Enerji yatırımında 24 milyar dolarlık kesinti

0
31

ABD merkezli Küresel Enerji Piyasası Veri ve Araştırma Kurumu’nun (IHS), Kuzey Amerika’da faaliyet gösteren 44 petrol ve doğalgaz arama-üretim firmasına dayalı araştırma yaptı.

Konuya ilişkin IHS’den yapılan yazılı açıklamada, şirketlerin giderlerini nakit akışlarına göre ayarlamaları için yatırım harcamalarında kesinti yapmalarının şart olduğu belirtildi. Firmaların yatırım harcamalarının şu an toplam 78 milyar dolar olduğunu belirten açıklamada, “Söz konusu şirketlerin giderlerinin, nakit akışlarına oranı yüzde 130’u geçmemeli.

Bu çerçevede, Kuzey Amerika’daki petrol ve doğalgaz arama-üretim şirketlerinin enerji piyasasında tutunabilmeleri için bu yıl yatırım harcamalarında toplam 24 milyar dolar kesinti yapmaları gerekir” uyarısında bulunuldu. Petrol fiyatlarının bugünkü düşük seviyelerinde kalması durumunda, bu yıl, küçük ölçekli petrol ve doğalgaz şirketlerinin harcamalarının nakit akışlarına oranının yüzde 174’ü aşabileceği vurgulanan açıklamada, bu oranın orta ölçekteki enerji şirketlerinde yüzde 157’ye, büyük ölçekli firmalarda ise yüzde 195’e kadar yükselebileceği bildirildi. Hazırlanan raporda görüşlerine yer verilen IHS’in kıdemli analisti Paul O’Donnell da küçük ölçekli enerji firmalarının zor durumda bulunan bilançolarının, düşük petrol fiyatlarına daha fazla dayanamayacağını vurguladı.

O’Donnell, söz konusu bilançoların daha da kötüye gitmesi durumunda, “bu şirketlerin varlıklarını çok ucuza satabileceği, büyük çapta işten çıkarmaların yaşanabileceği ve en kötü ihtimalle de iflas edebileceklerini” kaydetti.