Dünyayı değiştiren şirketler

    0
    189

    KÂR AMACININ GEZEGENE HİZMET ETMESİ
     
    3 MAYIS’TA, IKOKO-IMPENGE’DE 20’denfazla kişinin tuhaf ve ürkütücü bir hastalığa yakalandığı haberi Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin batı sınırındaki Ekvator bölgesindeki sağlık görevlilerine ulaştı. 8 Mayıs’ta Sağlık Bakanı korkulanın gerçekleştiğini duyurdu: Ebola geri dönmüştü.
    Ancak bu salgın Orta ve Batı Afrika’da daha önce patlak verenlerden çok daha farklı bir yol izledi. Temmuz ortasına gelindiğinde, salgın sona ermişti. 11 bini aşkın ölüm vakası yerine-Sierra Leone, Liberya ve Gine’de 2014-2016 yılları arasındaki dehşet verici rakam-bu kez salgın yalnızca 33 kişiyi öldürdü ve hiçbir zaman da salgın bölgesi dışına yayılmadı.
    Ancak bu kez durum farklıydı. Hem yerel sağlık görevlileri hem de Dünya Sağlık Örgütü şimşek hızıyla yanıt verdiler. Ve daha da önemlisi, artık salgını önleyebilecek başka bir şey vardı: Deney sürecindeki aşı.
    Bu yılki Dünyayı Değiştirenler listesinde 2 no’lu sırada yer alan Merck’le ortak geliştirilen aşı, koruyucu aşılama yöntemiyle Ebola’nın kontrol altında tutulmasını sağlamıştı; sağlık görevlileri virüsün bulaşmış olduğu kişiyle temas etmiş olabilecek hemen hemen herkesi aşılayarak, koruyucu bir bağışıklık zinciri oluşturmak suretiyle Ebola’yı kontrol altında tuttular. Her ne kadar konuşmak için henüz erken olsa da (ve o zamandan beri de bir başka salgın başladı), yeni aşı ve bağışıklama stratejisi geçen yüzyılın en ürkütücü hastalıklarından birini yenme konusunda ipuçları sunabilir.
    Merck Ebola aşısına devasa bir yatırım yaptı. Şirket aşıyı geçmişteki salgınların potasında denedi. Merck’in Ebola araştırmalarını yürüten ekibin başındaki Beth-Ann Coller’ın anlattıklarına göre, etkisi hafifletilmiş bu canlı mikropla yapılan aşının her bir flakonunun üretimi o kadar karmaşık ki, tamamlanması tam bir yıl sürdü. Ancak ilaç devi bu aşıyı hayırseverlik amacıyla geliştirmedi. Pnömoni, zona ve kansere yol açan HPV aşılarını kapsayan şirketin aşı işi geçen yıl 6 milyar doları aşkın satış gerçekleştirdi. Ebola aşısı tek başına çok fazla para kazandırmasa bile, bunu geliştirme sürecinde elde edilen bilgiler ARGE’ye önemli bir destek sunmuş oldu.
    Kısacası, Merck pek çok büyük şirketin yaptığını yapıyor: Düzeltilmesi gereken bir şeyi düzeltmeye çalışıyor ve bunu yaparken de kâr etmeyi amaçlıyor. Nitekim dünyadaki diğer şirketler de her gün bu iki şeyi başarmaya çalışıyor-iyilik yaparak aynı zamanda kâr elde etmek-ve bunu da manşetlere çıkmadan, haber olmadan yapıyor.
    Bizler, Fortune ekibi olarak, bunun araştırılmaya değer bir konu olduğunu düşünüyoruz. Bu ardışık dördüncü yılda, Shared Value Initiative’indeki ortaklarımızın da desteğiyle, kamu sağlığı, çevre, ekonomi ya da diğer sosyal sorunları günlük faaliyetlerinin bir parçası olarak ele alan onlarca şirket belirledik. Daha da önemlisi, bu liste hayırsever şirketlerin bağışlarıyla ilgili değil; hayır, biz şirketleri yaptıkları iyilikler/kötülükler üzerinden değerlendirmiyoruz. (Zaten denesek bile böyle bir değerlendirme yapamazdık.) Fıortune’un Dünyayı Değiştirenler listesi daha çok, bildiğimiz tek sürdürülebilir ve ölçeklendirilebilir sorun çözme makinesiyle ilgili: Yani işle.
    Bu çalışmayı ilk kez başlattığımız yıl olan 2015’te, listeyi dolduracak 50 şirketi bulmakta zorlanacağımızı düşünmüştük. Ancak bu yıl o kadar değerli adaylarla karşılaştık ki, yıllık satış geliri en az 1 milyar dolar olan ve listede yer alabilecek saygın şirketlerin sayısını 57’ye çıkardık ve ayrıca altı yükselen yıldız daha ekledik.
    Bu yükselen yıldızlardan biri aynı zamanda sürpriz bir şekilde,  en son Ebola salgınıyla mücadeleye yardımcı oldu; bu yıldız Çin soğutucu şirketi Aucma’ydı. Merck’in Ebola aşısının başlıca risklerinden biri şu ki aşırı düşük derecelerde saklanması gerekiyor ( -60 santigrat ya da daha da düşük). Bu ortamı, doğru düzgün bir elektrik şebekesinin bile olmadığı alt Sahra Afrika’nın ücra köşelerinde oluşturabilmek hemen hemen imkansızdı; ta ki, Global Good’daki bir grup insan dünyanın herhangi bir yerinde yüzlerce aşı flakonunun depolanmasını sağlayan, Arktek adlı taşınabilir bir derin dondurucuyu geliştirinceye kadar… Peki Aucma bu hikâyenin neresinde? Arktek’i bu Çinli şirket üretiyor. – CLIFTON LEAF
     

    1. RELIANCE JIO
    2.  

     
    On milyonlarca Hintlinin son derece düşük bir fiyata internetin ekonomik fırsatlarına erişimini sağladı.
     
