​Ekonomistler, cari açık verisini değerlendirdi

0
32

Cari işlemler açığı, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre 812 milyon dolar azalarak 3 milyar 356 milyon dolar ile 5 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomistler, Foreks’e Haziran ayı cari açık verisini değerlendirdiler. 

”CARİ AÇIK ANA KAYGI OLMAKTAN ÇIKTI”

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, cari açığın petrol fiyatlarındaki düşüşten sonra ana kaygı olmaktan çıktığını söyledi.  

İnanç Sözer Foreks’e yaptığı açıklamada, cari açık hizmet fazlasının beklentilerin de ötesinde hız kesmesi ile 3.0 milyar dolarlık beklentilerin üzerinde 3.36 milyar dolar olduğunu belirterek, “Finansmanı ise reel Sektörün 2.3 milyar Dolarlık uzun vadeli kredi kullanımı  ve 1.4 milyar Dolarlık net hata ve noksan ile sağlandı. 12 aylık cari açık Mayıs’taki 45.5 milyar dolardan haziranda 44.7 milyar dolara indi, ancak temmuzda sinirli yükselecek, yılın geri kalanında ise kademeli bir sekilde düşecek” diye konuştu.

İnanç Sözer, Türkiye’nin zayıf karnı olarak gösterilen cari işlemler açığının bir süredir dile getirdikleri üzere, petrol fiyatlarındaki keskin ve büyük ölçüde kalıcı düşüşten sonra, ana kaygı olmaktan çıktığını düşündüklerini belirtti ve şunları söyledi:

“Mevcut durumda jeopolitik sorunlar baskılasa da, Euro Bölgesi ekonomilerindeki toparlanma sayesinde ihracatın reel olarak ılımlı büyüme patikasını sürdüreceğini öngörüyoruz. Ekonomideki ana zorluklar ise  ihracat potansiyelini artırmak icin ihtiyaç duyulan yapısal reformları hayata geçirmek ve enflasyonu kalıcı bir sekilde düşük tek haneli seviyelere indirmek olarak görülüyor.

”CARİ AÇIKTA ENERJİ KAYNAKLI DÜZELTME DEVAM EDECEKTİR”
Finans Yatırım’dan Ekonomist Burak Kanlı, cari açıkta enerji fiyatları kaynaklı düzelmenin devam edeceğinin altını çizdi.

Ekonomist Burak Kanlı Foreks’e yaptığı açıklamada, cari açığa 12 aylık bazda bakıldığında iyileşmeyenin devam ettiğinin görüldüğünü, ancak bunun temel sebebinin enerji fiyatlarının düşmesi olduğunu söyledi ve “Nitekim enerji ve altını hariç bırakarak baktığımızda çekirdek cari açığın yılın başından beri istikrarlı bir biçimde 
bozulduğunu görüyoruz. Bir başka deyişle, bu tamemen enerji fiyatı kaynaklı bir düzelme. Rusya ve mena bölgesindeki zayıf seyrin ihracatımız üzerindeki olumlu etkileri sürüyor. Bavul ticaretinde de bu etkiyi görüyoruz. Bir de yaz aylarıyla buna turzm gelişlerindeki düşüş eşlik etti. Turizm gelirleri son iki ay için belirgin biçimde aşağı yönlü revize edildi. Yeni verilere gore turizm gelirlerinde de ciddi düşüş görüyoruz” diye konuştu.

Kanlı, önümüzdeki dönemde de cari açıktaki düzelmenin enerji fiyatları kaynaklı olmak üzere devam edeceğinin altını çizdi.