Erdoğdu’dan Türk Telekom iddiaları

0
20

CumhuriyetT Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türk Telekom’un özelleştirilme süreci ve sonrasında yolsuzluklar yapıldığını iddia etti.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda konuşan Erdoğdu, Türk Telekom’daki yolsuzlukların ve kötü yönetimin Türkiye ekonomisine 21 yıllık zararını 97.8 milyar TL olarak hesaplandıklarını ifade ederek, “34.8 milyar TL zarar 2005-2015 yılları arasında gerçekleşti. Sektör verileri esas alınarak gelecek 11 yıl içinde 63 milyar TL ek zarar edileceğini hesapladık” diye konuştu.

Türk Telekom’un özelleştirme sürecinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde Türkiye’den üst düzey siyasetçilere rüşvet verildiğinin bir ihbar mektubu ile öne sürüldüğünü belirten Erdoğdu iddialarına referans olarak Hürriyet Yazarı İsmet Berkan’ın Radikal’de 11 Eylül 2008’de kaleme aldığı “Memleketin birinde: Becerikli Abdullah Bey” başlıklı yazısını gösterdi.

DEĞERİ 40 MİLYAR DOLAR

Erdoğdu, Aria ile Aycell’in birleşmesinden sonra Avea ile kamunun 1.5 milyar dolar zarara uğratıldığını da öne sürdü. Telekom özelleştirmesinde ihale şartnamesi belirsiz bırakılarak Telekom’un ihale değeri 11.5 milyara düşürüldüğünü iddia eden Erdoğdu, “İhale sonrası alıcı lehine tüm şartlar değiştirilerek Hariri Ailesi’nin ve diğer gizli ortakların fahiş kârlar elde edilmesi sağlandı. Türk Telekom, sabit telefon, internet, sabit ücret ve alt yapı düzenlemeleriyle sağlanan avantajlar ihale öncesinden bilinseydi en iyimser hesaplamalarla şirketin değeri 40 milyar dolar olması gerekirdi. Özelleştirme sonrası kurumlar vergisi 10 puan indirilerek 2005-2014 yılları arasında 2 milyar TL kamu zararı oluştu. Abonelerden haksız olarak alınan sabit ücretler sonucunda Hariri Ailesi’ne 2015 yılına kadar en iyi hesaplamalarla 11 milyar TL haksız kaynak aktarıldı” dedi.

BAKIR KABLOLAR SATILIYOR

Telekom’un Türkiye’nin her yerinde çok değerli arsaları, binaları ve tesisleri olduğunu dile getiren Erdoğdu, bu tesislerin kamudan kiralanmış olmasına rağmen birçoğunun satışa çıktığını iddia etti. İletişim için kullanılan bakır kabloların fiber optik kablo ile değiştirildiğini söyleyen Erdoğdu, “Çıkarılan bakır kablolar satılıyor. Aldığımız bilgilere göre sadece Trabzon’dan çıkan bakır kabloların değeri 70 milyon TL olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu. Türk Telekom’un kamuya ait Türksat frekanslarını ücretsiz kullandığı için Sayıştay tarafından uyarıldığını, ancak buna göz yumulduğunu sözlerine ekleyen Erdoğdu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yaklaşık 1.7 milyar TL kamu zararı oldu. 2025 yılında kümülatif kamu zararının 5.1 milyar TL’ye ulaşacağını hesapladık. Bütün bu yolsuzluk ağlarına ve kötü yönetim yapısına rağmen Türk Telekom 10 yılda 114 milyar TL gelir, 20 milyar TL kâr elde etti. Ancak bu sürede sermayesi 3 milyar TL eridi, borçları 10 milyar TL arttı ve 5 milyar TL faiz ödemek zorunda bırakıldı. Ayrıca Telekom’un hakim hissedarı OGER Telekom hisselerini rehin göstererek ek 20 milyar TL borçlandı.”