DYO ‘Yarınlar İçin Değer’ projesiyle yarınları güzelleştiriyor

0
63

İş dünyası artık sadece elde ettiği kârlarla değil insanlığa kattığı değerlerle de ölçülüyor. Bu bağlamda da, sosyal sorunlardan çevre gibi yaşamın sürdürülmesi için temel olan unsurlara kadar ilgilenme, farkındalık yaratma amacıyla büyük şirketler sosyal sorumluluk projeleriyle saygınlıklarını pekiştirmeye önem veriyor.
Bu arada, dış dünyada bu tür girişimlerin şirketleri manevi açıdan desteklemenin yanı sıra ticari açıdan da değer kattıkları gözleniyor. Nitekim Fortune ABD’nin Eylül 2016 sayısında “Dünyayı değiştiren 50 şirket” sıralaması yapıldı (Fortune Türkiye Eylül 2016 sayısının da kapak haberi). Aralarında GlaxoSmithKline, Intel, Nike, Bank of America, PayPal, Schneider Electric gibi isimlerin yer aldığı devler Afrika gibi az gelişmiş yerlerde çeşitli salgın hastalıkların önünü kesecek aşı, ilaç gibi tıbbi yardımlardan, temiz enerji, kadınların iş gücüne katılımı için destek, eğitim vb’ne çok geniş bir yelpazeye yayılan sosyal sorumluluk girişimleriyle sadece kârlılıkta değil insanlığı, dünyayı ilgilendiren sorunların ele alınmasında da başa oynuyorlar. Burada asıl ilginç olan ise, bu tür girişimlerde bulunan şirketlerin borsa performanslarının da güçlenmesi, hisselerinin diğerlerine göre çok daha fazla değer kazanması. Hatta etik değerlere öne veren şirketlerin bonolarına yatırım için özel “Sosyal Açıdan Sorumlu Yatırım” fonları da oluşturulmuş durumda.

Ülkemizde de henüz bu boyutta olmasa da, son yıllarda bu konuda ciddi bir atak söz konusu. Özellikle kadın sorunlarına eğilen, kadınların toplumdaki etkinliğini artıracak projeler gündeme gelirken, sağlıklı, geleceğe güvenle bakabilen bir toplum yaratabilmenin temeli olan eğitim özellikle ön plana çıkan bir alan.
 
Bu bağlamda, Türkiye’de iş dünyasının önde gelen holdinglerinden Yaşar Holding bünyesindeki, boya sektörünün lider markası DYO, kurumsal sosyal sorumluluk projesi “Yarınlar İçin Değer” girişimiyle gündemde; söz konusu proje “Öğrenmeye Değer”, “Ustalığa Değer” ve “Okullara Değer” olmak üzere üç başlıkta hayata geçirildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile işbirliği yapılan proje kapsamında, Türkiye’de ilk kez okul boyama standartları bilimsel bir yaklaşım ile belirlendi. Okulların bu kriterler çerçevesinde boyanması işlemi de yine DYO tarafından renk seçimi, uygulama konusunda eğitilen ustalar tarafından gerçekleştirildi.


 
“DYO’nun renkleriyle okul başarısı yüzde 25 arttı”
DYO söz konusu projeyi bir basın toplantısı ile tanıttı. 2016 yılında yapılan çalışmalarla ilgili bilgilerin verildiği ve proje hedeflerinin aktarıldığı toplantıda, DYO Boya Fabrikaları  Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu katıldı.
Toplantıdan söz alan MEB Müsteşar Yardımcısı Doç.Dr.Hilmi Çolakoğlu’nun  paylaştığı şu bilgi de okul binalarının boyanmasına seçilen renklerle, öğrencilerin başarısı arasındaki paralelliği kanıtlar nitelikte: “Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu OECD’nin yaptığı bir araştırmanın sonuçları, okulların fiziki ortamı ve seçilen renklerin çocukların genel başarı oranını yüzde 25 artırdığını gösteriyor.” Çolakoğlu, projenin sonuçlarının bundan beş yıl, on yıl sonra daha da net görülebileceğini söyledi.
 
DYO’nun “Yarınlar için Değer” projesi ilk olarak “Öğrenmeye Değer” dedi. Bu kapsamda, 10 ilde 219 boya ustasında MSGSÜ tarafından 1330 saat eğitim verildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi ustalar eğitimler sayesinde bir mimar gözüyle renk ve mekan kompozisyonu yapmayı deneyimledi.
 
Projenin diğer ayağı olan “Okullara Değer” uygulamasıyla da Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi ve Mimar Sinan Üniversitesi akademisyenlerinin önderliğinde bilimsel bir içerikle oluşturulan standartları belirleyen Okul Boyama Kılavuzu hazırlandı. Türkiye çapındaki 20 bin okula gönderilen söz konusu kılavuz renk seçimi konusunda okul idarecileri ve öğretmenleri bilgilendirmeyi ve okulların bulunduğu ilin çevre ve iklim koşullarına uygun rengi seçmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ayrıca İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Samsun, Trabzon gibi 10 ilde yer alan 10 okul, Okul Boyama Kılavuzu’nun uygulama örneği olarak DYO tarafından boyandı. Boyama işlerini de Mesleki Yeterlilik belgesi sahibi 120 usta, 34 ton boya kullanarak bir ay gibi kısa bir sürede tamamladı.
 
Projenin tanıtım toplantısında söz alan DYO Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran da “Yarınlar için Değer” projesinin DYO marka geçmişinde en gurur duydukları projelerden biri olduğunu belirterek, liderliği ve öncü olmayı kaliteden ödün vermeden insana ve onu çevreleyen habitata saygı duyan bir şirket olmak şeklinde algıladıklarını kaydetti.

Serdar Oran, amaçlarının geleceği şekillendirecek olan çocukların yaşamlarında fark yaratmak, hayalleri kadar rengarenk ve yaratıcı olmalarını sağlamak olduğunu kaydetti.
DYO’nun söz konusu projesinin AB’ye aday ülkelerle de paylaşılarak, eğitimde bir model olarak yurtdışına da taşınması planlanıyor.