    İNTERNET ERİŞİMİ, BM’nin 2016 yılı yazında ilan ettiği gibi, eğer temel bir insan hakkıysa, Reliance Jio bunu fazlasıyla sağladığı için herkesten daha çok takdiri hak ediyor. Yine 2016 yılı eylül ayında Reliance Industries yönetim kurulu başkanı Mukesh Ambani tarafından lanse edilen telekom startup’ı halka “dijital oksijen” sağladığını söylüyor.
    Oysa iki yıl öncesine kadar dünyanın ikinci en kalabalık ülkesinde bu anlamda çok fazla oksijen yoktu. Mobil telefonlar 2G’yle can çekişiyordu ve tüketiciler de bir gigabayt veri için 200 rupiden (2,88 $) fazla bir para ödüyordu. Hindistan’ın 1,3 milyarlık nüfusunda yalnızca 153 milyon mobil internet abonesi vardı. Ancak birgün 4G şebekesi (inşası için milyarlar harcadı), bedava konuşma hizmeti ve son derece ucuz verileriyle (1 GB 4 sent) Jio devreye girdi. Ayrıca son derece düşük maliyetli bir cep telefonu geliştirdi ve aynı zamanda sabit geniş bant hizmeti de sunmaktadır. Kârlı olduğunu söylediği Reliance Jio yalnızca 22 ayda 215 milyon abone topladı.
    Bunun sonucunda başlayan “Jio-laşma” trendinin adeta bir devrim olduğunu söylemek yanlış olmaz; veri kullanımı artar ve Jio’nun rakipleri de benzer uygulamalar ortaya koymak için yoğun çaba harcarken, bu gelişme Hindistan’ın dijital ekonomisinde önemli bir sıçrama yarattı. Bundan en kazançlı çıkanlar ise mütevazı olanaklara sahip kırsal bölgelerde yaşayanlar oldu; yani çiftçiler, öğrenciler ve modern ekonomiye katılmak için nihayet gerekli araç gereçlere sahip olan girişimciler.
     
    FOTO: Mumbai’de Jio ürünleri satan bir dükkân. Jio’nun sunduğu ürün ve hizmetlerin yol açtığı rekabet sayesinde Hindistan’da mobil veri fiyatı yarı yarıya azaldı.
     
    FOTOĞRAF: VIVEK SINGH
     

    1. MERCK

    Kenilworth, N.J.
     
    Dünyanın en ölümcül hastalıklarından birine karşı etkili bir silah geliştirdi.
     
    ZAMANLAMA TRAJİKTİ.  Ölümcül Ebola virüsünün Batı Afrika’da patlak vermesinin üzerinden çok fazla zaman geçmemişti ki, Merck 2014 yılında hayati bir misyon üstlenerek Kanadalı kamu sağlığı ajansı ve NewLink Genetics’le Ebola aşısını geliştirmeye başladı. Etkili aşılar geliştirmek aylar sürebiliyor ve V920’un uygulanmaya hazır olduğu günlerde de hastalık binlerce ölüme yol açmıştı.
    Ancak virüs bu yılın başında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tekrar baş gösterdiğinde, DSÖ 3 bin 300’ü aşkın kişiye aşı uyguladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti sağlık bakanlığı aşı olanların hiç birinde hastalık görülmediğini bildirdi; Ağustos ayında Kongo’nun doğusunda yeni bir salgın patlak verdiğinde de Merck yine hayat kurtarıcı olarak sahnedeydi.
     
    FOTO: Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Itipo’da bir sağlık çalışanı; Merck tarafından geliştirilen aşı bölgedeki Ebola salgınını durdurdu.
     
    2.LINDSAY MACKENZIE- DSÖ
     
     

    1. BANK OF AMERICA
    2.  

     
    Yeşil bankacılıkta büyük inovasyonlara imza attı.
     
    2007 yılında, mali kriz bilançoları büyük ölçüde kemirmeye başladığında bile, Bank of America düşük karbonlu ve sürdürülebilir işe kredi vermek, yatırım yapmak gibi çeşitli yöntemlerle 20 milyar dolarlık bir kaynak ayırmayı sürdürdü. O zamandan beri de bu taahhüdüne 125 milyar dolar daha ekledi ve Manhattan’daki yeşil gökdelenlerden Kenya’daki daha temiz fırınlara kadar geniş bir yelpazedeki çevre dostu girişimlere kaynak sağladı. Banka “yeşil bono” piyasasının ortaya çıkmasına da katkıda bulundu ve halen bu piyasaya hakim konumda; “yeşil bono” piyasası iklim dostu projelere finansman sağlıyor; 2013 yılında toplam 13 milyar dolar değerinde olan yeşil bono ihracı geçen yıl 161 milyar dolara çıktı.
     

    1. INDITEX

    Arteixo, İspanya
     
    Fast-fashion perakendecisi işçilerin dinlenebilmesi için çalışma temposunu yavaşlattı.
     
    TÜKETİCİLER GİYSİLERİNİN güvenli çalışma koşullarında üretildiğine dair duyarlılıkları artarken, fast-fashion zinciri Zara’nın perakendecisi ve ana şirketi Inditex üretimini düzenli olarak güvenlik konusunda daha iyi karnesi olan tedarikçilere kaydırıyor. Geçen yıl ürünlerinin yüzde 95’i bu daha iyi fabrikalarda üretildi; endüstri ortalamasının çok üstünde olan bu oran 2012 yılında yüzde 80’di. Etik davranma şirketin mali yapısına zarar vermedi; Inditex 2012 yılından beri satış gelirinde yıllık yüzde 7’lik bir büyüme kaydetti. Şirket aynı zamanda işçi güvenliği konusunda kendi eğitim programını uyguluyor ve fabrika çalışanlarının yüzde 85’ini oluşturan kadınların cinsel ayrımcılığı nasıl anlayacakları, haklarını ve değerlerini nasıl savunacakları konusunda şirket içi eğitimler düzenliyor.
     
    FOTO: Inditex’in kadın güçlendirme programlarının uygulandığı sahalardan biri olan Bangalore’daki  giyim fabrikasında bir çalışan.
     
    4.INDITEX’E TEŞEKKÜRLER
     
    ŞİRKETLERİ NASIL SEÇTİK

    1. ÖLÇÜLEBİLİR SOSYAL ETKİ

    Bir şirketin bir ya da daha fazla sayıda spesifik sosyal sorun üzerindeki etkisinin kapsamını, doğasını ve kalıcılığını ölçüyoruz. (1 milyar dolar ya da üzeri gelire sahip olan şirketler ana listede yer alıyor.)
     

    1. İŞ SONUÇLARI

    Sosyal açıdan etki yaratan işin şirkete yararını gözetiyoruz. Kârlılık ve hissedar değerine katkı şirketin ününe olan katkıyı aşıyor.
     

    1. İNOVASYON DERECESİ

    Şirketin çalışmalarının kategorisindeki diğer şirketlerin çalışmalarına kıyasla ne derece inovatif olduğunu ve de başka şirketlerin bu örneğin izinden gidip gitmediklerini inceliyoruz.
     
