Eataly caddeye iniyor

0
213

Zorlu Center içinde geniş bir alana yayılan, İtalyan mutfağına dair pek çok şeyi bir arada bulabileceğiniz, hem restoran hem de market özelliği olan Eataly, 2017 yılı eylül ayı ile birlikte Bağdat Caddesi’nde yeni bir şube açmaya hazırlanıyor. Yeni açılacak şube bu defa AVM’nin dışına çıkarak caddeye iniyor. Yeni yatırımla ilgili Eataly Genel Müdürü Osman Cenk Akın, “Bağdat Caddesi’nde Zara, Gap, Bershka gibi markalar kapanıyor ama yerine Beymen, Channel gibi yenileri de geliyor. Çünkü burası canlı bir lokasyon” diyor. Yeni şubeye yaklaşık 5,2 milyon TL harcanacak ve ciro hedefi ise 20 milyon TL.

İlk şubesini Torino’da açan Eataly’nin bugün New York, Dubai, Tokyo, Sao Paulo, Chicago ve Münih gibi pek çok şehirde toplam 30 şubesi bulunuyor. Konseptin doğduğu yer ise Türkiye. Eataly’nin kurucusu Oscar Farinetti Türkiye ziyareti sırasında Kapalıçarşı’yı geziyor ve buradan çok etkileniyor. “Kapalıçarşı’nın konseptini yerel gıda üzerine kurgulayabilir miyim?” diye düşünen Farinetti, yerel gıda üreticilerini tüketiciyle buluşturabilecek bir platform yaratıyor. Farinetti, topladığı peynirleri kişilerin kendi isimleri yerine Eataly peynircisi, makarnaları da yine Eataly makarnacısı adı altında satmaya başlıyor ve bu sayede markanın temelleri atılmış oluyor.

Zorlu Center’de üçüncü yaşını dolduran Eataly’nin ana temasında İtalyan lezzetleri ve ürünleri yer alıyor. Bunun yanı sıra Eataly’nin misyonu içerisinde hangi ülkedeyse o ülkenin zanaatkar üretimini desteklemek ve o üretimi nihai tüketici ile buluşturmak var. Sürekli gelişen ve yenilenen Eataly’de tedarikçi sayısı 2015 yılında 197 iken, 2016 yılsonu ile 286‘ya ulaşıldı. Eataly’ler kendi içerisinde değerlendirildiğinde Zorlu Center’da yer alan şube 8 bin metrekarelik alanıyla dünyanın ikinci büyük Eataly’si. İlk sırada ise Roma yer alıyor. Bağdat Caddesi’nde açılacak yeni şube ise bin 200 metrekarelik alan ile hizmet verecek. Yeni şube ile mevcut 312 kişilik çalışan kadrosuna ek 85 kişilik daha istihdam sağlanacak. Üç yıl boyunca 3 milyon 535 bin ziyaretçi ağırlayan Eataly’nin, 2017 yılında Zorlu Center şubesindeki ciro hedefi 42,8 milyon TL. 2016 yılını 37,1 milyon TL ciro ile kapatan Eataly ile ilgili Akın, “2016 ülkemiz için zor bir yıldı. Yeme içme sektörüyle paralel olarak restoran kanalı 2015 yılına göre yüzde 7 küçüldü, biz ise ciromuzu yüzde 6 artırdık. 2017’nin ekonomi ve iş dünyası açısından da kolay olmayacağını öngörebiliyoruz ama biz buna rağmen markamıza ve ülkeye yatırım yapmaya devam ediyoruz” diyor.

Eataly’de her gün sabah sıfırdan başlamak üzere peynir, taze makarna ve ekmek üretimi gerçekleştiriliyor. Akın, Türkiye’de üretilen ve yok olmaya yüz tutmuş nadir peynir çeşitlerinin üretimi artırdıklarını belirtirken, Anadolu’nun yok olmaya yüz tutan çeşitli lezzetlerine de yer vermeye devam edeceklerini ekliyor. Bu kapsamda Kars gravyerinden Erzincan tulumuna ve Konya küflü peynirine kadar birçok çeşit mağazada mevcut. Son olarak Hatay’dan sürk peyniri ve Artvin’den gorcola peyniri getirildi. Eataly ekibi, şu an İzmir Karaburun’da hâlâ beş aile tarafından üretilen kopanisti peynirini tüketiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Sadece Türkiye’de ve Yunanistan’da bulunan Balsıra balı ise Eataly’de bulabileceğiniz özel ürünlerden. Balsıra balının özelliği ise arıların çiçek poleninden değil, bazı çam ağacı türlerinin gövdesinde yaşayan aracı böceğin salgısını kullanarak balı üretmesinden geliyor.

