Ekim ayı borsaların kâbusu oldu

0
42

ABD’de yatırımcılar, beşte bir oranında değer kaybına uğrayan Amazon ve Netflix gibi teknoloji hisselerinden kaçınca Nasdaq borsası ciddi bir darbe aldı.
Piyasalar Cadılar Bayramı olan dün (31 Ekim) her ne kadar sıçrayışa geçtiyse de, Nasdaq ekim ayını yüzde 9’luk bir kayıpla kapadı. Bu, Kasım 2008’den beri Nasdaq’ta kaydedilen en büyük aylık düşüştü.
Daha büyük çaplı bir borsa olan S&P 500 ise ekim ayında hemen hemen yüzde 7’lik bir kayba uğradı ve Eylül 2011’den beri en kötü aya imza atmış oldu.
ABD dışında diğer ülkelerin borsalarında da kayıplar yaşandı. Hong Kong yüzde 20, İtalya yüzde 8, Çin yüzde 8 ve Fransa da yüzde 7’lik kayıpla ekim ayını kapadı.
Ekonomiyle ilgili kaygılar petrol piyasalarını bile olumsuz etkiledi. ABD petrol fiyatları ekim ayında yüzde 11’lik değer kaybı yaşarken, Brent ham petrol fiyatı ise yüzde 9 oranında geriledi. Her ikisi için de bu tablo temmuz 2016’dan beri en kötüsü oldu.
Morgan Stanley’den analist Michael Wilson bu durumun, merkez bankalarının çok uzun süren kolay para politikasına son vermeleriyle küresel piyasaların sönmeye başlamasından kaynaklandığını belirtiyor. Wilson, “yuvarlanan ayı piyasası hızla periyodik bir ayı piyasasına dönüşebilir” diyor.
Bazıları ise piyasaların aşırı ısındıktan sonra düzeltme sürecine girdiğini ve durumun normal olduğunu söylüyorlar. ABD ekonomisinin hâlâ ciddi bir büyümeye tanık olduğunu ve biraz yavaşlama görülse de, Amerikan şirketlerinin kârlarının çok parlak bir seyir izlediğine dikkat çekiyorlar.