     

    1. ALIBABA GRUP

    Hangzhou, Çin
     
    Çin’in kırsal kesiminde fırsat yarattı.
     
    Alibaba Çin’in kırsal kesiminde hakkaniyetli bir biçimde para kaynağı yaratmaya çalışıyor. Popüler harita hizmeti AutoNavi bu yıl Henan eyaletinde “yoksulluğu hafifletme haritası” uygulamasını lanse etti; bunun amacı, günübirlik gezenleri ülkenin ücra kırsal bölgelerine gitmeye teşvik etmek. Uygulama hangi tesislerin müsait olduğunu gösteriyor, yerel restoranların, benzin istasyonlarının ve mağazaların müşterileri çekmelerine ve online ortamda var olmalarına yardımcı oluyor.
     

    1. KROGER
    2.  

     
    Bakkaliye devi önemli bir gıda skandalına çözüm sunuyor.
     
    ABD’de üretilen gıdanın hemen hemen yarısı çöpe atılıyor; oysa 40 milyon Amerikalı aç. Bakkaliye devi Kroger bu sorunları eşzamanlı ele alıp, faal olduğu topluluklarda açlığı ve 2025 yılına kadar da çöpe atılan gıda sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Geçen yıl Feeding America’yla (Amerika’yı doyurmak) ortaklıkla 325 milyon öğüne eşdeğer bir bağışta bulundu; 2025 yılı için hedefi ise 3 milyar.
     
     

    1. XYLEM

    Rye Brook, New York
     
    Dünyanın onsuz yaşayamayacağı bir şeyi koruyor ve saklıyor.
     
    XYLEM’İN DİLE GETİRDİĞİ “suyu çözme” misyonu acil olduğu kadar da geniş kapsamlı: 2025 yılında dünya nüfusunun kabaca yüzde 25’inin ya da 1,8 milyar insanın tam anlamıyla su kıtlığı olan bölgelerde yaşaması bekleniyor. Kısa süren önce “akıllı altyapı” satın almalarının çoğalmasıyla desteklenen 4,7 milyar dolarlık şirket, dünyanın su arzının borularını sağlamlaştırmak, kayıpları azaltabilecek (ABD’deki sistemlerde tahminlere göre her 22 litre sudan bir litresi boşa gidiyor ve bu oran gelişmekte olan ülkelerde yüzde 60’a kadar çıkıyor) sensörlü, yazılım destekli teknolojiler yerleştirmek için çalışıyor. Xylem aynı zamanda atık suların daha verimli bir şekilde arıtılması için çalışıyor ve şehirlerin büyük sellerle ve iklim değişikliğinden kaynaklanan suyla ilintili başka sorunlarla başa çıkabilmeleri için yardım ediyor. Şirket aynı zamanda küçük çaplı felaketlerle ilgili uyarıda da bulunabiliyor: Xylem’in teknik uzmanları bu yaz suyla dolan mağarada mahsur kalan Tayvanlı futbolcu çocukların kurtarılmasına yardım eden pompalama sisteminin geliştirilmesine de katkıda bulundu.
     

    1.  

    Xylem Memphis’teki bir kanalizasyonun ana borusunun onarımı için pompalıyor. ABD’deki ortalama altyapı her 22 litre suyun bir litresinin boşa gitmesine neden oluyor.
     
    7.XYLEM’E TEŞEKKÜRLER
     

    1. ABB

    Zürih, İsviçre
     
    Sürücülere gezegen dostu trendi benimsemelerine yardımcı olmak.
     
    Elektrikli otomobiller daha popüler hale gelirken, robotik üreticisi ABB tüm dünyada 7 bini aşkın hızlı şarj istasyonları yerleştirerek, son yedi yılda yaklaşık 7,5 milyon litrelik bir yakıt tasarrufu yapılmasını sağladı. Şarj işi 2015 yılından beri yıllık çift haneli satış geliri artışı kaydetti. Bir sonraki adım ise Electrify America’yla işbirliği yaparak, ABD’de gelecek yıl yüzlerce şarj istasyonu kurmak.
     

    1. WEIGHT WATCHERS

    New York City
     
    Sağlıklı alışkanlıkların yerleşmesini sağlamak.
     
    Weight Watchers şok diyetler ve hazır gıdalar yerine yeme ve ezgersiz alışkanlıklarında kademeli ve sürdürülebilir değişiklikler yaratarak, obeziteyle mücadeleye destek oluyor. Şirket aynı zamanda erkekleri kilo verme programlarından uzak tutan yaklaşımlarla da başarılı bir şekilde mücadele etti. Bunun için örneğin prodüktör DJ Khaled gibi popüler erkek konuşmacılardan yararlandı.
     

    1. HUGHES NETWORK SYSTEMS

    Germantown, Maryland
     
    Uyduyla kurtarma
    Geçen yıl Maria kasırgası Porto Riko’yu vurduğunda, adanın iletişim altyapısında büyük ölçüde zarar meydana gelmişti. Bunun üzerine dünyanın en büyük uydu operatörlerinden biri olan Hughes’un Disaster Relief Support birimi (Felaketten Kurtarma Desteği) devreye girdi. Hughes doktorların hastanelere hayat kurtaran nakilleri gerçekleştirmesini sağlayan iletişim hatlarını kurdu ve en çok zarar gören bölgelerdeki mağdurların dış dünyayla bağlarını sağladı.
     

    1. DANONE
    2.  

     
    Global bir gıda devi sosyal anlamda iyi bir şeyler yapan “B Corp”la örnek olmayı planlıyor.
     
