ECB faizleri değiştirmedi

    0
    28

    Avrupa Merkez Bankası(ECB), faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.
       
    ECB’nin bugünkü toplantısının ardından, faiz oranının yüzde 0,00 olarak devam etmesi kararı verildi. Analistlerde, ECB Para Politikası Kurulu’nun faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı. 
       
    ECB, öte yandan bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -0,40, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak korudu. Piyasabeklentisi de mevduat ve marjinal faiz oranının değişmeyeceği yönündeydi.


       
    80 milyar euro seviyesinde açıklanan varlık alım programında da değişikliğe gidilmedi.
       
    Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, “ECB Yönetim Konseyi bugünkü toplantıda refinansman operasyon faizinin, marjinal kredi kolaylığı faizinin ve mevduat faizinin değiştirilmemesine karar verdi. Yönetim Konseyi, ECB faiz oranlarının uzun bir süre cari seviyede veya daha aşağı seviyelerde kalmaya devam etmesini beklemeyi sürdürüyor. 
       
    Yönetim Konseyi ayrıca, aylık 80 milyar euro olan varlık alımlarının Mart 2017 sonuna kadar veya gerektiği takdirde sonrasındada devam etmesi niyetini teyit etti. Varlık alımlarının, enflasyonpatikasında hedef ile tutarlı sürdürülebilir bir düzelme görülene kadar devam etmesi bekleniyor” ifadelerine yer verildi.

    “ECB her şeyi Aralık toplantısına bıraktı”
    Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ECB’nin kararını yorumladı. Erkan, “Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarında beklenildiği üzre herhangi bir değişiklik yapmadı ve para politikası duruşunda bir degğişiklik sinyali vermedi. Banka aylık varlık alım tutarını da 80 milyar EUR’da sabit tuttu. Bütün bunların yanında asıl merak edilen Mario Draghi’nin varlık alım programının süresine ilişkin nasıl bir sinyal vereceği ve “tapering” dedikodularının bir dayanağı olup olmadığı konusuydu.
     
    Başkan Draghi’nin açıklamalarına bakıldığında, aslında mevcut şartlar altında genel geçer olan beklentinin Aralık ayında daha net sinyallerle ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Enflasyonun halen çok düşük seviyelerde takılı kaldığı bir ortamda genel geçer olan da bitiş tarihi Mart 2017 olan varlık alım programının uzaması ihtimalinin hiç de az olmadığı. Bir önceki toplantıda daha şahin bir tutum sergileyen Draghi’nin tutumunun da Aralık ECB toplantısında daha da yumuşayacağını düşünüyoruz. Büyümede aşağı yönlü risklerin çoğaldığı ve enflasyon beklentilerinde güçlü dayanaklar oluşmadığı için de bu programa bir revizyon gelmesi beklenir.
     
    Açıkçası topu Aralık’a atmasının altında yatan etmenlerden birisi de Fed. Fed’in alacağı kararların ve 2017 politika duruşunun ECB politikası üzerinde de direkt etkileri olacak. Aralık’ta faiz artırımı olasılığı halen %67. Avrupa’da faizlerin mevcut seviyelerde veya daha düşük olacağını biliyoruz. Politika ayrışımı derinleşebilir ve ABD – Avrupa faiz makası açılabilir.
     
    Şu noktaya da dikkat çekmek gerek: AMB’nin tahvil alım programı uzarsa depozit oranının da %-0,40’tan daha aşağı noktalara çekilmesi gerekebilir. 8 Haziran 2016 itibarıyla banka dışı şirketlerin “yatırım yapılabilir” tahvillerini almaya başlayan AMB, belki ilerleyen dönemde daha fazla şirket tahvili almayı da gündemine alabilir. Ufukta beklenenden daha uzun vadeye yayılacak bir gevşeme programı görünüyor” ifadelerini kullandı.