Erdoğan’dan McKinsey açıklaması

0
46

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Kızılcahamam’da AKP’nin 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı açılış konuşmasına, ülkedeki ekonomik durumu değerlendirerek başladı.
 
Ekonomik gidişatın kontrol altında olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türkiye tarihinin en büyük ekonomik saldırılarına maruz kalmasına rağmen 2 ayı bulmadan durumu büyük ölçüde kontrol altına aldık” dedi.
 
‘Milletimizi fırsatçıların insafına terk etmeyeceğiz’
Ardından döviz kurunun bir anda yükseliş göstermesini ekonomik sebeplerle izah etmenin mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:
 
“Ekonomide eksiklerimiz, sıkıntılarımız elbette var. Seçimlerin hemen ardından zaten kolları sıvamış, ekonomik reformlar için hazırlıklara başlamıştır. Gerçeklerle yaşananlar arasında büyük orantısızlık var ki işin altında başka şeyler aramak durumunda kalıyoruz. Her kriz beraberinde bir çok fırsatı da getirir.”
 
Arap medyasında Cemal Kaşıkçı yorumları: ‘Konsolos tüm dünyayı kandırmaya çalışıyor’
Sözlerine “Bazıları krizi fırsata çevirmekle fırsatçılığı birbirine karıştırıyor” şeklinde devam eden Erdoğan, “Milletime sesleniyorum. Bunun adı fırsatçılıktır. Milletimizi fırsatçıların insafına terk etmeyeceğiz, bunu böyle bilsinler. Serbest piyasa kuralları içinde bu fırsatçılarla mücadele edip kendilerine gereken yaptırımları uygulayacağız” şeklinde devam etti.
 
‘Türkiye’yi yeniden uluslararası kuruluşların denetimine sokmayız’
Erdoğan, konuşmasının dünyanın önde gelen danışmanlık firması McKinsey ile yapılan anlaşma ile ilgili kısmında, “Son günlerde finansal danışmanlık şirketi üzerinden yapılan tartışmalar bizi töhmet altında bırakarak ülkemizi aynı cendereye sokma girişiminden ibarettir. Biz bu oyuna gelmeyiz. Bu can bu tende oldukça hiç kimse Türkiye’yi yeniden uluslararası kuruluşların denetimine sokamaz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Biz göreve geldiğimizde IMF’ye borcumuz 23.5 milyar dolardı. 2013’te bu borcu sıfırladık. Ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmayacağını biliyoruz. Kendi ayakları üzerinde yükselttiğimiz Türkiye’ye hiç kimse yeniden diz çöktüremeyecektir.”
 
Erdoğan, McKinsey’den danışmanlık alınmasını ekonominin Amerikalı bir şirkete teslimi şeklinde değerlendiren muhalefete yanıt verdi.
 
“Tüm arkadaşlarımıza söyledim, bunlardan fikri danışmanlık bile almayacaksınız dedim. Gerek yok, biz bize yeteriz” dedi.
 
Yeni Ekonomik Program kapsamında maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için kurulması öngörülen Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi’nin çalışmaları için dünyanın önde gelen danışmanlık firması McKinsey ile anlaşma sağlandığı duyurulmuştu.
 
‘Türkiye’de kriz yok, manipülasyon var’
Sözlerini “Türkiye’de bir defa kriz yok. Türkiye’de ekonomiyle alakalı bir manipülasyon var” şeklinde sürdüren Erdoğan, resmi ziyarette bulunulan ülkelerden para istendiği iddialarını yalanladı.
 
Erdoğan, “Güya ziyaret ettiğimiz ülkelere para vermeleri için yalvarıyormuşuz. Ya ne kadar zavallısın? Biz bu ülkelerden özellikle ülkemize yatırımcı çekmeye çalışıyoruz. Biz kimseden para istemedik, istemiyoruz” dedi.
 
‘Anlaşmayı yapan damat o koltukta kalacak mı?’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Eskişehir’de Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği – Aydınlanma Buluşması’nda yaptığı konuşmada, Erdoğan’a “O anlaşmayı yapan damat o koltukta kalacak mı kalmayacak mı? O anlaşmayı kaç dolara attınız?” sorularıyla seslendi.
 
Ekonomik krizin henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ne demek kriz yok, krizin göbeğindeyiz ama henüz başındayız. Henüz vatandaş tam krizi hissetmedi, çarşı pazara tam yansımadı yansıyacak. Bütün bunları dış güçlere bağlıyordu Recep Bey. Ülkeyi dış güçler yönetiyorsa sen ne yapıyorsun kardeşim? Sen yönetiyorsan, dış güçlere kaptırıyorsan, bu milletin yakasından düş kardeşim” diye konuştu.
 
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak daha önce McKinsey eleştirilerine ilişkin, “Görüş alacağız ama yerli ve milli duruşla biz yöneteceğiz. Yapılan yorumlar cehaletten değilse ihanettendir” ifadelerini kullanmıştı.