    FRANSIZ YOĞURT DEVİNİN Kuzey Amerika’daki 6 milyar doları aşkın değere sahip yan kuruluşu dünyanın en büyük B Corp’u oldu; bu statü yalnızca çevre, toplum ve yönetişim standartlarıyla ilgili bir dizi katı standardı karşılayan şirketlere veriliyor. Danone’un işinin toplam yüzde 30’unu gerçekleştiren sekiz yan kuruluşundan sonuncusu da B Corp sertifikasyonu almış oldu ve CEO Emmanuel Faber bunun kesinlikle sonuncu olmayacağını belirtiyor. 28 milyar dolarlık faaliyetlerinin bütününü 2030 yılına kadar bir B Corp yapmayı hedefliyor.
    Bu kuşkusuz kolay olmayacak; B Corp standartları yüksektir ve sertifikasyon süreci de ilk başta Danone gibi borsaya açık dev şirketler göz önüne alınarak oluşturulmadı; sonuç olarak, bu tür sertifikaların verilebilmesi için şirketlerin sosyal yararı kârın önüne koyacak bağlayıcı taahhütlerde bulunmaları isteniyor. Faber zorlukların çalışanlarını daha da motive ettiğini söylüyor: Örneğin, stratejisini tedarikçi seçimi etrafında güçlendiren ve etki ölçüm yöntemlerini iyileştiren Kuzey Amerika birimi bir yıl içinde sertifikasyon sürecine hız verdi. Faber bu yolculuğun hem iş hem de toplum açısından yararlı olduğunu söylüyor: Örneğin, sürdürülebilirlik yatırımları maliyeti düşürdü ve Danone’un daha dostane borçlanma faiz oranları için pazarlık etmesini sağladı. Bunun sonucunda, şirketin kârı 2014 ila 2017 yılları arasında iki katın üzerinde bir artışla 2,45 milyar euro’ya yükseldi (2,8 milyar dolar).
    Diğer devlerin de aynı dengeyi tutturmalarının yolunu açmak için -Faber benzer şirketlerin CEO’larının bu konuya büyük ilgi gösterdiğini söylüyor-Danone borsaya açık büyük şirketler için daha uygun bir sertifikasyon süreci geliştirmek amacıyla B Lab’le yakın işbirliği halinde.
     

    1. ALPHABET

    Mountain View, Kaliforniya
     
    Okullara devasa sayıda ücretsiz laptop desteği.
     
    Okul bütçelerinde kesintiye gidilirken, Futuresource Consulting’e göre, Alphabet’in Google biriminin ucuz Chromebook laptopları 2017 yılında ABD’deki devlet okullarında PC sevkiyatının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturdu. 30 milyonu aşkın öğrenci ve öğretmen Google Classroom yazılımını kullanıyor. Bu iş yüksek kâr marjına sahip değil ama Google gelecek kuşağın teknolojisini bilmesini sağlamak suretiyle bundan yararlanacağını düşünüyor.
     

    1. WESTFARMERS

    Perth, Avustralya
     
    Mağdur bir topluluğa iş ve yardım sağladı.
     
    Avustralya’da yerli halk arasında işsizlik oranı yerli olmayanlara göre hemen hemen 13 kat fazla. Devasa bir perakende kuruluşu olan Westfarmers bu durumu düzeltmek için üzerine düşeni yapıyor. Buna göre, yaklaşık 4 bin yerliye istihdam sağladı ve bu topluluklara yönelik eğitim ve iş olanaklarına geçiş fırsatlarına odaklanmış organizasyonlarla işbirliği yapıyor; ayrıca yerli halka yönelik sanat projelerini de destekliyor.
     

    1. BRASKEM

    Sao Paulo
     
    Fosil yakıt kullanmadan “yeşil plastik” üretme ve çevreye çeşitli yollardan katkıda bulunmak.
     
    15,4 milyar dolarlık bir petrokimya kuruluşu olan Braskem 2007 yılında, müthiş bir keşifte bulunduğunu duyurdu: Bu keşif, fosil yakıt yerine şeker pancarındaki etanolden üretilen polietilen şeklinde yeşil plastikti. Bu işlemin çevre açısından avantajları vardı: Şekerpancarı CO2’yi hapsettiği ve biyo kütlesi Braskem’in tesisine enerji sağladığı için emisyonları hafifletiyor. Braskem yıllık 200 bin kiloton yeşil plastiğin CO2’de 850 bin kiloton azalma sağladığını kaydediyor. Biyoplastik halen işinin ufak bir bölümünü oluştursa da, Danone (süt şişelerinde), Grupo Bimbo (Nutellalı ekmek çantalarında) ve Lego (oyuncaklarında) dahil ekoloji odaklı 150 marka tarafından kullanılıyor.
     
     
    Yapay ağaçlar bile yeşil: Lego Braskem’in bitkisel plastiğini kullanarak buna benzer oyuncaklar üretiyor.
     
    14. MARIA TUXEN HEDEGAARD – LEGO’YA TEŞEKKÜRLER
     
     

    1. INTEL

    Santa Klara, Kaliforniya
     
    Kitlesel pazar için daha iyi bir araç güvenliği teknolojisi oluşturmak.
     
    Yollarda meydana gelen kazalar 2016 yılında 1,4 milyon kişinin hayatına mal oldu. Ancak kazaları önleyici teknolojiler bu oranı önemli ölçüde azaltabilir ve Intel de 2017 yılında Mobileye’yi satın alarak bu çözümü daha da güçlendirmeyi hedefliyor. İsrailli bir şirket olan Mobileye’nin otonom sürüş ve çarpışma önleyici teknolojisi 27 milyonu aşkın araca yerleştirildi. Intel teknolojiyi makul bir satış fiyatında tutmayı planlıyor; çarpışma önleyici sistemin fiyatı bin doların altında.
     
     

    1. WALMART

    Bentonville, Arkansas
     
    Havaya karbon gazı salımını durdurmak ve çöp sahalarındaki atıkları azaltmak.
     
    SATIŞ GELİRİ açısından dünyanın en büyük şirketi sera gazı salımında bir numara olmak istemiyor. Nitekim faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları azaltmak amacıyla Walmart geçen yıl Gigaton Projesi’ni devreye soktu; buna göre 2030 yılına kadar gaz emisyonunda 1 milyar tonluk bir azalma hedefliyor. Bunu yapabilmek için de daha fazla yenilenebilir enerji ve paketlemede de daha fazla miktarda yeniden işlenmiş içerik kullanmayı ve tedarikçilerinin de aynısını yapmalarını talep etmeyi planlıyor; Walmart yeniden işleme ve diğer önlemler sayesinde, 2017 yılı sonunda çöp dolgu sahalarına gidebilecek tesislerindeki atıkları yaklaşık yüzde 78 oranında başka yerlere kanalize ettiğini açıkladı. Ayrıca bakkaliye işindeki atığı da azalttı. Bu tür çabalar sadece çevreyi korumakla kalmıyor; aynı zamanda Walmart’ın işletme marjlarını da koruyor.
     
    FOTO: Feeding America gibi gıda bankaları Walmart’la çalışarak aksi takdirde atığa dönüşecek bakkaliye ürünlerini değerlendiriyorlar.
     
