‘Esnaf garanti fonu oluşturulmalı’

0
32

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yanında çalıştırdığı kişilerden daha düşük kazanç beyan etmesinin mümkün olmadığını belirterek, bir ay için işçisinden daha az kazanç beyan eden esnafa izleyen aylar için prim farkı çıkarılmaması gerektiğini ifade etti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısına ilişkin görüşlerini aktardı. 

Yasalaşmayı bekleyen, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısına konan madde ile esnaf ve sanatkarların 12 ay ve üzerindeki prim borçlarının sigortalılık süreleriyle birlikte dondurulmasının amaçlandığını belirten Palandöken, “2 aylık prim borcu olması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanamayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kur’luya sağlık hizmeti verilerek çok önemli bir eksiklik giderilecektir. Başbakanımız tarafından verilen bu müjdenin gerçekleşmesini tüm esnaf ve sanatkarlarımız ümitle beklemektedir” ifadelerini kullandı.

“Esnaf garanti fonu oluşturulmalı”
Palandöken, 1999 yılından bu yana emekli olduğu halde çalışmaya devam eden, esnaf ve sanatkarların emekli aylıklarından yüzde 15 SGDP kesildiğini hatırlattı. SGDP’nin, sigortalıya herhangi getirisi olmadığını vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

“Sosyal güvenlik açığının finanse yolu, SGDP kesintileri olmamalı. Dünyada örneği olmayan SGDP kesintisi uygulamasının kaldırılması ya da en azından oranın yüzde 5’lere düşürülmesi camiamız açısından büyük önem arz etmektedir. Yine, iflas eden ya da belli nedenlerle dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkarlarımızın ödeyecekleri prim karşılığında bir fon oluşturulması çok önemlidir. Böylece dükkanı kapanan ya da iflas eden esnaflarımız temel ihtiyaçları bir süre de olsa bu  ‘Esnaf Garanti Fonundan’ karşılanabilecektir. Uzun zamandır talep ettiğimiz halde bir türlü gerçekleştirilemeyen, 1982-2000 yılları arasında vergi, sicil ve oda kaydı bulunan ancak Bağ-kur’a kayıt yaptırmamış esnaflarımızın mağduriyetleri çok büyüktür.”

“Yanında işçi çalıştıran cezalandırılıyor”
Esnafın yanında çalıştırdığı kişilerden daha düşük kazanç beyan etmesinin mümkün olmadığının altını çizen Palandöken, işçi çalıştıran esnafların, sigorta primlerini çalıştırdıkları işçilerin ücretlerinden daha düşük yatırdıkları gerekçesiyle mağdur olduklarını kaydetti.

Bir ay için işçisinden daha az kazanç beyan eden esnafa izleyen aylar için prim farkı çıkarılmaması gerektiğine değinen Palandöken, sorunların acil çözümü için yapılacak değişikliklerin, Meclis’te görüşülen Torba Yasa’ya konulabileceğine işaret etti.