Erdoğan’ın bahsettiği IŞİD petrolü satan Rus satranç ustası

0
28

Geçtiğimiz günlerde DAEŞ petrolü ile ilgili Suriyeli George Haswani ismini gündeme getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün de “Bir de Rusların meşhur satranç ustası var o da bu yarışın içinde, o da petrol tüccarlığı yapıyor” diyerek yeni bir isimden söz etti.

Habertürk’ün haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı, başta DAEŞ olmak üzere Beşar Esad rejimi ve Suriye Merkez Bankası için çalıştığı belirlenen bir dizi kişiyi kara listeye aldı. 25 Kasım tarihinde yayımlanan ve toplam dokuz kişiyi kapsayan yasaklılar listesinde Erdoğan’ın sözünü ettiği ‘Kirsan Ilyumzhinov’ da yer aldı. Türkiye’de de adı gündeme gelen Ilyumzhinov oldukça hareketli bir geçmişe sahip.

Dış siyaset okuyan 53 yaşındaki Ilyumzhinov kurduğu ilişkilerle Rus-Japon otomotiv ortaklığında önemli miktarda servet kazandı. Çok iyi bir satranç oyuncusu olan Ilyumzhinov 1995’te Dünya Satranç Federasyonu Başkanlığı’na getirildi. Ilyumzhinov’un asıl yükselişi 2000 yılında Vladimir Putin ile tanışmasıyla başladı. Putin’e sadakatiyle Moskova’dan büyük destek alan Ilyumzhinov, Ortadoğu’nun en tartışmalı liderleri Saddam Hüseyin, Muammer Kaddafi ve Beşar Esad’la yakın ilişki içerisinde oldu. ABD Hazine Bakanlığı’na göre sahibi olduğu ‘Russian Financial Alliance Bank’ (RFA) ile pek çok karanlık işe karışan Ilyumzhinov’un 1998’den beri Esad rejimi ile bağlantısı var.