Dünya Ekonomi İklimi Endeksi hafif geriledi

    0
    24

    Dünya ekonomisi Ifo Ekonomi İklimi Endeksi, bu yılın üçüncü çeyreğinde 12,7 puana geriledi. 

    Merkezi Münih’te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Dünya Ekonomi Anketinin (WES) öncü sonuçlarını açıkladı. 

    Buna göre, ikinci çeyrekte 13 puan olan endeks, bu yılın üçüncü çeyreğinde hafif bir azalışla 12,7 puana indi. 

    Ankete göre uzmanlar, mevcut ekonomik durumu nisan ayına kıyasla daha olumlu olarak değerlendirirken gelecek aylara ilişkin biraz daha az iyimser görünüyor.

    Ayrıca dünya ekonomisinin 2017 yılının ikinci yarısında biraz daha yavaş bir hızda toparlanmaya devam etmesi bekleniyor. 

    Ifo ekonomi iklimi, öncelikle gelişmiş ülkelerde ve özellikle Avro Bölgesinde gelişti. Puanı 4,7 denge puandan eksi 46,3 puana kadar düşen İngiltere, ekonomik iklimi endeksi düşen tek ülke oldu.

    Gelişmekte olan ekonomilerde de ekonomi iklimi karamsar gerçekleşti. Ekonomik beklentiler dünyanın neredeyse tüm bölgelerinde gölgelendi. Bununla birlikte, gelişmiş ekonomilerde, üçüncü çeyrekteki ekonomik durum üç ay öncesine göre daha iyi gerçekleşti.

    Dünya Ekonomi Anketi uzmanlarına göre, dünya ekonomisindeki fiyat artışlarının gelecek aylarda yavaşlaması bekleniyor. Ankete katılan uzmanların çoğu, hala kısa ve uzun vadeli faiz oranlarının yükselmesini bekliyor ancak yüksek faiz oranlarını bekleyen uzmanların sayısı geriledi.

    Ayrıca, dünya ticaretinin önümüzdeki altı ay içinde önemli ölçüde yükseleceği öngörülüyor. 

    Temmuz ayında yapılan anket, 121 ülkeden bin 123 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi.