“Esnaf ve sanatkar için geniş kapsamlı teşvik programı açıklanmalı”

0
26

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlara yönelik geniş kapsamlı teşvik programı açıklanması gerektiğini belirtti.

Palandöken, yaptığı açıklamada, yeni teşvik paketinde esnaf ve sanatkara yer verilmediğini, bunun da Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Esnaf ve sanatkarlara yönelik geniş kapsamlı teşvik programı açıklanmasını beklediklerini ifade eden Palandöken, söz konusu kesimlerin acil karşılanmasını bekledikleri beş talep bulunduğunu vurguladı. Palandöken, talepleri, krediye rahat ulaşım ve kredi miktarı, haksız rekabeti ortadan kaldıracak tedbirler, girdi maliyetini azaltacak ucuz esnaf tarifeleri, istihdam ve prim desteğiyle ÖTV’siz araç yenileme hakkının verilmesi olarak sıraladı.

Esnafın yatırım yapması, tezgahını büyütebilmesi için krediye ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti:
“Bunun için de mutlaka etkin sicil affı çıkarılmalıdır. Sicil affını uygulamayan bankalara müeyyide uygulanmalıdır. Esnaf ve sanatkarımıza yönelik kredi plasmanı artırılmalıdır. Yatırım yapıldıktan sonra işletmede çalışacak ve devamlılığını sağlayacak çıraklar ve kalfalar için istihdam destekleri hayata geçirilmelidir. Esnaf ve çalışan için prim desteği verilmelidir. 

En pahalı su, elektrik ve akaryakıtı kullanan esnafımızın bu girdilerinde indirime gidilerek ucuz akaryakıt ve elektrik, su tarifeleri uygulanmalıdır. 

Taşımacı ve şoför esnafımız eskiyen, yedek parça maliyetleri artan, çevreye zarar veren araçlarını yenilemek için Hükümetimizin karar almasını bekliyor. Birçok belediye ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsüne 5 yaşın üzerinde olduğu için çalışma izni ve ruhsatı vermiyor. Ticari araçların ÖTV’siz değiştirilmesiyle otomotiv sektörü de canlanacaktır. Üretim artışı, istihdam artışı devletimizin gelirlerini artıracak bir zararı olmayacaktır.”