Erdoğan: Sadece politika faizinin kalmasını savunuyorum

0
31

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika turundan dönüş uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekonomide son durum üzerine değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Hürriyet’ten Hande Fırat’ın haberine göre “Tavan, taban faizin dahi kaldırılmasını, sadece politika faizinin kalmasını savunan biriyim” dedi. 

Erdoğan, faiz oranları konusunda görüşünün aynı olduğunu ve öteden beri söylediğini dile getirerek “Faizi artırmak, kuru da enflasyonu da olumsuz istikamette etkiler. Hatta ben özellikle faizde, taban tavan meselesinin dahi kaldırılmasını, sadece politika faizinin kalmasını savunan birisiyim” diye konuştu.

Faizle işsizliğin azaltılamayacağına dikkat çeken Erdoğan, “ Niye? Çünkü girişimci yatırım yapamayacaktır. Bankalar kalkıp da, faizler yükseldi diye girişimciye kredi mi verecek? Hayır. Girişimci, müteşebbis, yüksek faizle zaten kalkıp yatırım yapamaz ki; yatırımını artıramaz, sıfırdan yeni bir yatırıma da giremez” dedi.

“YOK DOMATES YOK BİBER, HEPSİ HİKAYE”
Erdoğan, faizle enflasyonun doğru orantılı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Başka yerlerde şey aramayın; yok domates yok biber, hepsi hikâye. Bu işin ana sebebi faizdir. Kur baskısından kurtulmak için yerli paraya geçmek şarttır. Bakın Rusya ile bu konuda anlaştık, Çin keza, İran keza öyle. Şu anda bunlar buna zaten geçecekler. Avrupa’daki ülkelerde de yerli paraya geçme şeyi başladı. İngiltere’nin bu noktaya gelmesi zaten bundandır. Biz Rusya ile ilişkilerde yerli paraya girer de bunu yaparsak, kur baskısından parayı kurtarmış olacağız. İran ile öyle, Çin ile öyle.”

“RUSYA VE ÇİN’İN KUR BASKISINA ÇARE ARAMASI NORMAL”

Çin ve Rusya’nın dünya ekonomisinde güçlü bir yere sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, yerli parayla ticaretin kolay olmadığını ancak her kutlu doğumun da sancılı olacağını vurguladı. Erdoğan, Rusya ve Çin’in ‘Benim paramı niye başkası belirlesin? Kendi paramı kendim belirlemeliyim’ dediğini aktararak şöyle konuştu: “Bana göre de altın, aslında bu işte en belirleyici unsurdur. Hatırlarsanız ilk zamanlarda ben yastıkaltı altın ve TL dedim. Bana bir arkadaşım geldi, ‘Bu, cari açığımızı artırır’ dedi. Niye? Biz dışarıdan altın alıyormuşuz da o yüzden artırırmış. Bana bunu diyen arkadaşın kavrayamadığı şey şu: Altını alsan bile o bir değer olarak sende kalıyor; sen o gelen altını bir yerlerde değerlendirme yoluna gitmiyorsun, tam aksine döviz vs beni bu sarmaldan kurtarsın diyorsun. Dolayısıyla Rusya, Çin vb. ülkelerin kur baskısından kurtulmak için bir çare arayışında olmaları son derece normal.”