Enflasyona en belirgin katkı temel mal grubundan

0
54

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayında rekor kıran enflasyonu değerlendirdiği raporunda enflasyonda en belirgin katkının temel mal grubundan geldiğini belirtti.
 
Bankadan yapılan değerlendirmede çekirdek göstergelerin ana eğiliminin yüksek seviyelerini de koruduğuna dikkat çekildi.
 
Merkez Bankası’nın değerlendirmesinde şu ifadeler kullanıldı: “Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubundan gelmiştir. Bu kalemde alt gruplar geneline yayılan fiyat artışları izlenmiştir. Gıda fiyatlarının yıllık artış oranı hız kesmekle birlikte yüksek seyretmiştir. Turizm sektöründeki canlı seyir, bağlantılı gruplarda fiyat artışlarını desteklemektedir. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları artarken ana eğilimleri yüksek seviyesini korumuştur.”
 
Merkez Bankası’nın değerlendirmesinde “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak kısa vadede enerji enflasyonundaki yukarı yönlü seyrin devam etmesi bekleniyor” denildi. Değerlendirmede turizm sektöründeki canlı seyrin, bağlantılı gruplarda fiyat artışlarını desteklediğini belirtildi.
 
Değerlendirmede şu ifadeler öne çıktı: “Lokanta-otel grubunda yemek ve konaklama hizmetleri enflasyonu turizmdeki canlılığa da bağlı olarak artış eğilimini sürdürdü. Bu grupta, Temmuz ayında ÖTV düzenlemesine gidilen alkollü içeceklerdeki fiyat artışlarının etkileri de gözlendi. Dayanıklı mal ve diğer temel mallar grubunda birikimli döviz kuru etkilerine bağlı olarak genele yayılan yüksek fiyat artışları devam etti. Bu doğrultuda, dayanıklı tüketim mallarında mobilya, otomobil ve beyaz eşya grupları öne çıktı. Türk lirasındaki birikimli değer kaybı ithal içeriği yüksek olan temel mallar grubu enflasyonunu olumsuz etkilemeye devam etti. Temmuz ayında, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları güçlü seyrini korudu.”