    16 WALMART’A TEŞEKKÜRLER
     
    17. VMWARE
    Palo Alto
     
    CO2 emisyonlarını azaltan yazılım inovasyonu.
     
    DELL TECHNOLOGIES’E bağlı VMWare’in sanallaştırma yazılımı IT departmanlarıyla popüler hale geldi; nedeni ise sunucu alanlarını işletme maliyetini azaltması. Ancak sanal makinelerin kullanımı aynı zamanda, her kullanıcının kendisine ait bir donanıma sahip olmasını gerektirmediğinden, elektrik tüketimini de azaltıyor.  IDC’ye göre, yalnızca 2016 yılında sanallaştırma CO2 emisyonlarını kabaca 76 milyon ton oranında azalttı; bu da trafikten 15 milyon aracın çekilmesi anlamına geliyor. 2003 ila 2016 yılları arasında, VMWare sanal sunucuların kullanımı 15 milyon ton CO2 tasarrufu sağladı; bu da ABD’de hane halklarının bir yıllık toplam enerji tüketiminin yol açtığı hava kirliliğinin hemen hemen yarısına denk düşüyor.
     
    18. JPMORGAN CHASE
    New York City
     
    Küçük çaplı şehir işletmeleri için yeni enstrümanlar.
     
    Riski bertaraf etmek için kredi vermeye getirilen düzenlemeler düşük gelirli topluluklardaki gelecek vaat eden startup’ların finansman kaynaklarına erişimini kısıtlayabilir. JP Morgan Chase bu engeli aşmak amacıyla küçük işletmelere fon sağlamak amacıyla yerel kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla işbirliği yapan Entrepreneurs of Color Funds’ı kurdu. Banka Detroit’te başarılı olan bu girişimi bu yıl Şikago, Soouth Bronx ve Bay Area’ya taşıyor.
     
    19. SAFARICOM/VODAFONE
    Kenya/İngiltere
    Öncü bir hizmet globalleşiyor.
     
    Para transfer hizmetinde öncü kuruluş olan M-Pesa 2007 yılında Kenya’da kurulduğundan beri 10 ülkede, özellikle de bankalardan uzak olan yerlerde 30 milyonu aşkın müşteri edindi. Bu kullanıcılardan 8 milyondan fazlası Hindistan’da; burada eyalet yöneticileri kırsal kesimdeki emeklilere maaşlarını ödemek için M-Pesa’yı kullanıyorlar, böylece gecikmeler ve nakit gönderiminde olası suç girişimleri de önlenmiş oluyor.
    20. JOHNSON & JOHNSON
    New Brunswick, New Jersey
     
    Cerrahideki inovasyon daha geniş kesimlere ulaşıyor.
     
    Eczacılık devi, Johnson & Johnson Enstitüsü aracılığıyla Hindistan’da 1993 yılından beri 250 bin sağlık çalışanını eğitti. Eğitim programı minimal invazif cerrahi yöntemleri gibi ileri derecedeki teknik bilgileri de kapsıyor. Doktor ve hemşire sayısının yetersiz olduğu bir ülkede bu hastalar açısından pozitif bir durum yaratıyor; ayrıca eğitilenler de J&J’nin teknolojisini öğrendiklerinden şirket stratejik bir adım da atmış oluyor.
     
    21. NEXTERA ENERGY
    Juna Beach, Florida
     
    Yeşil enerji devi güneş işine giriyor.
     
    Kuzey Amerika’nın bir numaralı rüzgâr enerjisi üreticisi olan şirket güneş enerjisindeki faaliyetlerini de artırıyor. Şirket mart ayında JinkoSolar’la tarihinin en büyük güneş enerjisi paneli anlaşmalarından birine imza attı; anlaşma uyarınca Nextera Energy gelecek dört yılda, 2 bin 750 megawatt’lık yüksek verimli güneş modülleri satın alacak; 7 milyon güneş paneline denk düşen bu rakam yüz binlerce hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek.
     
    22. HUMANA
    Louisville
    Hastalığın sosyal faktörlerine odaklanmak.
    İnsanların daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilirse sağlık sistemi daha iyi işleyebilir. Humana bu fikri Bold Goal ile test ediyor; bu plana sahil olan kişilerin yalnızlık, gıda güvensizliği ve ulaşım zorlukları gibi sorunları ele alınarak “sağlıksız günler”in sayısının azaltılması planlanıyor. Humana, Bold Goal lanse edildiğinden beri Baton Rouge ve New Orleans başta olmak üzere pek çok kentte sağlık alanında önemli sıçramalar kaydedildiğine tanık oldu.
     
    23. MAHINDRA & MAHINDRA
    Mumbai
     
    Ağır sanayi için daha hafif bir karbon izi.
    Bu çok uluslu şirket araba, traktör ve başka zirai araç gereçler gibi potansiyel olarak çevreyi çok fazla kirleten ekipmanlar üretiyor; ancak bu durum CO2 salımını kesmesini engellemedi. Aydınlatmada yüzde 100 LED lambalara geçmek gibi bir dizi emisyonu azaltıcı önlemlerle karbon ayak izini yedi yılda yüzde 44 azalttı. Mahindra ayrıca Hindistan’da elektrikli araç satan ilk kuruluş.
    24. APPLE
    Cupertino, Kaliforniya
     
    Dünyanın en değerli şirketi serveti paylaşıyor.
    Belki biraz pohpohlamak gibi okunabilir ancak şu bir gerçek ki, Apple iletişim biçimimizde devrim yaratarak gezegeni iyileştirdi. Nitekim on yıllık bir geçmişi olan iPhone bilgisayar kullanımını kolaylaştırmaktan gerektiğinde anlık mesajlar göndermeye kadar bir dizi alanda insan davranışını değiştirdi.
    Apple bu süreçte devasa şekilde ödüllendirildi; 1 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Aynı zamanda bu süreçte başkaları için de büyük miktarda bir servet yarattı: Şirket haziran ayında App Store’un lansmanından beri geliştiricilerine 100 milyar dolar sağladı. Apple gizliliğe de büyük önem veriyor; kullanıcılarının verilerine erişim hakkını başkalarına satmıyor. Ayrıca  karbon ayak izi konusunda da hassas.
     
    25. STRYKER
    Kalamazooa
     
    Tıbbi cihaz üreticisi hastaneleri ve ekipmanı daha çevre dostu hale getirmeyi hedefliyor.
     
