EPİAŞ dönemi başladı

0
36

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Eylül’den itibaren Enerji Piyasaları İşletme AŞ’ye (EPİAŞ) 49 yıl süreyle piyasa işletim lisansı verildiğini söyledi.

Yılmaz, EPİAŞ’a piyasa işletim lisansı verilmesiyle elektrik piyasalarında başlayan yeni dönemi değerlendirdi.

1 Eylül’den itibaren EPİAŞ ve TEİAŞ’a 49 yıl süreyle piyasa işletim lisansı verildiğini belirten Yılmaz, “Gün içi piyasası, gün öncesi piyasası ve dengesizliklerin ulaştırılması faaliyetleri EPİAŞ uhdesine geçmiş oldu. Dengeleme güç piyasası faaliyetlerini ise bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da TEİAŞ yürütecek” dedi.
Türkiye elektrik piyasasının çok büyüdüğünü ve yıllık işlem hacminin 30 milyar dolara ulaştığını ifade eden Yılmaz, “Ülkemize yakışan ve gelişen piyasanın adil bir şekilde işletilmesini sürdürecek yüksek kapasiteli bir yapılanmaya ihtiyaç söz konusuydu” ifadesideğerlendirmesinde bulundu.

EPİAŞ ile birlikte şeffaflık, güvenilirlik konusunda piyasayı daha da ileriye taşıyacak dünya çapında bir mekanizmanın hayata geçeceğini dile getiren Yılmaz, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler için de düzenleyici kurumun gözetimindeki özel bir piyasa işletmecisinin varlığının çok daha güvenilir olacağını vurguladı.
Yılmaz, EPİAŞ bünyesinde belirli bir vadede başta doğalgaz olmak üzere diğer enerji ürünlerinin ticaretine de başlanacağını böylece Türkiye’de uzun süredir dillendirilen enerji borsasının vücut bulmuş olacağını söyledi.
Halen elektrik piyasasında serbest müşteri sayısının 2 milyona yaklaştığını vurgulayan Yılmaz, “Sistemde işlenen veri büyüklüğü milyonlarca gigabaytı buluyor, bu kadar büyük verilerle uğraşmak da kolay değil, elektrik piyasasının işletimi artık bir IT (Bilişim) şirketinin yapabileceği nitelikte bir işe dönüştü, nitekim piyasa işletmecisi başlı başına bir bilişim şirketidir” şeklinde konuştu. 

EPİAŞ’ın 2015 yılı sonuna kadarki piyasa işletim gelir tavanının ise Kurul tarafından 5 milyon 770 bin lira olarak onaylandığını belirten Yılmaz, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmak üzere EPİAŞ’ın piyasa işletim faaliyeti gelirlerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan “Piyasa İşletim Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” taslağının da EPDK’nın internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açıldığını söyledi.