e-dönüşüm 2017’de yeni uygulamalarla yaygınlaşıyor

0
64

Kamunun e-dönüşümü sürecinde vergi mükelleflerinin son birkaç yıldır e-fatura, e-defter, e-arşiv uygulamasına geçişi zorunlu hale gelmişti. Yasaya göre brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura ve e-arşiv uygulamalarına zorunlu geçişiyle birlikte 62 bini aşkın işletme sisteme dahil oldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre, e-fatura mükellef sayısı, 2017 yılı başında 62 bine yaklaşmış durumda. Kayıtlı mükellef sayısının bir buçuk senede iki buçuk kat arttığını söyleyebiliriz. Yine GİB verilerine göre yıllık düzenlenen e-fatura adedi 170 milyon 673 bin, e-arşiv fatura adedi ise 1 milyonu geçmiş durumda. 2017 başı itibariyle e-defter uygulamasına kayıtlı mükellef sayısının yaklaşık yüz de 10’luk bir artışla 59 bin 875’e yükseldiği ve ülke ekonomisinde yılda 500 milyon TL civarında tasarruf sağlandığı bildirildi. e-faturaları 10 yıllık süreyle saklama zorunluluğu kapsamında e-arşiv uygulamasına geçiş yapan mükellef sayısı yaklaşık yüzde 29’luk bir artışla 6 bin 573’e ulaştı.

YÜKÜMLÜLÜK DEĞİL AVANTAJ
e-fatura ile temel olarak fatura süreçlerinin kontrol altına alındığı ve yeni düzenlemeler ile fatura süreçlerinde standardizasyon sağlandığını söyleyebiliriz.

e-faturaya geçen şirketler, kâğıt fatura ve deftere dayalı maliyetlerden önemli oranda tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda gönderme, alma ve saklama süreçlerini çok hızlı, kolay ve güvenli olarak yürütebiliyor. Ayrıca muhasebe ve finansal süreçlerin takibinde büyük kolaylık, hız sağlanıyor. Kâğıt, baskı, postalama, depolama, işçilik gibi maliyetlerden önemli oranda tasarruf edilmesinin önünü açan uygulamalar, iş süreçlerinin etkinliğini ve verimliliğini artırıyor. e-faturaya geçiş, fatura maliyetini 10’da bire düşürüyor. Basılı fatura için ortalama yedi-sekiz güne ihtiyaç varken e-fatura 30 saniyede hazırlanıyor. Kağıt fatura kullanımı sırasında harcanan işgücü altıda bire düşüyor.

e-faturaya geçişle birlikte çok ciddi bir kâğıt tasarrufu elde ediliyor, çevreye getirisinin yanı sıra maliyet açısından önemli avantajlar sunuyor. GİB verilerine göre e-fatura çözümü gönderen için yüzde 57, faturayı alan için ise yüzde 62 oranında tasarruf sağlıyor. Uygulamanın idari yararları da yadsınamaz. Faturaların postada kaybolması veya gecikmesi önlenmiş oluyor. Sistem üzerinde sorgu yapılarak istenen her türlü bilgiye anında ulaşılabiliyor, arşivde saatlerce kağıt fatura nüshası aramaya gerek kalmıyor. Faturalaşan taraflar arasındaki uyuşmazlıklar ortadan kalkıyor. e-faturaya geçiş yapan 20 bin şirkette aylık 10 milyona yakın fatura işlem görüyor. GİB, e-fatura uygulaması başladığından bu yana 300 binden fazla çam ağacının kesilmesini önlediklerini ifade ediyor.

Sonuç itibariyle, e-faturaya geçmek yalnızca bir tasarruf aracı değil. Burada hangi yöntemle ve hangi özel entegratör ile geçtiğiniz ve bu sistemi iş akışlarınız ile ne kadar entegre edebildiğiniz önem kazanıyor.
 
E-DÖNÜŞÜM 2017’DE DE HAREKETLİ
2017 yılına gelindiğinde ise internet üzerinden satış yapan, 2014 ve brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olanlar e-fatura arşiv uygulamasına geçme, vergi mükellefi olmayanlara yönelik gerçekleştirilen internet satışlarına ait faturaları ise elektronik ortamda alıcısına iletmek zorunda. Aynı şekilde mal ihracatı yapan şiketlerin ve yolcu beraberi eşya ihracatı yapanların da 2017 yılı ile birlikte geçiş yapması zorunlu. İhracat işlemlerinde e-fatura uygulamasından yararlanmak isteyen işletmelerin, e-fatura sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor. Buna göre mükellefler, düzenleyecekleri ihracat faturalarında alıcı bilgisini “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirtecekler. Böylece düzenlenen faturalar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sisteminde görünecek. Bu uygulamaya geçebilmek için gerekli entegrasyon işlemlerinin tamamlanması gerekiyor.