    STRYKER’İN TIBBİ CİHAZ işindeki başarısı piyasa değerinin 62 milyar dolara çıkmasını sağladı. Hastanelere tedarikçi olarak erişimini de artık gittikçe artan oranda bir çevre şampiyonluğuna dönüştürmüş durumda. “Pulse Ox for the Planet” aracılığıyla şirket geçen yıl hastaneleri, kalp ritmini ve kandaki oksijeni ölçüp kaydeden cihazlar olan nabız oksimetrelerini atmak yerine toplamaya ikna etti. (Bu teşvik kapsamında Stryker binlerce ağaç bağışladı.) Stryker aynı zamanda çevre dostu malzemeler konusunda da yaratıcı; örneğin, hastanedeki hastalarda yatak yaralarının oluşumunu engellemeye yönelik “konumlandırıcı”larda petrol bazlı yağlar yerine soya bazlı yağlardan yararlanıyor.
     
    26. DSM
    Heerlen, Hollanda
    Kömür madenciliği ve kimyasallarda kökleri olan şirket kendisini bir gezegen sorun çözücüsü olarak yeniden yaratıyor. Peki bir sonraki zorlu sınavı mı? Dünyanın aşırı avlanma yapılmış, kirlenmiş okyanusları.
     
    OKYANUSLAR SIKINTILI, aşırı avlanmadan mustarip ve bazı yerlerde ada büyüklüğünde plastik atıklarla boğuşuyor. Bilim odaklı DSM işte tam da bu noktada devreye girerek, okyanusların korunması için inovasyona odaklandı. Dünyanın en güçlüsü oln Dyneema marka fiberi çöp niteliğindeki birikintilere saldıran organizasyon olan Ocean Cleanup organizasyonu tarafından kullanılıyor. Ayrıca yeni bir girişim de omega-3 yağlı asitleri üretecek yosunları kullanarak su kültürünü sürdürebilir hake getirmeyi hedefliyor. Daha önce, çiftlik balıkları için yaşamsal bir besin maddesi olan bu madde yalnızca denizlerde yaşayan balıklardan elde edilebiliyordu; omega-3’ün kullanılması denizlerdeki balık stokunun tükenmesinde önemli bir rol oynadı. DSM’nin sürdürülebilir odaklı stratejisi yatırımcıların da yüzünü güldürdü; hisse fiyatı son beş yılda yüzde 61 oranında arttı.
     
    Norveç’teki somon balık çiftlikleri. Bu tür balıklar yakında deniz balıklarından değil de doğal deniz yosunundan elde edilen maddelerle beslenebilirler.
      
    27. SALESFORCE
    San Francisco
     
    Bağış kültürü teknolojiyle haşır neşir bir kuşak yaratıyor.
     
    İş yazılımı kuruluşu bağış kültürüyle ünlü (öz kaynağının yüzde 1’ini, ürünlerinin yüzde 1’ini ve çalışanların mesailerinin yüzde 1’ini hayır işlerine ayırıyor.) İşe alımlardaki trendler bu bağış kültürünün şirketi nasıl güçlendirdiğini gösteriyor: Salesforce “Year Up”tan şimdiye kadar 150 kişiyi tam zamanlı olarak istihdama dahil etti. “Year Up” hayır işinde başlıca ortaklarından biri olan, kısıtlı olanaklara sahip azınlıklara yönelik teknoloji eğitim programı.
    28. ENEL
    Roma
    Temiz enerji yenilikçilerini kapsayan bir ağ oluşturmak.
     
    İtalya’nın Enel’i dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji üreticilerinden biri; sıfır emisyonlu kaynaklar üretiminin yüzde 51’ine denk düşüyor. Şimdi, Open Power stratejisiyle yeşil teknolojiyi ve yöntemlerini startup’larla, endüstri ortaklarıyla, üniversitelerle ve diğerleriyle paylaşıyor. Enel startup’larla 147 enerji projesi lanse etti. Bunlardan 39’u son üç yılda endüstride yer bulabildi.  
    29. HENRY SCHEIN
     
    Melville, New York
    Dişçiye gidecek parası olmayanlara yardım etmek.
     
    Diş tedarik kuruluşu, örneğin Kenya’daki bir mülteci  kampından Jamaika’da bir sahil kasabasına kadar tüm dünyada mağdur topluluklardaki hastalara yardım etmek için dişçilik okullarıyla işbirliği yapıyor. Bu kapsamdaki “Give Kids a Smile” programı 2003 yılından beri 5,5 milyon çocuğa el uzattı. Bu iyiliğin de karşılığı oldu: Şirket bu tür programlara dahil olan doktorların satışı yüzde 10 oranında artırdığına tanık oldu.
     
    30. JOHNSON CONTROLS
    Cork, İrlanda
    Cenneti daha da yeşil hale getirmek.
     
    Bu teknoloji devi enerji tasarrufu sağlayan “akıllı binalar” ortaya koydu; 2010 yılından beri de ülkenin ilk yüzde 100 yenilenebilir enerji kampus sistemi için Hawaii Üniversitesi’yle işbirliği yapıyor. Johnson Controls’un güneş paneli sistemleri ve pil depolaması halen 10 kampüsten beşinin kendi kendine üreten enerjiyle çalışmasını sağlıyor; enerji verimliliğinin iyileştirilmesi gelecek 20 yılda 79 milyon dolar tasarruf sağlayacak. 
     
    31. TOYOTA
    Alchi, Japonya
     
    Hızla yaşlanan bir toplumda yaşlılara yardım eli uzatıyor.
    Toyota robotların Corolla’ları ve Camry’leri toplamaktan daha fazlasını yapabileceğine inanıyor; nitekim, yaşlı ve engellilere yardım için robotikler üretiyor ve bunlara yatırım yapıyor. Bu kapsamda, felçlilere ve diğer engellilere bacaklarını yeniden kullanabilmeyi öğretmek için yürümeye yardım edecek bir sistem geliştirdi. Toyota aynı zamanda kısa süre önce İsrailli Intuition Robotics’e yatırım yaptı; bu tür robotlar yaşlılara ilaç alımı gibi konularda yardımcı oluyorlar.
     
    32. TE CONNECTIVITY
    Schaffhausen, İsviçre
    Yaşamsal elektronik.
     
    Bu bir elektrikli ev aletleri kuruluşunun adı değil; TE Connectivity dünyanın en büyük otomobil üreticilerine elektrikli konektörler sağlayan 13 milyar dolarlık bir şirket; elektrikli konektörler temiz enerjili araçlar için yaşamsal olan komponentler. Bunların sensörleri dizel motordan kaynaklanan çevre kirliliğinin azalmasına yardımcı oluyor; bunlar aynı zamanda hidrojen yakıtlı motorlar ve elektrikli kasalı kamyonlar gibi deneysel yeşil teknolojisinin işlerliği için de kritik önemde.
     
