Emekliye promosyonda hedef rakam 900 TL

0
35

10 milyonun üzerinde emekliyi ilgilendiren maaş promosyonlarında rakamlar netleşiyor. Star’dan Ercan Baysal’ın haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen pazarlık sürecinde 3 yıl için 600 liraya kadar çıkıldı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleri ile yürütülen görüşmelerde finans kurumları bu rakamın üzerine çıkmayı kabul etmedi. Edinilen bilgilere göre görüşmelere belirli bir süre ara verildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başta olmak üzere Bakanlık bürokratları bu rakamın üzerine çıkmak için yeni bir toplantı daha gerçekleştirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yakından takip ettiği pazarlık sürecinde kamu en azından 800-900 liraya kadar rakamın çıkarılmasını istiyor. Kamu bankaları başta olmak üzere finans sektörü temsilcileri ise 600 liranın üzerine çıkmaya yanaşmıyor.

1.500 TL AFAKİ RAKAM

Bakanlık kaynakları kamuoyunda emekliye promosyonla ilgili çıkan fahiş rakamlara itibar edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bankalar ile yapılan görüşmeler hakkında değerlendirmede bulunan bir Bakanlık yetkilisi, “TBB üyeleri ile kapsamlı bir görüşme trafiği yürütülüyor. Ancak kamuoyuna yansıyan 1.200-1.500 TL arasındaki rakamlar afaki. Bankalar rakamın artırılmasına yanaşmıyor. Bizim hedefimiz emekliye alabildiğimiz kadar promosyon ücreti almak. Bankalar ile yeniden bir araya geleceğiz” dedi.

TABAN FİYAT OLACAK

Bankalar ile yapılan pazarlıkta taban fiyat formülü işletilecek. Örneğin belirlenecek 500 liralık rakamı bütün bankalar asgari tutar olarak uygulayacak. Özel ve kamu bankaları ile ayrı ayrı yürütülen görüşmelerde Çalışma Bakanlığı’nın yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bürokratları da yer alıyor. Asgari promosyon tutarına ilişkin anlaşma yapmayan bankalara emekliler yönlendirilmeyecek.

EMEKLİ İLE 3 YILLIK SÖZLEŞME

Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanması halinde herhangi bir banka 3 yıl için belirlenen rakamda emekliye ödemede bulunacak. Bu kapsamda taraflar arasında üç yıllık sözleşme imzalanacak. Emekli maaşlarına promosyon ödenmesine ilişkin pazarlık süreci devam ederken, memurlar uzun süredir promosyon ödemesi alıyor. Çalışan sayısı ve alınan maaş tutarlarına göre yürütülen pazarlık sürecinde 500 TL ile 2.000 TL arasında promosyon alan kamu çalışanları bulunuyor.

MEMURUN EMEKLİ İKRAMİYESİ BU HAFTA MECLİS’TE

TBMM Genel Kurulu, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nı öncelikli gündemine alarak, bu hafta tasarıyı yasalaştırmak için mesai yapacak. Tasarının yasalaşmasıyla, memurlara, geçmişe dönük, 30 yılın üzerindeki hizmet süresi için de emekli ikramiyesi ödenecek. Tasarı ayrıca, Türkiye İş Kurumuna, yurt içinde veya uluslararası düzeyde kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verebilmesine de imkan sağlıyor.