 1,8’lik artış kaydetti. 

    Enflasyon raporu alt bileşenleri bakıldığında, yıllık bazda Nisan ayında telekomünikasyon ve hububat fiyatlarında yaşanan düşüş enflasyon rakamına negatif katkı yaparken ulaştırma ve ısıtma yakıtı fiyatlarında yaşanan artışın enflasyon rakamına olumlu katkı yaptığı görülüyor.