    33. BIDVEST
    Johannesburg, Güney Afrika
    İşsizlik kriziyle mücadele.
     
    Finans hizmetlerinde ve kargo taşımacılığında faal olan bu dev Güney Afrika’da gençler arasındaki işsizlik sorununa (%57) el atıyo. Bidvest 2017 yılında  beceri geliştirmek programlarına 42 milyon dolar harcayarak, motor endüstrisi, yönetim ve yönetici eğitimine odaklandı. Yardımların büyük bir bölümü de işsizliğin yoğun olduğu siyah kesime yönelikti; böylece yaklaşık 400 öğrenci iş buldu.
     
    34. PRUDENTIAL FINANCIAL
    Newark
    Milyonlarca insanın emekliliğini kurtardı.
     
    Özel emeklilik ABD’de hemen hemen ortadan kalktı ama bir zamanlar emekliliği tehlikede olan 1,4 milyon işçiye şimdilerde Prudential tarafından ödeme yapılıyor. Sigortacı “emeklilik risk transferi”ne öncülük ederek, GM ve Motorola gibi aşırı baskı altındaki şirketlerin fonlarını devralıp, yönetti. Bu şirketler finansal olarak toparlanırken, emeklilere de, hakları olan ödemeler yapıldı; 2017 yılında 5,2 milyar dolarlık ödeme yapıldı.
     
    35. 99 CENTS ONLY STORE
    Commerce, Kaliforniya
     
    Amerika’nın gıdaya erişimi kısıtlı kesimlerine kaliteli ve ucuz ürünler sağlıyor.
     
    THE UNİTED WAY’İN tahminlerine göre, Amerika’daki hanelerin yüzde 43’ünün geliri temel aylık bütçeyi denkleştiremiyor (barınma, ulaşım, gıda, çocuk bakımı, sağlık ve cep telefonu kullanımı). Kaliforniya merkezli bu “ekstrem değer perakendecisi” bu tür müşterilere hizmet sunuyor-müşterilerinin yüzde 64’ü 50 bin doların altında bir hane gelirine sahip-ve paralarının satın alma gücünün de biraz daha artmasını sağlıyor. Bu bir doların altı mağaza zinciri 400 ve üzeri mağaza sayısıyla yerel olarak üretilen ürünleri depoluyor (üstteki foto); bunlar aslında mükemmel olan ama görünüşleri güzel olmadığı için daha pahalı satış yapan marketlerin reddettiği ürünler. Ve de asıl önemlisi, sıklıkla gıda çölleri olarak anılan bölgelerde faaliyet gösteriyorlar. Bu, atık gıdayı azaltmaya yönelik kârlı bir strateji; aynı zamanda bütçesi kısıtlı müşterilerin ihtiyaçlarını da karşılayarak, iş yapmış oluyor.
     
    35. 99 CENTS ONLY STORE’A TEŞEKKÜRLER
    36. GRAB
    Singapur
    Araba paylaşımın arka planındaki teknolojiyi kaldıraçlayarak, banka hesabı olmayanlar için bankacı görevini de üstlenmiş durumda.
     
    SİNGAPUR’UN halen 10 milyar dolar değerindeki sürüş iyileştirme startup’ı  taksi hizmetlerini müşteriler için daha güvenilir hale getirmek amacıyla kuruldu ama aynı zamanda sürücülerin işlerini de iyileştirdi. Güneydoğu Asya’da sekiz ülkedeki 2 milyon sürücü Grab’i kullanıyor; şirkete göre, bir araştırma sürücülerin saatlik kazançlarının ortalama yerel ücrete kıyasla yüzde 32 oranında daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Şirket faaliyetlerini finans hizmetlerine doğru da yayarak, verilerini sürücülere sigorta poliçeleri sunacak şekilde değerlendirdi ve büyük veriyi de kredi skorları oluşturacak ve mikro krediler verecek şekilde kullanmaya başladı. Daha geniş bir ölçekte, mobil ödeme uygulaması GrabPay kullanıcıların işlem yapmasını ve nakdi sanal olarak saklamasını sağlıyor. Halkın yaklaşık yüzde 70’inin bankaya erişimi olmadığı güneydoğu Asya’da bu tür çözümler yaşamsal olabilir.
     
    37. LEVI STRAUSS
    San Francisco
    Giysi üretiminden zararlı kimyasalları çıkardı.
    Ünlü ve saygın marka uzun süre üretim sürecinin bir parçası olan zararlı kimyasalları devre dışı bırakarak, daha temiz ve çevre dostu kotlar üretiyor. Yalnızca hükümetin “kullanmayın” listeleriyle sınırlı kalmak yerine, Levi Strauss 2013 yılından beri tedarik zincirinde yüzlerce kimyasalı tarayarak, güvenli olanların kullanımına olanak tanıdı. Bulgularını endüstrinin geri kalanıyla da paylaşan şirket şimdiye kadar iş tulumu “reçeteleri”ndeki 50 kimyasal maddenin üzerini çizdi. (500 maddeyi ise akladı). 165 yıllık şirket aynı zamanda işçilerini büyük bir riskle karşı karşıya bırakan kimyasal ağırlıklı cilalama işinde de lazere yöneldi. Bu da işlemi daha verimli, çalışma ortamını da daha güvenli hale getirdi.
     
    38. NATURA COSMETICS
    Sao Paulo
    Amazon bölgesinden etik kaynak kullanımı.
     
    Bu güzellik ürünleri üreticisi B Corp. olarak tanımlanan ilk borsaya açık şirketti. Şimdi ise bu misyonunu Amazon’dan sürdürülebilir, etik şekilde elde edilmiş malzemeleri daha fazla kullanmak suretiyle misyonunu sürdürüyor. 2020 yılında ise, bu bölgede araştırmacılardan oluşan bir ağ kurmaya ve yerli işletmeler de dahil, 10 bini aşkın küçük üreticiyi tedarik zincirine dahil etmeyi amaçlıyor.
     
    39. MICROSOFT
    Redmond, Washington
     
    Engellileri harekete geçirmek için yapay zekadan ve buluttan yararlanmak.
     