Bununla birlikte önümüzdeki dönemde e-fatura, e-defter, e-arşiv ürünlerinin zorunlu kullanımına yönelik ciro sınırının aşağıya çekilmesi öngörülüyor. 2017’de e-fatura için 10 milyon TL olan yıllık ciro sınırının 8 milyon TL’ye inmesi durumunda, halen 62 bin civarında olan e-fatura mükellef sayısının 100 binin üzerinde olabileceği öngörülüyor.

2017 yılında gündemde e-irsaliyeye geçiş var. e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-bilet uygulamalarına ek olarak zorunluluk esası olmadan 1 Ocak 2017 yılında hayata geçirilen e-irsaliye çözümü, kağıt irsaliyeleri dijital süreçlerle taşıyacak. e-irsaliye, veri format ve standardı GİB tarafından belirlenen, 213 Sayılı VUK gereği bir irsaliyede yer alması gereken bilgileri barındıran, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belge. e-irsaliye yeni bir belge türü olmayıp kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliklere sahip olacak. Uygulama e-fatura uygulamasında olduğu gibi kapalı bir sistem olarak hayata geçecek. Bu kapsamda yalnızca uygulamaya dahil olanlar birbirlerine elektronik ortamda irsaliye düzenleyebilecekler. Her seferinde birkaç nüsha basılması ve arşivlenmesi gereken irsaliyelerin dijitalleştirmesi sayesinde şirketlere önemli bir maliyet avantajı da sağlayacak. 2017 yılında bine yakın mükellefin e-irsaliyeye geçeceği öngörülüyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ
Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi, e-Logo Genel Müdürü Cahit Güvensoy: Bu yıl bin mükellefin e-irsaliyeye geçmesi hedefleniyor

e-dönüşüm kapsamında e-fatura arşiv, e-defter gibi uygulamaların entegrasyonu konusunda hizmet veren ve bu noktada özel entegratör şirket olarak faaliyet gösteren Logo Yazılım ve e-Logo ile 2017 yılı uygulamalarını konuştuk.

Bugün kaç mükellef e-fatura arşivini kullanıyor? Hedeflenen sayı nedir?
Gerek e-fatura tarafında 52 bin mükelleften 62 bin mükellefe çıkılması gerekse e-arşivin 2017 yılı başı itibariyle 6 bin 700 mükellefin kağıt faturayı tamamen terk etmeyi tamamlaması ile çok önemli bir adım atılmış oldu. Böylece henüz e-dönüşüme mevzuat gereği başlamamış kurumların, e-ticaret üzerinden hatta AVM’lerden alışveriş yapan bireylerin e-arşiv ile tanışması sağlanmış oldu. Bundan sonra gelecek olan yayılma dalgalarına hazırlığın da tamamlandığı ve e-dönüşümün olgunlaştığı bu dönem, gerek GİB gerek işletmeler gerekse yazılım üreticileri açısından başarılı bir süreç oldu. Bu süreçleri hızlandıracak ve yaygınlaştıracak en büyük adım, e-fatura mükelleflerinin aynı zamanda e-arşive de geçmesi olacaktır. Bunun yanı sıra, e-fatura zorunluluk limitinin düşürülerek sistemlerin yaygınlaştırılması konusunda da teknik bir pürüz bulunmuyor.
•    e-fatura özel entegratör sayısı:62
•    e-fatura uygulamasına dahil olan kullanıcı sayısı: 62bin 230
•    e-arşiv kayıtlı kullanıcı sayısı: 6bin 732