Yeni yaşını yeni ürün ve konseptlerle karşılamaya devam eden Eataly’de kısa bir süre sonra mekanın manav bölümüne ayıklanmış sebzeler gelecek. Sebzeler dondurulmuş olarak değil, günlük ve ayıklanmış şekilde satın alınabilecek. Yıkanmış, soyulmuş, ozonla dezenfekte edilmiş halde pişirilmeye hazır olacaklar. İlk olarak beş-altı tane basit, her yemekte kullanılacak havuç, patates gibi sebzelerle başlanacak. Ardından semizotu, bamya gibi daha zahmetlilere yer verilecek. Özellikle çalışan kesimin bu hizmeti ilgiyle karşılayacağı öngörülüyor. Bir başka yeni ürün de makarna cipsi pastatina. İçkinin ya da yemeğin yanında tüketebileceğiniz makarna cipsi Eataly İstanbul’a ait bir ürün. Yakında Eataly raflarında yerini alacak yeni sağlıklı atıştırmalık için Eataly patent başvurusunda da bulundu.

Yeni ürünlerin yanı sıra kendi üretim gamlarını da genişlettiklerini anlatan Akın, yapımı oldukça zahmetli olan panettone, geleneksel İtalyan unlu mamulleri grissini ve cantucciniyi her gün günlük olarak Eataly’de üreterek market reyonunda sattıklarını belirtiyor.

Elbette Eataly denilince akla sadece peynir, pizza, makarna gibi tuzlu ve hamurlu lezzetler gelmiyor. Geçtiğimiz yıl ekim ayı itibariyle hizmet vermeye başlayan Nutella Cafe, açıldığı günden bu yana misafirler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Türkiye’nin onaylı ilk ve tek Nutella Cafe’si açılması aşamasında Nutella’nın ana firması Ferrero ile temasa geçtiklerini belirten Akın, “Nutella’nın bazı olmazsa olmazları var. Mesela hiçbir ürün Nutella’lı değil, hepsi Nutella ile. Çünkü Nutella bir hammadde değil. Nutella’yı siz bir şeyin içine karıştırıp başka bir hammadde elde edemiyorsunuz, bitmiş ürün olarak geliyor” diyor. Sevilen tatların Nutella ile yorumlandığı lezzetler de Nutella Cafe menüsünde yer alıyor. Türk kültürünün en lezzetli sokak yiyecekleri arasında yer alan kağıt helva arasına sürülmüş Nutella ile servis edilen Wafer con Nutella, bir tarafı tamamen Nutella diğer tarafı ise krema ile kaplı geleneksel Roma usulü çörek Maritozzo con Nutella favori lezzetler arasında yerlerini alıyor.

Nutella Cafe konseptine Bağdat Caddesi’ndeki yeni açılacak şubede de yer verilmek isteniyor.
Eataly, kültür-sanat etkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Örneğin cuma akşamları caz konserleri veriliyor. Şu ana kadar 12 tane serginin gerçekleştiği mekanda Haziran 2017’ye kadar yedi sergi daha düzenlenecek. Eataly’nin mutfak atölyesinde ise eğitimler veriliyor. Türk ve yabancı şeflerin yer aldığı eğitimlerde İtalyan makarnasını şekillendirmekten, uyumlu sos eşleşmesine, trüf çikolatası yapmanın püf noktasına kadar farklı şeyleri deneyimlemek mümkün.
 
Bologna’da Eataly çiftliği
Eataly, Bologna’da kendi çiftliğini kuruyor. 106 milyon dolarlık yatırım değeriyle 2017’nin eylül ayında hizmete gireceği öngörülen ve 80 bin metrekare alana yayılan bu çiftlikte tüm ürünler doğal ve organik olarak üretilecek. Eataly raflarında yer alan pek çok ürün bu çiftlikten dünyaya dağıtılacak.
 
Zorlu Center’daki Eataly mağazasında üç yılda…
– 300 bin tabak makarna yendi.
– 350 bin adet pizza yendi.
– 150 bin adet espresso içildi.
– 800 bin litre süt kullanıldı.
– 130 ton peynir üretildi.
– 210 bin adet (108 ton) ekmek satışı gerçekleştirildi.
– 2 milyon adet market ürünü satışı gerçekleştirildi.
– Ekmek için 215 ton ve makarna için 20 ton un kullanıldı.
– Eataly mutfak atölyesinde açıldığından beri (bir yıllık süre içinde) 420 derste, 6 bin kişi yemekle tanıştı.