    Bizim dokunmatik ekranın yönettiği dünyamızda görme yetiniz olmadan var olduğunuzu düşünün. Ne yazık ki, milyonlarca insan bu durumda. Bundan dolayı da Microsoft’un erişilebilirliği ele alması son derece önemli. Nitekim mayıs ayında, erişilebilirlik için yapay zekadan yararlanan, birkaç yıllık bir projeyi lanse etti. Araştırmacılar şimdi Microsoft’un bulut bilişim kaynaklarına erişim sağlıyorlar; Microsoft da bu hızlı büyüyen işin kapsamını genişletiyor.
     
    40. BANK RAKYAT INDONESIA
    Cakarta
    Mikro kredilerde büyük oynuyor.
     
    1895 yılında kurulan BRI bugün Endonezya’nın en kârlı bankası ve ülkenin de en büyük mikro kredi sağlayıcısı. Mikro, küçük ve orta ölçekli şirketlere sağladığı kredi portföyü toplamda 37,3 milyar dolara ulaşmış bulunuyor ve kredilerinin de yüzde 74’ünü oluşturuyor. BRI sınırlarını daha da zorlayarak, hem tekerlekli hem de gemi-bankalarla ülkenin 17 bin adasına ulaşıyor.
     
    41. ALLSTATE
    Northbrook, Illinois
     
    Kasırganın vurduğu evlere daha hızlı yardım ulaştırma.
     
    Her zaman aşırı sıkıntılı bir durumdur: Yangın ya da kasırganın ardından ev sahipleri sigorta başvurularını gerçekleştirebilmek için yetkililerin hasar tespiti yapmalarını haftalarca beklemek zorunda kalırlar. Allstate ve bünyesindeki teknoloji startup’ı Arity “sanal teftişler”le gecikme sorununu hallediyor; bunun için de rüzgâr, yangın ve dolunun yol açtığı zararları tespit etmek için uydu ve drone’larla çekilmiş fotoğraflardan yararlanıyor.
     
    42. BARCLAYS
    Londra
     
    İş arayan gençlerin ilk kariyer basamaklarına adım atmasına yardımcı oluyor.
     
    Küresel ekonomi 2020 yılında halen işsiz olan insanlara istihdam sağlayabilmek için yüz milyonlarca yeni işe gerek duyacak ve pek çok işsiz de bu pozisyonlara uygun becerilere sahip değil. 50’yi aşkın ülkede faal bir banka niteliğindeki Barcalys genç işsizlerin bu boşluğu doldurabilmesi için çalışıyor. Büyük ölçüde web ve uygulamaya dayanan LifeSkills programı insanların temel becerilerini geliştirmelerini sağlıyor (dinleme, sorun çözme ve söyleşi yöntemleri). Geçen yıl lanse edilen Connect With Work bir adım daha ileri giderek, motivasyonu olan ama çok az deneyimli ya da tamamen deneyimsiz iş adaylarını şanslarını denemek isteyen işverenlerle bir araya getiriyor. İki program da basit ancak ciddi bir erişimleri var: Barclays 2017’de 2,1 milyonu aşkın insanın ya LifeSkills ya da Connect With Work kullandığını belirtiyor. Asya Pasifik bölgesinde de, Connect With Work 60 bini aşkın genç mühendisin ve yakın zamanda üniversite mezunlarının iş sahibi olmalarını sağladı.
     
    43. CISCO SYSTEMS
    San Jose
    Teknoloji eğitimini milyonlarca kişiye ulaştırmak.
     
    1998 yılında, Cisco Networking Academy’ye dahil olanların sayısı 27 bin 129’du. 2017 yılında sayı 1,3 milyona çıktı. Bu hızlı büyüme ekonomide değişimin işareti ama aynı zamanda Cisco’nun iş gücü gelişimine de derin bağlılığını gösteriyor. Öğrenciler siber güvenlikten networking ve IT’ye kadar bir dizi konuda beceri öğreniyorlar; Academy sertifikasyonuna sahip olanlar yeni iş, daha iyi ücret ya da yeni sorumluluklar gibi avantajlar ediniyorlar.
     
    44. TYSON FOODS
    Springdale, Arkansas
     
    Etin nasıl elde edildiği hakkında yeniden düşünmek.
     
    Tyson bir et kuruluşu olmanın ne anlama geldiği hakkında yeniden düşünüyor; bunun için sistemi bozucu ama daha sürdürülebilir gıda fikirlerine yatırım yapıyor: Girişim birimi, bitkilerden et üreten Beyond Meat’i destekliyor ve iki şirket de hücrelerden et elde ediyor. Tyson aynı zamanda tavuk işinin tedarik zincirinde antibiyotik kullanımından vazgeçerek, antibiyotiğe dirençli bakterilerle mücadele ediyor.
     
    45. JD.COM
    Pekin
     
    Drone ve robotları kullanarak e-ticareti daha önce erişilememiş topluluklara ulaştırıyor.
     
    ÇİN’İN YAKLAŞIK 589 milyonluk kırsal kesim nüfusu ABD nüfusunun bütününden daha kalabalık ama e-ticaretin görece ulaşamadığı bir konuma sahip. JD.com Çin’in kırsalına yenilikçi teslimat çözümleri getirmeye öncülük ederek, durumu düzeltmeye çalışıyor. En çarpıcı olanı da drone’la teslimat programı: Şimdiye kadar 100’ü aşkın köye JD drone’la teslimat yapıldı ve 20 bini aşkın teslimat trafiği gerçekleşti. JD sonuç olarak, insansız uçakları ve kanatsız drone’ları birleştirerek uzun mesafeleri de kat etmeyi ve kırsal bölgelerde en ücra yerlere ulaşmayı hedefliyor. (Ayrıca şehirlere yönelik inovasyonları da var; dört tekerlekli otonom mini araçları trafiği baypas edip, daha açık yollarda ilerleyebiliyor). CEO Liu Qiangdong ağın tüm ülkeye yayılması halinde, teslimat masrafında yüzde 70 tasarruf öngörüyor. Bu tasarruf yalnızca tüketicilere değil, ürünlerinin pazarlara kamyonlarla gecikmeli olarak değil de daha hızlı ulaşmasını isteyen çiftçiler gibi üreticilere de yarayacak.
     
    İnsansız bir robot Çin, Guiyang’ta paketleri teslim ediyor. Robotlar ve drone’lar e-ticaret sitesi JD.com’un erişim alanını genişletti.
     
    45. QU HONGLUN-CHINA NEWS SERVICE/VCG VIA GETTY IMAGES