2017 yılında yürürlüğe girecek yeni uygulamalar ve kapsamı ne olacak?
Şu an e-devlet dönüşümünün merkezinde e–fatura ve e-arşiv kullanımı bulunuyor. Yasal düzenlemeler bunu belirli şirketlere zorunlu kıldı. Hem devlete hem de karşı taraftaki şirketlere e-fatura gönderimini yapmak suretiyle şirketin ana sistemini yürütüyoruz. İlki; bizim kendi sistemlerimizde oluşturulan fatura bilgilerinin eksiksiz ve doğru oluşturulması ile ilgili. Bir diğeri de fatura nereden kesilirse kesilsin, elektronik formatta kamuya ve diğer şirketlere gönderilmek durumunda, bu da bir veri transferi hizmeti demek. Buna özel entegratörlük hizmeti deniyor. Logo da bünyesindeki e-Logo ya da Logo Elektronik şirketiyle bu özel entegratörlük hizmetini sağlıyor. Bu alanda hizmet verdiğimiz şirket sayısı açısından  lider olduğumuzu söyleyebiliriz. e-dönüşüm genel olarak e-fatura ve e-arşivle başladı ve e-irsaliyeyle devam edecek; hem kapsam hem içerik olarak gittikçe yaygınlaşacak. Dolayısıyla aslında önümüzdeki dönemde tüm şirketlerin gündeminde olmaya devam edecek. Şirketler hangi yazılımı kullanırlarsa kullansın, hatta faturalarını elle kesen şirketler dahi zamanla e-fatura mükellefi olacaklar.

İhracatta e-fatura zorunluluğu ve e-irsaliye nasıl gelişecek?
Türkiye’de 2014 yılında başlayan e-fatura sistemine 2017 içerisinde e-irsaliye ve ihracat faturasının da eklenmesi bekleniyor. Kağıt irsaliye süreçlerini dijital ortama taşıyan e-irsaliye, şirketlere önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. Yıl içinde yaklaşık bin kadar mükellefin e-irsaliyeyi kullanmaya başlayacağı öngörülüyor. e-fatura sistemiyle  entegre çalışacak ihracat faturası da mükelleflerin karşılaşabileceği sorunlara daha hızlı çözüm üretmelerine yardımcı olacak. Yeni uygulama, cirosu 10 milyon TL üstü olan şirketlerden ihracat yapanları kapsıyor. Şirketlere büyük kolaylık sağlayan ihracatta e-fatura uygulaması satıcı tarafından düzenlenecek ihracat faturası, merkezinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın olduğu e-fatura sistemine taşınacak ve böylece ihracat  süreçleri  hız kazanacak.

e-fatura arşiv uygulama hizmetlerini entegratör şirketlerden alacak olan şirketler nelere dikkat etmeli?
433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-arşiv uygulaması, GİB tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda   oluşturulması,  alıcılara iletilmesi, belirlenen hallerde kağıt olarak teslimi, muhafazası, ibrazı ve raporlanması konusunda düzenlemeler sağlıyor.

Süreç bu kadar önemli olunca Özel Entegratörlük onayı  alan ya da bu konuda hizmet veren pek çok şirketin ortaya çıktığını ve bu sayının her geçen gün arttığını görüyoruz. Süreç açısından olumlu bir gelişme olsa da, dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar mevcut. Sürece adım atmadan önce  şirketlerin iyi araştırma yapması, çözüm sunan şirketlerin e-dönüşüm süreci vizyonlarını ve ana faaliyet alanlarını değerlendirmesi büyük önem taşıyor.

Şirketler bundan sonra tüm fatura kesme süreçlerinde artık e-dönüşümle iç içe yaşayacağı için, en kalıcı ve kendisine bu konuda ışık tutabilecek deneyimli bir iş ortağı seçmeli, potansiyel sıkıntıların yaşanmadan bertaraf edilebilmesi için ilk ve en önemli adım bu olmalı.

Sonrasında, bizzat mükellef olarak mali mühür başvurusunda bulunması ve mali mührünü aldıktan sonra, seçtiği entegratörün hizmet sözleşmesini imzalamasının ardından geri kalan süreçleri ona bırakması yeterli olacak.

Devam eden süreçte;
•    e-fatura tasarımının yapılması,
•    Mükellefin fatura ürettiği sistemlerin entegratörlüğe bağlantılarının yapılması,
•    İstendiği takdirde, gelen faturalar için otomatik olarak işleme alabilmek adına gerekli entegrasyon bilgilerinin oluşturulması,
•    e-posta vb. yan hizmet tasarım ve kurumları gibi tamamlayıcı unsurlar destek hizmetleri üzerinden tamamlanıyor.